LTHs utbyte med Korea

Dubbelprofessorer stärker LTH:s utbyte med Korea

Thomas Laurell är inte bara professor i vid LTH:s institution för elektrisk mätteknik. För två år sedan blev han även utnämnd till professor vid biomedicintekniska fakulteten vid Dongguk University i Seoul. Samarbetet har bland annat lett till ett avtal om studentutbyte, som gjort att LTH till hösten får sina första koreanska utbytesstudenter.

Nyligen besökte han Korea tillsammans med en delegation från Lunds universitet och Skånes näringsliv. Medan näringslivsrepresentanter lyfte fram möjligheterna med kommande forskningsparken Ideon Medicon Village inriktade Lundaprofessorerna på att utveckla och stärka akademiska samarbeten. Thomas Laurell säger att delegationens besök var mycket lyckat genom att det stärker samarbetet mellan LTH och Korea. LTH:s forskning på nanoporös proteinchipsteknologi är ett område som han räknar med framtida samarbete inom. Med hjälp av prover från LTH kommer Korea University i Seoul genomföra initiala tester med sin fluorescenslabelingteknik.

– Det bästa med att vara professor i Korea är att jag får tillgång till deras forskningssystem. Jag kan nu söka forskningspengar där och de har mycket större resurser än vi har i Sverige, säger Thomas Laurell.

LTH:s samarbeten i Korea

På Yonsei University har Mats Johansson, förpackningslogistik, sedan några år tillbaka ett samarbete. Universitetet är ungefär lika stort som Lunds universitet men ansvarar dessutom för ett mycket framstående och tekniskt avancerat sjukhus. Suh Nam Pyo, rektor för den tekniska högskolan KAIST, Korea Advanced Institute of Science and Technology, har tagit initiativ till en satsning på el-bussar som LTH:s Mats Alaküla nu studerar mer i detalj. Här har även Rolf Johansson, reglerteknik, samarbete. Förutom MoU-avtalet med Dongguk University undertecknades i samband med redan även ett MoU med Seoul National University.

LTH samarbetar även med koreanska Inha University inom området atomfysik. Där handlar det dock inte om studentutbyte utan främst om gemensamma forskningsprojekt.

Sidansvarig: tiina.meri@kansli.lth.se | 2015-11-06