lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

Betalar lunchen med handen

2014-05-23

Betala i kassan med hjälp av din hand. Det kanske verkar som science fiction, men är i högsta grad verklighet. Fredrik Leifland, student i industriell ekonomi på Lunds Tekniska Högskola har vid sidan av studierna utvecklat en intressant men i högsta grad fungerande betallösning tillsammans med tre studiekompisar.

Tekniken bygger på att handflatan träffas av infrarött ljus av en speciell våglängd som absorberas av blodets hemoglobin. En bild av venernas mönster framträder då tydligt och jämförs med en lagrad bild av handens venmönster.

Själva tekniken i form av sensorer och programvara står japanska Fujitsu för. Lösningen i Lund har bolagiserats och säljs av företaget Quixter.

– Idén till Quixter fick jag för två år sedan när jag stod i kön på ICA, och tänkte att det måste finnas ett enklare sätt att betala på än att hålla på med kort och koder, säger Fredrik Leifland.

Företaget är först på marknaden med att låta folk betala med hjälp av sin hand. Än så länge finns ett 15-tal restauranger och kaféer på LTH:s campusområde i Lund som använder tekniken.

 

Fakta:

Quixter startades år 2012, och har idag sju aktiva personer. I styrelsen sitter bland annat Tord Wingren, chef för Huawei Lund, samt Christer Bergman som varit vd för biometriföretaget Precise Biometrics.