Hoppa till huvudinnehåll

Nyheter | Till nytta för livet

15 February 2021

Det kan låta udda, men faktum är att många forskare har försökt placera extremt små diamanter i levande celler. Varför? Jo, diamanterna fluorescerar och kan därmed ge helt ny kunskap om cellens inre liv. Nu har fysikforskare i Lund lyckats med bedriften. Samma teknik skulle på sikt kunna användas för att föra in läkande molekyler i sjuka celler.

10 February 2021

Kan en pandemi visa sig vara början till slutet på globaliseringen? I en tid med klimatkris och ökande handelshinder förstärker coronapandemin trender som att företag tar ”hem” sin tillverkning eller sprider risker genom att producera samtidigt i flera olika regioner. Det säger Jan Olhager, professor i strategisk produktionslogistik vid LTH, i en [...]

9 February 2021

Coronakrisen tvingar fram snabba förändringar i hemsjukvården och sätter fingret på flera arbetsmiljöutmaningar. En del av dessa känner forskarna till sedan tidigare, men flera har tillkommit som en följd av pandemin.

18 January 2021

KRÖNIKA. Dessvärre tycks fokus på kortsiktig vårdoptimering ha hämmat den samverkan som länge drivit medicintekniska innovationer i Sverige. Här finns en potential att ta bättre vara på och LTH kan bidra till innovativa lösningar, produkter och tjänster. Det skriver professor Hanna Isaksson i senaste numret av LTH-nytt.

7 January 2021

Christelle Prinz, professor i fasta tillståndets fysik, och Edouard Berrocal, forskare i förbränningsfysik, får 150 000 euro vardera för att vidareutveckla forskningsresultat som av anslagsgivaren Europiska forskningsrådet bedöms ha stor innovationspotential.

4 December 2020

Visste du att det i Sverige råder "allmän tjänsteplikt", det vill säga att alla mellan 16 och 70 år kan kallas att tjänstgöra vid höjd beredskap, och att individen har ett stort ansvar? Vill du få koll på några termer som används när krishantering och -beredskap diskuteras i samhället? Här reder Tove Frykmer och Maja Svenbro, båda doktorander vid [...]

3 December 2020

När ett nytt vaccin ska tillverkas använder man vanligtvis de delar av mikroorganismens yta där flest antikroppar fastnar. Men en ny, omfattande kunskapssammanställning landar i en annan och paradoxal slutsats: att vaccin tycks bli effektivare om istället mindre ”populära” delar används. Också coronavaccin kan vinna på detta omvända angreppssätt, [...]

16 October 2020

Antikroppar handlar inte bara om att spåra immunitet mot covid-19 och andra smittor, utan används också alltmer för att bota sjukdomar. Forskare i immunteknologi bygger konstgjorda antikroppar med nya, läkande egenskaper.

28 May 2020

Stamcellsforskare har tillsammans med forskare på institutionen för biomedicinsk teknik utvecklat ett mikrosystem som gör det möjligt att programmera stamceller i en cellkultur som liknar den tidiga fosterhjärnan. Arbetet publiceras i ansedda Nature Biotechnology.

4 May 2020

Ett rengöringsmedel som räddat många liv. Och som just nu räddar fler. Läs intervjun med Ulf Ellervik, professor vid Centrum för analys och syntes på LTH, om en trotjänare i coronavirusets tidevarv.