lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

Kulturkrock vid nollning

2015-08-28

Inför en fullsatt aula av förstaårsstudenter berättade journalisten och ingenjören Zanyar Adami på en gång underhållande och allvarligt om hur det var att, som uppvuxen i en flyktingfamilj, börja på KTH 1998.


Om hur han klätt upp sig i slips och kostym - det var ju en stor dag - medan andra hade vanliga kläder och någon till och med matfläckar på tröjan!

Att därpå iklädas diadem med antenner - skulle det var kul? Och om svårigheten att förstå det underförstått smålustiga med militär rangordning (phösar och nollor) när militärer i ens forna hemland inte handlade om någonting annat än skräck och död.

Föredraget gick senare över i ett samtal med studenterna om vad egentligen diskriminering och likabehandling är. 

Värdegrundsföreläsningen är ett av flera inslag som LTH sedan tre år anordnar för förstaårsstudenter. Andra inslag är gruppcoachning, gruppdynamikdag och inspirationsföreläsningar om matematik. Alla nyantagna får också en "guide om diskriminering, trakasserier och kränkande särbehandling för studenter på LTH".

- Det är viktigt för studenterna att förstå att vi tar allas lika värde på stort allvar, säger Elisabet Gersbro-Bülow, avdelningschef för studie- och karriärvägledningen.

Text och bild: Kristina Lindgärde

Zanyar Adami är svensk-kurdisk journalist, har bland annat vunnit stora journalistpriset som årets förnyare, han har sommarpratat och är tillika ingenjör i medieteknik. Han har tidigare hållit i utbildningar för phösar på LTH.