Kemitrix med Lundström

Jubileumsinspirerat kemitrix med Ingenjör Lundström

Kemiska småexplosioner med pang i filmburk (4-11 år), och pang i slang (11-80 år). Passar som partytrix på diskoteket, som raggarknep på krogen och pangsuccéer på kräftskivan.

 

Detta behövs:

 

Filmburk med lock från närmaste fotoaffär, bakpulver, ren bensin, lite tidningspapper, en 1,5 m bit vanlig trädgårdsslang (helst genomskinlig och ju grövre ju bättre), ett värmeljus och en tratt.

 

Gör såhär:

 

Fyll filmburken med en rågad tesked bakpulver och två teskedar vatten, fort på med locket, skaka en sekund och placera burken med locket nedåt på hårt underlag. Vänta tio sekunder.

 

Därför flyger då burken upp flera meter:

 

I bakpulver finns bikarbonat och en syra. Vattnet löser syran och bildar kolsyra. Denna ombildas raskt som bara den till vatten och gasen koldioxid som tar stor plats, ökar trycket därinne och spränger loss burken från locket.

Att bröd blir så poröst beror just på många små gasbildningar inuti degen.

 

Klotblixt på slang:

 

Gör såhär:

 

Häng upp slangen, sätt i tratten, dränk in en löst hopknycklad boll av tidningspapperet med lite bensin och lägg den på sidan i tratten så att de tunga bensinångorna som bildas kan rinna ner genom tratt och slang. Vid slangens nedre ände placeras det tända värmeljuset. Vänta en minut eller så på något både ljudligt och spektakulärt, helst i mörker. Ju grövre slang ju häftigare.

 

Därför bildas en klotblixt:

 

Bensin behöver syre för att brinna. Bensingasen i slangen antänds när den träffar värmeljuset och syret i luften. Men inuti slangen är det inte så syrerikt, lågan måste liksom vänta på att luftens syre hinner fram och det gör den men oftast stötvis. Därav fördröjningen och det ibland dova mullret från lågan.

Sidansvarig: tiina.meri@kansli.lth.se | 2015-11-06