lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

Forskare fick underjorden att öppna sig

2014-09-04

På väg ner i djupet. Den här borriggen är nytillskott som underlättar geovetenskapliga undersökningar. Här i Åre, men snart hemma i Lund igen.

Svenska forskare har borrat sig 2,5 km ner i urberget vid Fröå gruva utanför Åre. Aldrig tidigare har man fått ett så långt sammanhängande prov av berget. Borrningen hör också till en av de djupare som gjorts i Sverige.


Målet var dock inte att sätta djuprekord, utan att förse forskare med uppborrad berggrund. Och det fick man, hela 830 delar om tre meter vardera, det djupaste från 2495,8 meter. 

Dessa smulor från jordskorpan ska förhoppningsvis ge ny information om hur bildningen av fjällkedjan faktiskt gick till och om det finns liv på djupet. 

- Borrningen är en del av ett internationellt forskningsprojekt, och man kan bland annat använda informationen för att förklara den idag pågående bergskedjeveckningen, exempelvis i Himalaya, säger Jan-Erik Rosberg, biträdande lektor i akvifärteknik vid Lunds Tekniska Högskola, och ansvarig för Borriggen, eller ”Riksriggen”, som den kommit att kallas.

Riksriggen är en nyinförskaffad nationell forskningsresurs som flera universitet och högskolor kan använda till olika geovetenskapliga projekt. Sommarens borrning i Åre blev den första djupborrningen. 

- Det var verkligen en utmaning. Borriggen är den enda i sitt slag i hela Nordeuropa. Men borrningen gick över förväntan, säger Jan-Erik Rosberg, biträdande lektor i akvifärteknik vid Lunds Tekniska Högskola, och ansvarig för Riksriggen.

Nu håller den tolv meter höga borren på att packas ner för att transporteras till Lund. Kanske får den fara till Gotland nästa gång.

- Just nu söker vi finansiering för att kolla förutsättningarna för att lagra koldioxid där, genom att ta upp borrkärnor, alltså stenprover, och analysera dem.

Riksriggen har bekostats av Vetenskapsrådet med 26 miljoner kronor, tillverkats av Atlas Copco och finns placerad vid Lunds Tekniska Högskola. Forskningsprojektet i Åre drevs i samverkan med Uppsala universitet. 52 forskare från elva olika länder är aktiva inom projektet. Den teknik som har använts är s.k. kärnborrning med wireline.

 För mer information, kontakta Jan-Erik Rosberg, biträdande lektor i akvifärteknik, Teknisk geologi, Lunds Tekniska Högskola vid Lunds universitet, 046-222 40 86, 0706-40 57 84. Jan-Erik.Rosberg@tg.lth.se. Hemsida www.riksriggen.se. 

 För bilder av borren och uppgborrrade mineralprover, se Lunds universitets bildbank bildweb.srv.lu.se skriv riksriggen i sökfältet.


I dagarna kommer ett nytt nummer av tidningen LTH-nytt, tidningen om forskning, utbildning och innovation vid Lunds Tekniska Högskola. I det nya numret så berättar vi en hel del om forskning som kommer till nytta, i olika...[läs mer]


År 1964 kompletterades Lunds Tekniska Högskola, som då var under uppbyggnad, med en utbildning i arkitektur – landets tredje. Och samtidigt fick Lund sin första kvinnliga professor, Carin Boalt. Av de professorer som drog igång...[läs mer]


Visst var det en chansning när LTH-alumnen Rickard Olsson gick upp till chefen och sa upp sig från sitt välbetalda toppjobb. Men efter 13 år som sälj- och marknadsansvarig på olika företag inom elektronik- och...[läs mer]


Ett urval i notisformat av den senaste tidens nyheter om händelser och personer vid Lunds Tekniska Högskola[läs mer]


En wifiuppkopplad rökdetektor som kan lyssna, prata och blinka. Dessutom kan den varna för höga ljud samt mäta temperatur, luftfuktighet, ljus och partikelhalten i luften. Det är vad den tidigare LTH-studenten Nils Mattisson och...[läs mer]


När valet till rektor, prorektor och LTH:s styrelse avgjordes valdes Viktor Öwall, prof, Elektro- och informationsteknik, till rektor. Som prorektor omvaldes Annika Mårtensson, prof, Bygg- och miljöteknologi.[läs mer]


Det är dags att försöka summera mina sju år som rektor för LTH. Det har varit fantastiskt roligt och utvecklande att få arbeta som rektor. Livet brukar vara fyllt av ”ups and downs”. På LTH är det mest ”ups”.[läs mer]


Listor som rankar universitet och tekniska högskolor blir alltfler och allt viktigare. En av de främsta produceras av Jiao Tong-universitetet i Shanghai och omfattar 12.000 lärosäten i hela världen. Hur ställer sig universiteten...[läs mer]


Visar post 1 till 8 av totalt 37.
<< Första < Föregående 1-8 9-16 17-24 25-32 33-37 Nästa > Sista >>

Innehåll LTH-nytt 2014:2

REDAKTION

  • Anders Frick (redaktör)

NOTISER

Inga nyheter i den här listan.