Skip to main content

Nyheter | LTH profilområde: Energiomställning

27 March 2024

Nyindustrialisering, kustperspektiv, cirkulärt byggande och koldioxidinfångning. Ämnena som LTH tar upp under Hållbarhetsveckan 8–13 april handlar om lösningar på klimatkrisen och hur jordens resurser ska användas mer varsamt. Programmet vänder sig till alla som vill vara med i diskussionerna om framtidens hållbara strategier.

20 February 2024

Hallå Marcus Runefors, universitetslektor i brandteknik vid LTH som får många frågor om cykel­batterier efter förbudet att ladda litiumjonbatterier i universitetets lokaler.

19 February 2024

Léa Lévy, forskare i teknisk geologi, får 5,1 miljoner kronor från Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse för att undersöka hur mycket hopp man kan sätta till koldioxidinfångning direkt från luften som sedan lagras i bergarten basalt.

12 January 2024

Nu inrättas doktorandstipendier fokuserade på vätgasteknik för förbränningsmotorer av Volvo i samverkan med LTH och Chalmers. Två doktorander kommer att bedriva sin forskning vid LTH, Lunds Tekniska Högskola samt Chalmers tekniska högskola, samtidigt som de har sin anställning inom Volvokoncernen. Rekryteringen påbörjas under första kvartalet 2024.

14 July 2023

28 miljoner kronor tilldelas åtta projekt i årets andra anslagsomgång från Afa försäkring. Två av projekten leds från Lunds Tekniska Högskola och Lunds universitet – ett som handlar om partiklar från transportsektorn och ett om multiresistenta bakteriers förmåga att spridas via luft.

20 June 2023

Snart reser Lunds universitet tältet i Visby för två dagars panel­samtal. Universitetets program under Almedalsveckan lyfter flera globala utmaningar som luftföroreningar och matfattigdom. Men programmet inger också hopp om att hitta lösningar i samverkan mellan akademi och omgivande samhälle.

18 April 2023

Temadagen om el äger rum för att hylla en 80-årig LTH-legendar. Det handlar om Sture Lindahl som bidragit till LTH:s verksamhet sedan 1970-talet och som nu fyller jämnt. Han var senast adjungerad professor i industriell elektroteknik och automation, och till hans ära träffas ett hundratal deltagare för att minnas, men också för att blicka framåt. [...]

13 March 2023

I framtiden kan lokalt skördade byggmaterial bidra till att bygga fastigheter med betydligt lägre miljöpåverkan än i dag. I ett nytt projekt undersöks möjligheterna för ett cirkulärt fasadsystem som byggs med material som hampa, träfiber och fårull.

20 March 2023

Elkrisen och de kraftigt höjda priserna ställer till problem för många. Samtidigt kan det vara den knuff såväl byggbransch som privatpersoner behöver för att komma igång med energirenoveringar i stor skala. Det säger Ricardo Bernardo, lektor och avdelningsföreståndare för Energi och byggnadsdesign vid LTH.

22 September 2022

Nu är labbet som tar oss närmare framtidens bioflygbränsle invigt. Jetmotorlabbet vid LTH gör det möjligt att i fullskala studera hur motorer påverkas av nya bränslen – kunskap som blir allt viktigare när fossila flygbränslen fasas ut och ersätts av mer hållbara alternativ.