lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

Jubileum för uppskattad tegelbyggnad

2014-05-23

Den 11 maj var det exakt 20 år sedan LTH fick sitt kårhus. Invigningen var den gången ett stort spektakel som samlade tusentals på amfiteatern utanför kårhuset.

 Dit anlände Kurt Olsson (skådespelaren Lasse Brandeby), utbildningsminister Per Unckel och universitetsrektor Boel Flodgren. En fallskärmshoppare landade och en varmluftsballong gick till väders. Studentorkestrar spelade och dansade och många tal hölls.

Ett av dessa handlade om eko och var kraftigt förstärkt av en ekomaskin. Talaren var LTH:s rektor Sven Lindblad, expert på akustik. Krister Kryddan Pettersson och Jesperspexarna hjälpte också till med underhållningen.

V-studenten Kenneth Andersson hade komponerat en kårhussång, som framfördes av LTH-kören.

Under flera år hade teknologkåren arbetat för sitt kårhus, båda genom lobbning och en stor insamling bland studenter och sponsor, som till sist gav gett 17 miljoner kronor.

Med kårhuset blev LTH komplett: fick en restaurang och en pub, nya lokaler för ett kursbibliotek, nya lokaler för sitt kansli, som tidigare suttit i A-husets översta våning, en stor aula och en lite mindre hörsal, en festlokal (Gasquesalen) och naturligtvis lokaler för teknologkåren. Dit hörde också bastun och punschverandan och ett skyddsrum som sedan dess främst brukats för innebandy.

Fakultetsklubben var ett slags ”lärarrum” med VIP-restaurang och konferensrum, som bekostades av LTH.

Byggnaden var ritad av arkitekterna Göran Månsson och Marianne Dahlbäck, som vunnit en öppen arkitekttävling 1990 med sitt förslag som de kallade Taygetes. Detta byggde liksom UB2-bygget (nu Studiecentrum) på en kvadratisk form men försågs med en ”tarm” när det beslöts att kansliet skulle få två korridorer i huset.

MATS NYGREN


LTH:s forskning florerar ofta och mycket i media. Här är några exempel på vad media har rapporterat under den senaste tiden: Cabotagestudien: Stor uppmärksamhet fick logistikforskaren Henrik Sternberg och hans cabotagestudie....[läs mer]


Aluminium är ett lättviktsmaterial som är praktiskt att använda i allt från bilar till båtar och flygplan. Ett av problemen med materialet är dock att det är svårt att sammanfoga, då exempelvis traditionell svetsning inte...[läs mer]


Vi brukar ofta prata om vårt samhällsansvar att förse samhället med duktiga ingenjörer, arkitekter och industridesigners. Dessa skall ha en utbildning i takt med tiden så att de verkligen kan bidra till nyutveckling. Som...[läs mer]


Mats Nygren har under närmare 15 år rattat tidningen LTH-nytt – med den äran! Jag (Anders Frick) har tidigare bland annat varit vikarierande redaktör, men nu tar jag över helt. Mats går i pension, efter gediget mångårigt arbete...[läs mer]


Visar post 17 till 20 av totalt 20.
<< Första < Föregående 1-8 9-16 17-20 Nästa > Sista >>

Innehåll LTH-nytt 2014:1

REDAKTION

  • Anders Frick (redaktör)

NOTISER

Visar post 25 till 18 av totalt 18.