ESS och LTH

Cedric och Sven hjälper LTH dra nytta av ESS

Ett stenkast från LTH:s campusområde börjar materialforskningsanläggningen ESS inom kort att byggas. Tillsammans med Max IV kommer ESS att bli norra Europas största forskningsanläggning och ett världsledande forskningscenter som på många sätt gynnar Lund. För att LTH:s forskare och studenter ska kunna dra maximal nytta av anläggningen har Cedric Dicko anställts på som universitetets spanare, med uppdrag att stärka universitetets roll på ESS och Max IV.

Den som anställt honom är kemiprofessorn Sven Lidin, som förra året själv handplockades till LTH från Stockholms universitet. Hans uppdrag är att bygga upp forskning inom materialvetenskap och oorganisk kemi samt uppmuntra Lunds - och Sveriges - materialforskare att tänka nytt och annorlunda.
Forskare som kommer till ESS för att genomföra experiment vill givetvis få bästa möjliga data. Och det är bland annat här som Sven och Cedric har idéer om Lunds universitets roll:

– ESS och MAX IV erbjuder en stråle. Vi vill vara ett komplement som erbjuder inkommande forskare mer än så, till exempel i form av hjälp med folk, utrustning, utrymme, labbmöjligheter och material, säger Sven Lidin.

Han jämför med hur det är att laga mat i någon annans kök. Det går, men underlättas väldigt av någon som vet var ostrivaren ligger och var en passande slev finns någonstans. På motsvarande sätt är ett välutrustat universitet till god hjälp åt utomstående forskare som kommer hit. Men är det verkligen universitetets ansvar att göra detta?

– Nej, det är inte vårt ansvar, men det är en fantastisk möjlighet, säger Sven entusiastiskt.

Cedric tillägger att närheten till ESS kommer att ge en mycket bra extraträning för LTH:s studenter, som kommer att ges möjlighet att hjälpa till med experiment och lära sig mer på många olika sätt. På så vis blir det en situation som gynnar alla inblandade.

– Just nu håller jag på att identifiera möjligheterna med ESS och berätta om dem för omvärlden. ESS och Maxlab passar visserligen LTH väldigt bra men jag tittar även bredare och ser till nyttan som också andra fakulteter kan ha av dessa anläggningar, säger Cedric Dicko.

Anders Frick


Chalmers startar ESS-campus i Lund

Även Chalmers tekniska högskola vill maximera nyttan av ESS och öppnar därför ett kontor i Lund, där doktorander, postdocs och andra forskare kan hålla till. Arbetsnamnet är Chalmers Campus Lund.

– Forskare från Chalmers har varit inblandade i planeringen av Max IV och vi ser att ju längre det hela fortskrider, desto större behov har vi av egen personal som permanent är på plats, säger Chalmers prorektor Stefan Bengtsson.

Han uppger att Chalmers tänker erbjuda sig att bli värd för några av de många internationella forskare som väntas komma till Lund på långtidskontrakt, med anledning av Max IV och ESS. Redan i dag har Chalmers folk på plats i Lund i form av doktorander, postdocs och forskare. Någon egen ”ambassad” finns dock ännu inte.

– Men ju förr vi kan öppna, desto bättre. Våra första fysiska lokaler öppnar vi gissningsvis samtidigt som Max IV står helt färdigt, säger Aleksandar Matic, professor vid Chalmers institution för teknisk fysik och en av de som håller i satsningen i Lund. 

Snabbfakta om ESS

ESS kostar 14 miljarder att bygga

Driften kostar 900 miljoner kronor per år

Varje år kommer närmare 3000 gästforskare att utföra experiment på ESS

ESS årliga elförbrukning blir omkring 250 GWh

Läs mer på www.lth.se/thelightinitiative

Tidsplan för ESS

2010-2013: Teknisk design m.m.
2013-2019: Konstruktion m.m.
2019: Invigning med sju instrument på plats
2019-2025: Utbyggnad med ytterligare 15 instrument
2026-2066: Full drift, därefter avveckling

 

ESS

ESS står för ”European Spallation Source” och kan beskrivas som ett gigantiskt mikroskop där forskare med hjälp av neutronstrålning ska studera olika material på molekylnivå. När neutronerna studsar mot provets atomkärnor sprids de på ett sätt som avslöjar hur materialet är uppbyggt.

ESS och Max IV kompletterar varandra och kombinationen av de båda forskningsanläggningarna kommer att göra Lund till ett världsledande centrum för materialforskning

Sidansvarig: tiina.meri@kansli.lth.se | 2015-11-06