lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

Alumnen som breddar fokus för e-handelssystem

2015-06-03

Johan Ranefors har examen i datateknik vid LTH och har även studerat matematik, fysik och nanoteknik vid andra program på LTH. Idag driver han e-handelstjänstbolaget Glimworks.

Lundabaserade Glimworks som drivs av LTH-alumnen Johan Ranefors har nu passerat 100 installationer av sitt onlinebaserade system ”Glimit”. Systemet kan bland annat användas för menyhantering och beställning av restaurangmat. Nu satsar bolaget på att bredda systemets användningsområde till andra branscher.

Att beställa såväl livsmedel som restaurangmat via nätet är en ökande trend. Siffror från organisationen Svensk Digital Handel visar att ungefär var femte person årligen e-handlar mat – och kurvorna pekar uppåt. Tjänster för att beställa pizza online är en nisch som kunderna omfamnar. Enligt Glimworks VD Johan Ranefors, civilingenjör i datateknik vid LTH, är den nätbaserade matbeställningsmarknaden dock fortfarande i sin linda.

– Vi ser också att nätmatbeställningsbolagen inte drivs av en vilja att utveckla tjänsterna. Dessutom har de oftast på kort tid kraftigt höjt sina avgifter, vilket i sin tur skapar arga kunder, säger han.

Genom Glimit kan kunder beställa sin favoritmat för avhämtning eller hemkörning, beroende på vad restaurangen erbjuder. Av bolagets drygt 100 systeminstallationer finns drygt 40 i Lund. Enligt Johan Ranefors är Skåne en lagom stor pilotmarknad för bolagets tjänster. Han säger också att Glimit valt att inte leverera till sina konkurrenters kunder ännu, för att inte väcka den ”björn som sover” innan bolaget är mer redo.

Glimit fokuserar för tillfället på matbeställning, bordbeställning och menyhantering men har mer än luncher och middagar i sikte. Bolagets vision är att tjänsten ska användas för att beställa allt från frisörer till massage. Själva grundtjänsten är gratis för såväl kunder som slutkonsumenter. Bolagets vision är istället att tjäna pengar på extratjänster av olika slag.

Företaget startades 2010 av Johan Ranefors och har idag ett tiotal personer involverade på hel- och deltidsbasis. Företagets verksamhet är i dagsläget främst finansierad av kapital från restaurangägare och företagets egen personal. Bolaget för även diskussioner med riskkapitalister som kan hjälpa till med pengar och nätverk i andra branscher än enbart restaurangbranschen. Idag har Glimit knutit ett par hundra slutanvändare till tjänsten. Bolaget omsatte enligt Johan Ranefors förra året omkring en miljon kronor.

 

Johans bästa studietips:

Många glömmer bort att man får fritt gå på lektioner från vilket program som helst. Jag har gått på besök på mängder med olika kurser från flera olika program i syfte att få förståelse för vad som lärs ut och vilka kurser jag vill välja. Tips är att besöka introduktionsföreläsningen för att få en god förståelse för om det är en kurs som du vill läsa i framtiden - eller för att helt enkelt få lite allmänbildning.

 

 

Anders Frick