lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

Exjobbspremiär i kampen mot cancer

2016-03-29

Rebecka Henrysson - första civilingenjören i medicin och teknik från Lunds Tekniska Högskola

Med hjälp av tredimensionella bilder kan läkare skapa sig en visuell bild av hur cancer breder ut sig i kroppen. Men vilken information i bilden är läkarna egentligen intresserade av och hur ska den informationen presenteras på bästa sätt? Det är några av de frågor som studenten Rebecka Henrysson undersökt i sitt examensarbete. Hon är den första någonsin som tar examen i civilingenjörsprogrammet i medicin och teknik vid Lunds Tekniska Högskola.

Rebecka Henrysson har gjort sitt examensarbete på företaget Sectra Imaging IT i Linköping. Där har hon tittat närmare på hur den så kallade PET/CT-tekniken används för cancerbehandling. PET/CT står för positronemissionstomografi/datortomografi och är bildgivande metoder som använder radioaktiva markörer respektive skiktröntgen. Med PET går det att få tredimensionella bilder av exempelvis ämnesomsättningen i tumörer medan CT ger en anatomisk bild i tre dimensioner samt synliggör vissa organ och vävnader.

– Jag utförde en litteraturstudie och jämförde den med resultatet från intervjuer med vårdpersonal och svaren på ett frågeformulär som jag skickade till personer som jobbar med PET/CT och/eller cancerbehandling. Jag undersökte även vilka kvantitativa och semi-kvantitativa upptagsmått som finns och hur de används i hälsovården, säger Rebecka Henrysson.

Hon har studerat på LTH sedan hösten 2011 då civilingenjörsprogrammet i medicin och teknik drog igång. Egentligen skulle hon inte ha varit klar förrän till sommaren, men hon snabbade på och läste lite i förväg. Efter exjobbspresentationen väntar jobb och nya utmaningar.

– Framtidsutsikterna för de som läser Medicin och teknik är mycket goda. Vi ser studenter på andra, närliggande, utbildningsprogram som får jobb snabbt efter att de är klara med studierna, säger Ingrid Holmberg, studie- och karriärvägledare samt diplomerad coach på LTH.

Civilingenjörsprogrammet i medicin och teknik har 40 utbildningsplatser och är ett av de tre mest sökta utbildningsprogrammen på LTH.

– I uppstarten var det fantastiskt att kunna utnyttja det medicintekniska nätverk som finns i regionen för att skapa utbildningen. Eftersom programmet är litet är studenterna mycket angelägna om att påverka sin utbildning så att den blir så bra som möjligt. Vi har insett att BME-programmet vänder sig till nya studentgrupper som sannolikt annars inte skulle sökt sig till LTH och vi är speciellt glada för att könsfördelningen är jämn, säger Leif Sörnmo, professor vid Avdelningen för Biomedicinsk teknik och programledare vid Medicin och Teknik.

Fotnot: Läs en längre intervju med Rebecka Henrysson på LTH:s sidor för studentintervjuer.

Anders Frick


Allting är möjligt om man jobbar tillsammans. Det är utgångspunkten för årets upplaga av ”Framtidens ingenjör” – ett koncept på Lunds Tekniska Högskola för att välkomna nya LTH-studenter. Under dagen med Framtidens ingenjör...[läs mer]


Hur hänger forskning ihop med politik? Vad innebär MOOC:s för kunskapsspridningen i världen? Och hur bygger man en modell av hjärnan med stamceller och mikroteknologi? Detta och mycket mer diskuterades i år under Almedalsveckan...[läs mer]


Forskare från Lunds universitet har med hjälp av nanoteknik skapat en biologisk dator som kan lösa vissa matematiska problem mycket snabbare och mer energisnålt än vanliga elektriska datorer. Resultaten från forskningen kommer...[läs mer]


Visar post 33 till 35 av totalt 35.
<< Första < Föregående 1-8 9-16 17-24 25-32 33-35 Nästa > Sista >>

LTH-nytt nr 2 - 2015