Skip to main content

Nyheter | Till nytta för livet

4 March 2019

Sara Eks blick för nyanser har lett till en banbrytande forskningsresa. Nu har hon fått ett stort anslag för att bli ännu vassare på att fastställa hur immunförsvaret samverkar med olika typer av lymfom. Förhoppningen är att ett enkelt blodprov ska kunna identifiera vilka patienter som har nytta av en skräddarsydd immunstimulerande behandling.

18 February 2019

E-journaler ska göra det lättare för patienter att bli mer delaktiga i sin vård. Men hur påverkas arbetsmiljön för vårdpersonalen, och vad innebär det att få sjukdomsbesked via en e-hälsotjänst? Lena Petersson, doktorand i arbetsmiljöteknik vid LTH, studerar e-hälsolösningar och hur de påverkar arbetsmiljön.

18 February 2019

Byggnadsverk och konsumtionsprodukter designade av artificiell intelligens kan vara lika hållbara – men mer miljövänliga – än människodesignade motsvarigheter. En forskare på LTH har tagit teknologin vidare och utvecklat AI som skapar kontor att trivas i.

desc
16 September 2021

I höst ska ett antal försökspersoner ge sina uppriktiga åsikter om alger – hur de smakar, luktar och ser ut. Testerna görs inom ramen för ett forskningsprojekt som syftar till att ta reda på vad konsumenter tycker om de ätbara havsväxterna.

13 February 2017

En del torkade kryddor – som basilika, dill och koriander – kan vara en trist historia. Detta kan det bli ändring på. En grupp forskare i livsmedelsteknik har upptäckt att om basilikablad får elstötar, smakar och luktar den torkade varianten nästan som färsk.

desc
24 November 2011

Svårt cancersjuka tillbringar allt oftare sin sista tid i hemmet. Utvecklingen beror både på att många patienter vill ha det så och på att det är en besparingsmöjlighet för sjukvården.Men för att det ska fungera och patienterna ska kunna känna sig trygga fordras avancerade IT-lösningar. Sjukvården måste exempelvis kunna fjärrövervaka patientens [...]

22 November 2011

Earlier in the autumn, one of the world’s largest manufacturers of artificial fertiliser, the Dutch company StamiCarbon, published a new international patent for a more environmentally friendly and effective production technique. This would perhaps not be very remarkable, but for the fact that five students at Lund University's Faculty of [...]

21 November 2011

Fjärilslarver och spindlar kan båda tillverka silke; en tunn, stark och klibbig proteinsträng som i fjärilens fall kan användas för att göra tyger. Men nu har forskare upptäckt att även ett räkliknande djur har samma förmåga. Det handlar om viss typ av märlkräftor, Crassicorophium bonellii, som lever i havet över större delen av världen.– Det [...]

desc
14 November 2011

Lördagen den 19 november förvandlas Universitetshuset i Lund till en saluhall av kunskap där besökarna kan lära sig mer om kokkonstens innersta väsen: kemin.På plats finns ett tjugotal forskare och forskningsnära livsmedelsföretag för att svara på besökarnas frågor och delge sina kunskaper om kemin bakom våra smakupplevelser. Tiominutersföredrag [...]

desc
27 October 2011

Idag bemöts människors rädslor för varg och björn huvudsakligen med fakta och information om djuren. Men för att uppnå målet om en bättre samexistens mellan människor och rovdjur måste man även förstå och utgå från människors upplevda känslor. Det gör man inte idag, helt enkelt eftersom det saknas kunskap på området.Ny forskning har tagit reda på [...]