lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

”Ett bra sätt att öka synligheten för LTH:s forskning”

2015-07-10

Knut Deppert från LTH (längst till vänster, i vit rock) tycker att Almedalsveckan är ett bra sätt att öka synligheten för forskare. Här ses han i en paneldebatt om risker med nanomaterial. Bredvid honom står Christina Isaxon från Ergonomi och Aerosolteknologi vid LTH.

Några av de ca 35.000 personer som besökte Almedalsveckan 2015

Marc Isaksson från LTH presenterade sin forskning på Science Slam i Almedalen

Torbjörn von Schantz, rektor vid Lunds universitet, och Stefan Bengtsson, rektor vid Malmö högskola var prisutdelare vid Science Slam i Almedalen. Bilder: Anders Frick

Hur hänger forskning ihop med politik? Vad innebär MOOC:s för kunskapsspridningen i världen? Och hur bygger man en modell av hjärnan med stamceller och mikroteknologi? Detta och mycket mer diskuterades i år under Almedalsveckan på Gotland.

Politikerveckan i Almedalen i Visby lockar varje år tusentals besökare. Många besökare håller själva i evenemang och Almedalsveckan är en riktig mötesvecka. Förutom partiledarnas tal varje kväll arrangeras en mängd seminarier och evenemang, i år närmare 3500 – nästan lika många som förra året.

Representanter från Lunds Tekniska Högskola deltog i debatter i seminarier – samt det superpopulära Science Slam i Öresundshuset, som LTH-nytt har skrivit om också tidigare år.

Knut Deppert, prefekt på fysiska institutionen vid LTH, var med i en paneldebatt om nanoteknik. Rubriken var ”Nano – i nöd och lust”, hölls av Mats Bohgard vid Ergonomi och aerosolteknologi på LTH och handlade bland annat om riskerna med nanomaterial. Knut Depperts inställning till nanotekniken är att den är viktig och att den tillhör framtiden, men att man samtidigt måste beakta de möjliga risker som finns. Bland publiken fanns exempelvis deltagare som aldrig använde solkräm med nanopartiklar i.

– Det är tydligt att nanoområdet är hett och ett intressant ämne. Det var mycket folk på debatten och folk på plats var verkligen intresserade och engagerade, säger Knut Deppert.

Bland de omkring 35.000 personer som besökte Almedalsveckan fanns många journalister, politiker och näringslivsrepresentanter.

– Att som forskare vara med på evenemang som Almedalsveckan ger både trovärdighet åt debatten som förs och dessutom är det ett bra sätt att öka synligheten som vi forskare så väl behöver, säger Knut Deppert till LTH-nytt.

Här är alla evenemang där Lunds universitet deltog

Öresundshuset i Almedalen

Designvetenskapers Almedalsprogram

Thomas Laurell om Marc Isaksson i Science Slam

Anders Frick