Hoppa till huvudinnehåll

Nyheter | Till nytta för klimatet

22 september 2011

Textilfärgning kvalar in som en av klädtillverkningens värsta miljöbovar. Vid färgningen frigörs svårnedbrytbara och skadliga kemikalier som alltför ofta släpps ut i grundvatten och åkermark. Men Maria Jonstrup, doktorand i bioteknik vid Lunds Tekniska Högskola, har i en ny avhandling utvecklat en ny, miljövänlig reningsprocess som bara lämnar rent [...]

desc
25 augusti 2011

Luften är full av mycket små partiklar, eller aerosoler, som de också kallas. Vissa finns naturligt medan andra kommer från luftföreningar och andra mänskligt orsakade utsläpp. Flera typer av aerosoler anses farliga för hälsan. Malmö stad har i flera år mätt aerosolhalterna men nu har Lunds Tekniska Högskola på uppdrag av Malmö stad tagit reda på [...]

1 april 2011

Av vete gör man stärkelse, gluten och etanol. Kvar blir en fiberrik biprodukt som idag används som gris- och nötfoder. Nu har Lina Haskå, doktorand vid Lunds Tekniska Högskola, upptäckt att denna biprodukt utgör en outnyttjad potential och har förutsättningar att ingå i morgondagens mat med hälsoeffekter.Hon har kunnat konstatera att de här [...]

23 mars 2011

Stads- och länsbussar som går på gas blir allt vanligare. Även flera sopbilar och båtar kör på biogas, naturgas eller vätgas. Nu har en ung lundaforskare, Mehrzad Kaiadi, byggt om gasmotorn så att bränsleförbrukningen minskar med tio procent. Volvo i Frankrike, där företagets gasmotorer utvecklas, har följt arbetet noga. – Gasmotorer i bussar och [...]

15 mars 2011

Vad innebär en härdsmälta? Kan en explosion i Japan drabba Sverige? Under tisdagen fick Skånska dagbladets läsare chans att ställa sina frågor om kärnkraft till Klas Malmqvist, professor i Kärnfysik vid LTH. Läs chatten här.

25 februari 2011

Idag görs bioetanol främst från sockerarten glukos. Om man också kan hitta bra sätt att göra etanol från xylos, som finns bl.a. i halm, sälg och andra snabbväxande arter, så kan etanolproduktionen öka kraftigt. En forskare i teknisk mikrobiologi är på god väg med detta. Forskaren är Nadia Skorupa Parachin och hemligheten med hennes teknik är [...]

24 januari 2019

Under perioder av intensivt varmt eller kallt väder får bland annat barn, äldre och personer som arbetar utomhus problem med värmebalansen i kroppen. Med en ny app hoppas LTH-forskare lindra och förhindra detta lidande.

24 januari 2019

Malin Göranssons avhandling handlar om hållbara innovationer i livsmedelskedjan. En sådan är Dynahmat – en teknik som håller koll på livsmedels temperatur över tid.

23 januari 2019

Brand och hållbarhet är ett ungt och eftersatt forskningsområde. Det vill Margaret McNamee ändra på. Hon har tillträtt en ny professur i brand och miljö vid Avdelningen för brandteknik, LTH. Hennes fokus är brand ur ett hållbarhetsperspektiv: Hur påverkar bränder miljö, ekonomi och samhälle? Detta breda grepp är sällsynt inom brandforskningen i [...]

desc
5 november 2018

Uttrycket ”Sveriges gröna guld” har fått en ny innebörd. Skogen ska numera inte bara ge virke och papper – utan också rädda klimatet. Kemiteknikforskaren Christian Hulteberg har lyckats omvandla en restprodukt från pappersmassatillverkningen till en vätska som är kemiskt identiskt med bensin. År 2021 planeras denna svenska skogsbensin finnas på [...]