lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

Flickor på Teknis 2014

2014-05-23

Varje år genomför LTH ett evenemang för att få fler tjejer att känna sig välkomna att studera tekniska utbildningar. Av de 120 gymnasieelever som kommer för att få en känsla av livet på högskolan brukar en femtedel senare komma tillbaka för studier på LTH.

– Det är väldigt populärt att medverka i Flickor på Teknis, säger Bodil Ryderheim, projektansvarig för evenemanget.

Programmet för tjejerna som kommer hit är välfyllt. De får fundera över logistikproblem, göra fysiklaborationer, bygga en minibro och uppleva olika visualiseringstekniker. De genomför också samarbetsövningar, träffar företag och får vara med om en stor sittning med underhållning.

Projektet genomförs av fyra projektledare som alla är studenter på LTH. De arbetar med Flickor på Teknis halvåret innan själva dagarna äger rum. Till sin hjälp har de sektionsansvariga som sluter upp senare i projektet. Det är inget litet arbete som ska göras eftersom gymnasietjejerna som kommer hit ska tas om hand under tre dagar. Lite extra stöd får tjejerna från de sextio faddrar som arbetar under projektdagarna.

– Det är en fantastisk grej som LTH genomför, det blir en stor sammanhållning mellan alla inblandade. De lär sig mycket om samarbete, hänsyn och hur viktigt det är att bilda nätverk, säger Bodil Ryderheim.

Frida Pommer, till vardags student på Väg och vatten men också en av projektledarna för Flickor på Teknis, berättar att det är ett roligt projekt att engagera sig i.

– Det är kul att höra från tjejerna som deltog att de har haft roliga dagar på LTH och att många har ändrat uppfattning om tekniska utbildningar. Det är framför allt detta som projektet syftar till, och då är det extra kul att höra att vi har lyckats, säger hon.

Text och foto: Jessika Sellergren