Planerar för rymdgraviditet

Hur föder man barn i rymden? Och vad gör man om man är på väg till planeten Mars och får hemlängtan? Det är några av de frågor som studenterna på industridesign vid Lunds Tekniska Högskola försöker att besvara i en kurs. Kursen kallas S.T.A.R., Space and Terrestrial Architectural Research, och genomförs delvis på plats hos Nasa i USA, på Johnson Space Center i Houston, Texas.

The New Space Race är ett av tolv studentprojekt i kursen. Det är en dräkt av vatten och polyeten som har utvecklats av Susanne Ruijsenaars, Anna Wolanska och Elina Westman. Dräkten är utformad för att underlätta en graviditet i rymden och för att skydda kvinnors vitala kroppsdelar mot kosmisk strålning. Den är i första hand tänkt att användas som ett skydd inne i rymdfarkosten, vilket förlänger tiden som man kan vistas i rymden.

Om vi människor ska utforska och börja kolonisera andra planeter så krävs reproduktion på bortaplan - resor till och från jorden skulle ta alltför lång tid. I dag kan gravida kvinnor inte vistas i rymden, på grund av tyngdlöshet och att det inte finns vare sig någon rymddräkt eller annan planering för fortplantning i rymden.

Tjejerna gjorde därför en undersökning bland 21 rymdingenjörer, vetenskapsmän och andra medarbetare på Nasa för att se vilka tänkbara krav som ställs på en dylik dräkt.

– Efter många intervjuer och långa diskussioner på Nasa i Houston utmynnade det hela i den här dräkten. Den bevarar fertiliteten tills man når en annan planet som har liknande förutsättningar som jorden, där det är möjligt att bli gravid och föda, säger Susanne Ruijsenaars.

Dräkten är uppbyggd så att den kan göras om under olika faser av graviditeten. När kvinnan är gravid kan magdelen av dräkten göras stor och senare kan den göras om till bärsele. Dess viktigaste funktioner är att skydda mot strålning och underlätta reproduktion.

Nasa har nästan 20.000 anställda och en budget på närmare 20 miljarder dollar. Folk inom organisationen räknar på avancerade lösningar och utvecklar mängder med tekniska produkter. Kort sagt, det Nasa håller på med är verkligen rocket science. En sak förvånade dock ändå tjejtrion:

– Vi upptäckte att ämnet sex i rymden var tabu på Nasa. Ingen ville ta tag i saken utan man låter helt enkelt bli att planera för scenariot att reproduktion ska hända i rymden. Med inställningen att det inte får hända hoppas man på så sätt kringgå det hela, säger Susanne Ruijsenaars.

På konferensen Stars Design som avslutade kursen besökte Nasas chefsarkitekt Larry Toups LTH och Ingvar Kamprad Designcentrum för att se resultatet av The New Space Race och de andra studentprojekten. Han var överväldigad av det som presenterades.

– De projekt som studenterna har arbetat fram ger verkligen en tankeställare bland Nasas medarbetare, eftersom vi normalt inte håller på med projekt som dessa, säger Larry Toups.

Ett projekt om musikinstrument och ett annat om hur man tvättar kläder tyckte han var särskilt intressanta. Samt kläderna för gravida astronauter, även om han medgav att det i USA finns ett kulturellt tabu att prata om saken.

– Jag ser att det finns tillämpningar för The New Space Races kläder för gravida också på jorden, vilket skulle kunna skapa positiva spinoffeffekter, även om inte kläderna börjar användas hos oss på Nasa, säger han.

Anders Frick

Fakta om S.T.A.R.:

Resultatet från kursen S.T.A.R. Design presenterades på konferensen Stars Design i höstas. Kursen under ledning av Per Liljeqvist är också ett samarbete med Chalmers tekniska högskola, genom Maria Nyström, arkitekt och professor i design för hållbar utveckling.

Totalt var tolv projekt med i kursen. Bland övriga projekt kan nämnas
“Risk” om innebörden av begreppen risk och mod.
“We Need to Talk” om att kommunicera på extrema avstånd i universum.
“Sanctuary” - en hjälm för astronauter med vilken man skapar en avskild miljö för användaren.
“Organic Space Suit” - kan man odla en rymddräkt på kroppen?
“A Life Filtering Paintings” om bakterier som dekorativa element i en innemiljö.
“Value Waste” om bränsle ur avfall.
“Just a Book” - en elektronisk bok med bokkänsla för långa resor i rymden.
“R*evolution a Space Fauna” - en fiktiv fauna för några planeter där det uppdiktade kan visa på sanningar.
“Bad weather” - ett skydd för astronauter mot skadliga solstormar.
“Sense” om avslappning och sömn i nollgravitation.
"To Space and Below" om hur man tar sig ned i lavatunnlar på Månen och Mars.

Visste du att…

…kvinnliga rymdfarare från Kina måste vara gifta och redan ha fött sitt barn innan avfärd till rymden.
…blöjor är en uppfinning som har sitt ursprung i rymdforskningen.
…experiment på gravida möss i tyngdlöshet visar att foster inte utvecklas normalt.
…hunden Lajka dog till följd av stress och överhettning några få timmar efter uppskjutningen av Sputnik 2, och inte efter en hel vecka som man gick ut med först.
…teleskopet sägs ha uppfunnits 1608 av en nederländsk glasögonmakare från Middelburg.
…rymdstationen ISS roterar ett varv runt jorden var 90:e minut. Det blir därför soluppgång och ljust 16 gånger per dygn ombord och därför behöver besättningen sovmaskar.
…en bumerang  flyger på samma sätt uppe i tyngdlöshet som den gör på jorden.

Sidansvarig: tiina.meri@kansli.lth.se | 2015-11-06