lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

Billigare regnvattenrening med ny analysmetod

2014-12-11

Zaiton Majid kommer från Universiti Teknologi Malaysia - Faculty of Science, Department of Chemistry. Nu är hon på LTH i Lund och utvecklar en ny mätmetod som ska spara stora pengar inom vattenreningsområdet.

Ett skönt sommarregn innehåller inte bara friskt vatten. När regnet landar på tak, väggar, vägar eller andra ytor för det med sig mycket föroreningar i form av biocider och andra kemikalier. Nästa år införs nya EU-regler som bland annat tvingar fram ett stort ökat behov av rening av regn- och smältvatten.

På Lunds Tekniska Högskola utvecklas nu en mätmetod som ska göra utvecklingen av reningsprocesser mycket billigare än vad den är idag. Metoden tas fram av den Malaysiska toppforskaren Zaiton Majid, som inom ramen för sin Lise Meitner-professur gästar LTH och Lund under nio månader.  

Biocider – ämnen som kan döda levande organismer – tillsätts ofta för att motverka att svamp eller alger växer på ytor som exempelvis väggar och tak. Det finns även biocider i form av insektsgifter och liknande som också lätt hamnar i regn- eller smältvatten.

Det finns idag flera olika metoder för att rena vatten från biocider – bland annat med hjälp av aktivt kol. Ytterligare reningsmetoder utvecklas ständigt av forskare runtom i världen. Problemet vid utvecklingen är att veta hur effektiv den utvecklade reningsmetoden är, och för det används tester som är dyra. Ett enkelt test kan kosta så mycket som 20.000 kronor.

Zaiton Majid är professor i kemi på Universiti Teknologi Malaysia, UTM, och expert på vattenrening. Hon brinner för utveckling av vattenrening och utvecklar nu en mätmetod i form av ett färgämne som kan mäta hur rent ett rengjort vatten egentligen är.

– Det krävs massor med tester och därför finns ett stort behov av en enkel och billig mätmetod, säger Zaiton Majid.

Planen är nu att hitta en lämplig absorbent som kan eliminera biocider från regnvattnet. Sedan ska man publicera resultaten i en internationell publikation. Just nu genomförs alla tester i labbmiljö, men planen är att testa analysmetoden också i fält.

Arbetet med vattenreningsanalysen ingår i ett större samarbete med Aalborgs universitet i Roskilde kring biocider och andra mikroföroreningar i regnvatten.

Nya EU-regler är också en bidragande orsak till det ökande intresset för vattenrening. Redan nästa år måste regn- och smältvatten renas bättre än idag.

– Det så kallade ramdirektivet för vatten får fullt genomslag i Sverige från 2015. Det innefattar då även dagvatten, och biocider i dagvattnet förväntas bli problematiskt, säger Karin Jönsson, som är docent i VA-teknik vid Institutionen för Kemiteknik på LTH.

Anledningen till att Zaiton Majid kom till Lund var det utbytesavtal som LTH har med UTM och kontakterna med Karin Jönsson. Sedan tidigare har det funnits utbyte på studentnivå mellan UTM och LTH.

Som innehavare av Lise Meitner-professuren på LTH ska Zaiton Majid också verka som en kvinnlig förebild. I detta ingår bland annat gästföreläsningar och handledning av studenter – och mycket mer.

Anders Frick

 

Fakta:

Lise Meitner-professuren är en gästprofessur för en framstående kvinnlig forskare som kan verka vid LTH och vara en förebild för andra kvinnor. Professuren inrättades 1999, och anställningen vid LTH kan vara från sex månader till ett år.

Lise Meitner (1878-1968) var en österrikisk-svensk fysiker, som var den första som identifierade fission. Hon var född i Wien och läste vid universiteten i Wien och Berlin. Tillsammans med den tyske, fysikaliske kemisten Otto Hahn, var hon med om upptäckten av element protactinium 1918. Hon var professor vid Berlins universitet 1926-1933.

Läs mer: http:////www.lth.se/fileadmin/lth/omlth/jamstalldhet/Lise_Meitner_presentation_eng.pdf

 

Se filmen med Zaiton Majid och Karin Jönsson: https://www.youtube.com/watch?v=lEJtrxtdE8o


I dagarna kommer ett nytt nummer av tidningen LTH-nytt, tidningen om forskning, utbildning och innovation vid Lunds Tekniska Högskola. I det nya numret så berättar vi en hel del om forskning som kommer till nytta, i olika...[läs mer]


År 1964 kompletterades Lunds Tekniska Högskola, som då var under uppbyggnad, med en utbildning i arkitektur – landets tredje. Och samtidigt fick Lund sin första kvinnliga professor, Carin Boalt. Av de professorer som drog igång...[läs mer]


Visst var det en chansning när LTH-alumnen Rickard Olsson gick upp till chefen och sa upp sig från sitt välbetalda toppjobb. Men efter 13 år som sälj- och marknadsansvarig på olika företag inom elektronik- och...[läs mer]


Ett urval i notisformat av den senaste tidens nyheter om händelser och personer vid Lunds Tekniska Högskola[läs mer]


En wifiuppkopplad rökdetektor som kan lyssna, prata och blinka. Dessutom kan den varna för höga ljud samt mäta temperatur, luftfuktighet, ljus och partikelhalten i luften. Det är vad den tidigare LTH-studenten Nils Mattisson och...[läs mer]


När valet till rektor, prorektor och LTH:s styrelse avgjordes valdes Viktor Öwall, prof, Elektro- och informationsteknik, till rektor. Som prorektor omvaldes Annika Mårtensson, prof, Bygg- och miljöteknologi.[läs mer]


Det är dags att försöka summera mina sju år som rektor för LTH. Det har varit fantastiskt roligt och utvecklande att få arbeta som rektor. Livet brukar vara fyllt av ”ups and downs”. På LTH är det mest ”ups”.[läs mer]


Listor som rankar universitet och tekniska högskolor blir alltfler och allt viktigare. En av de främsta produceras av Jiao Tong-universitetet i Shanghai och omfattar 12.000 lärosäten i hela världen. Hur ställer sig universiteten...[läs mer]


Visar post 1 till 8 av totalt 37.
<< Första < Föregående 1-8 9-16 17-24 25-32 33-37 Nästa > Sista >>

Innehåll LTH-nytt 2014:2

REDAKTION

  • Anders Frick (redaktör)

NOTISER

Inga nyheter i den här listan.