lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

Sakernas internet bäddar för nätexplosion

2016-02-27

VR - virtuell verklighet - är något som många bedömare tror kommer att bli populärt inom de närmaste åren

5G och IoT, Internet of Things, var i fokus på mobilmässan

Mehmet Kaplan på besök i den svenska MWC-montern

Gunnar Hökmark, EU-parlamentariker på plats i Barcelona

Internet of Things, 5G och virtuell verklighet. Det var årets fokus på mobilmässan i Barcelona. Ericsson, Huawei och andra telekombolag var dock ense – många utmaningar återstår och mer forskning inom mobilområdet behövs.

Mobile World Congress samlar årligen omkring 100.000 personer, främst företagsrepresentanter men även forskare och andra personer från akademin.

Mässans hetaste snackis var Internet of Things, sakernas internet. I framtiden kommer allt från personvågar och nyckelringar till vattenmätaren i källaren att vara uppkopplade mot Internet. Ericsson senaste prognos är att det i världen år 2020 kommer att finnas 26 miljarder uppkopplade prylar.

Utmaningarna för alla dessa uppkopplade prylar är många, men en sak är klar – för att det ska fungera smärtfritt så krävs 5G, femte generationens mobiltelefoni. Standarden är inte ännu satt, men olika standardiseringsorgan jobbar för att inom de närmaste åren spika standarder inom sina respektive områden. Om två år arrangerar Korea de olympiska spelen och många bedömare tror att de koreanska telekombolagen då kommer att ha fungerande 5G-lösningar på plats.

Förra året lanserades ”5G for Sweden”, en satsning där industriella och akademiska partners – bland dem Lunds universitet – kommer att arbeta för att få fram innovativa 5G-lösningar och stärka svensk industri. Såväl på MAPCI som på andra delar av LTH arbetas nu för att nå målet.

I år lyfte Ericsson fram ”5G for Sweden” som bra exempel på hur det går när industri och akademi samverkar. Bland annat visades en lösning där lastbilar från Scania kör på rad i fordonskolonner. Tack vare 5G kan fordonen köra mycket tätt efter varandra vilket på så vis sparar både bränsle och vägutrymme.

Trots mässans telekomfokus så var det en person från en helt annan del av den internetska värdekedjan som rönte störst intresse. Facebooks grundare Mark Zuckerberg besökte återigen Mobile World Congress och den här gången pratade han bland annat om sin förkärlek till VR – virtuell verklighet – som lättast åstadkoms med VR-glasögon. Han räknar med att VR kan bidra till genombrott för 5G och hoppas att han kan fånga sin nyfödda dotters första steg med hjälp av en VR-kamera.

– 3G innebar modernisering, 4G innebar digitalisering men 5G blir normalisering – det blir en del av allt, säger EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark, som var en av många politiker på plats.

Han ansvarar för spektrumfördelningen i Europa och kämpar nu för att Europa ska kunna erbjuda bäst kapacitet och högst hastigheter. Ett av hans förslag är att man ska öppna och tillgängliggöra 700 MHz-bandet, något som skett i Norden men inte i övriga Europa.

– Operatörer behöver långsiktighet för att bygga upp nät och vi behöver idag inte ha en frekvenstilldelning för hur förutsättningarna såg ut på 1950-talet, säger han.

På prylsidan presenterade japanska Sony flera nya tillbehör inom ramen för varumärket Xperia. En bordsprojektor som kan visualisera allt från familjekalendern på matbordet till fotoalbumet på väggen, en lifeloggningskamera, en röststyrningsapparat som sätts på örat samt Xperia Agent, som är en personlig robotassistent i bordsformat. Flera av dessa koncept är för övrigt utvecklade i Lund.

Sveriges IT-minister Mehmet Kaplan var en annan som besökte MWC, för att uppdatera sig tillsammans med skånska och andra svenska telekomprofiler.

Anders Frick


Istället för bredbar choklad kan framtidens konsumenter komma att breda en bönbaserad pasta på sina smörgåsar. Detta tack vare några studenter i livsmedelsteknik vid Lunds Tekniska Högskola, som nyligen tagit fram en bönpasta med...[läs mer]


Med hjälp av smarta algoritmer och en ny mobilapp har startupbolaget Katam tagit fram en digital lösning på hur man mäter volymen skog. Nyligen fick bolaget en halv miljon kronor från Vinnova inom ramen för utlysningen...[läs mer]


Idag invigdes ett utegym på LTH, i parken mellan Kårhuset och IKDC. Syftet med gymmet är att skapa en ny samlingspunkt för studenterna i området. [läs mer]


Med hjälp av tredimensionella bilder kan läkare skapa sig en visuell bild av hur cancer breder ut sig i kroppen. Men vilken information i bilden är läkarna egentligen intresserade av och hur ska den informationen presenteras på...[läs mer]


E-handel med matvaror skulle kunna förändra våra resvanor och minska koldioxidutsläppen. Men vinsten kan ätas upp på andra håll. Nu ska forskare på LTH ta ett större grepp kring hur matinköp på nätet påverkar våra resvanor, och...[läs mer]


Nu kraftsamlar Lunds universitet och LTH för att realisera ProNano – en pilotproduktionsanläggning för nanoteknikprototyper. Universitetet har tillsammans med Region Skåne och RISE, statens ägarbolag för...[läs mer]


LTH:s avknoppningsbolag Acconeer gick igår vidare från regionfinalen i 33-listan, en lista över lovande startupbolag, i regi av tidningarna Ny Teknik och Affärsvärlden.[läs mer]


”Att dela verktyg för mjukvaruutveckling möjliggör öppen innovation och snabbare uppgraderingar samtidigt som det frigör resurser – men kräver investeringar i den öppna communityn”. Ja, så lyder hela artikeln som LTH:s Per...[läs mer]


Visar post 1 till 8 av totalt 35.
<< Första < Föregående 1-8 9-16 17-24 25-32 33-35 Nästa > Sista >>

LTH-nytt nr 2 - 2015

Redaktör: Anders Frick

Arkiv

Om tidningen