lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

LTH-alumn lanserar smart huspassare

2014-12-11

Hela teamet bakom Form Devices

Nils Mattisson, E03, var även vice kårordförande vid TLTH 2005/2006. Han är även son till Sven Mattisson, E75, som är adjungerad professor vid EIT och ligger bakom standarden Bluetooth.

Point, från Form Devices

En wifiuppkopplad rökdetektor som kan lyssna, prata och blinka. Dessutom kan den varna för höga ljud samt mäta temperatur, luftfuktighet, ljus och partikelhalten i luften. Det är vad den tidigare LTH-studenten Nils Mattisson och hans team nyligen lanserade på prylmässan Engadget Expand i New York och i en kampanj på crowdfundingsajten Kickstarter. På bara två dagar drog satsningen in mer än det uppsatta målet om 50.000 dollar.

Detektorn går under namnet Point och har utvecklats sedan sommaren 2013 då Nils Mattisson lämnade företaget Apple för att själv bygga upp en ny verksamhet helt från grunden. Idén till Point fick Nils när han insåg att alltfler hemövervakningssystem blev alltmer komplexa och krångliga att använda.

Point är alltså främst till för hemövervakning, men använder ingen kamera - till skillnad från de flesta andra övervakningssystem. Istället kan den känna igen ljud som alarm och krossade fönster, och den känner skillnad på olika typer av rök.

– Vi vill ha ett mjukare alternativ till övervakningskameror som bättre respekterar integriteten för de personer som befinner sig i de övervakade utrymmena. Kameror är dessutom rätt komplexa och behöver ofta konstant strömförsörjning. På Point räcker det att byta batterier en gång per år, säger Nils Mattisson.

Nils Mattisson gick civilingenjörsutbildningen i elektroteknik vid LTH, praktiserade på Apple 2006 och gjorde sitt examensarbete på Apple hösten 2007. Därefter arbetade han på Apple som fast anställd med forskning och utveckling. Hans team tillhörde prototypavdelningen och arbetade med att ta fram första instanser av olika koncept och idéer som sedan skickades vidare till produktteamen.

– Vår filosofi där var att bästa sättet att testa om något är möjligt att göra, är att helt enkelt göra det. Arbetet på Apple var himla kul och jag hoppas att vi kan ta med oss en del av den kulturen till Skåne, säger Nils Mattisson.

Förutom Nils Mattisson ingår ytterligare sex personer i teamet bakom företaget Form Devices, som än så länge inte har något formellt svenskt säte utan är registrerat i USA. Företaget finns även i kinesiska Shenzhen, men planen är att sätta upp en forsknings- och utvecklingsenhet i Skåne.

Ytterligare två personer i teamet, Fredrik Ahlberg och Martin Lööf, har också studerat elektroteknik på LTH. Tillsammans har teamet bakgrund på bland annat Axis, Ericsson, Medea på Malmö högskola - och inte minst Apple.

Anders Frick


Svenska forskare har borrat sig 2,5 km ner i urberget vid Fröå gruva utanför Åre. Aldrig tidigare har man fått ett så långt sammanhängande prov av berget. Borrningen hör också till en av de djupare som gjorts i Sverige.[läs mer]


I år testades ett nytt grepp under teknologernas introduktion. Under en dag fick alla nyantagna civilingenjörsstudenter ägna sig åt självreflektion, själva och i grupp och under ledning av en grupp äldre studenter. [läs mer]


År 2004 presenterade en grupp forskare en helt ny metod för att automatisera kravhantering, ett centralt område inom mjukvaruutveckling. Tio år senare har forskningen exploderat och gör nu sitt intåg inom den starkt växande...[läs mer]


Studenter från Lunds Tekniska Högskola och Blekinge tekniska högskola har hjälpt Sony Mobile Communications att bli mer innovativa. Det skedde på Sony Mobile Student Innovation Day, i Sonys lokaler kring vattentornet i Lund,...[läs mer]


Med hjälp av magnetkamera och nya matematiska metoder har forskarna fått ett bättre verktyg för att titta på blodflöden i hjärtat. På så vis kan det bli lättare att identifiera hjärtsvikt, vilket är ett vanligt problem bland...[läs mer]


Visar post 33 till 37 av totalt 37.
<< Första < Föregående 1-8 9-16 17-24 25-32 33-37 Nästa > Sista >>

Innehåll LTH-nytt 2014:2

REDAKTION

  • Anders Frick (redaktör)

NOTISER

Inga nyheter i den här listan.