lunduniversity.lu.se

Digit@LTH

Faculty of Engineering, LTH

Denna sida på svenska This page in English

Stort intresse för interaktiv mattebok

2015-09-11

Jacob Ström, Kalle Åström och Tomas Akenine-Möller tagit fram en interaktiv lärobok - som rönt stort extremt intresse

Illustrationerna i boken är interaktiva, vilket ska ge en större förståelse för linjär algebra

I måndags lanserade de tre matematiksnillena Jacob Ström, Kalle Åström, och Tomas Akenine-Möller en interaktiv lärobok i linjär algebra. Sedan lanseringen har omkring 40.000 personer gått in på sajten för att lära sig mer om allt från egenvärden till Hermiteska matriser.

Boken finns tillgänglig på immersivemath.com och är den första interaktiva lärobok som gänget ger ut. Det engelska ordet immersive betyder uppslukande och tanken är att figurer som går att klicka och dra i ska ge en ökad förståelse för ämnet.

– Vi var nyfikna på om det skulle gå att göra en lärobok riktigt interaktiv, och använda den interaktiviteten för att stimulera inlärningen och även göra det roligare att plugga, säger Kalle Åström.

Linjär algebra undervisas på alla tekniska högskolor och är en gren av matematiken som har stora praktiska tillämpningar inom bland annat bildanalys och datorgrafik.

De tre författarna läste de linjär algebra med hjälp av Gunnar Sparrs klassiska lärobok i ämnet. Gunnar är också en av tiotal personer som på ett eller annat sätt har hjälpt till med den interaktiva läroboken

Bara några timmar efter lanseringen postade någon en länk på Hackernews - den Silicon Valleybaserade företagsinkubatorn Y Combinators nyhetssajt som är ett måste för många IT-intresserade. Detta ledde till en anstormning av tiotusentals besökare till webbplatsen där boken finns. Dessutom har introduktionsvideon på Youtube har nu setts av 5000 personer:

Introduktionsvideon för Immersive Math

Tack vare den interaktiva boken går det också lätt att skapa korta ”matematiklektioner”, vilket man också har gjort för ett antal områden inom linjär algebra.

Exempel på korta matematiklektioner från boken

Upphovsmännen och initiativtagarna Jacob Ström, Kalle Åström, och Tomas Akenine-Möller har alla koppling till LTH på ett eller annat sätt:

Jacob Ström är civilingenjör från LTH och påbörjade sina doktorandstudier vid bildanalysgruppen på LTH. Numera arbetar han på Ericsson Research i Stockholm.

Kalle Åström är professor i matematik, föreståndare för MAPCI:s positioneringslabb samt vice prefekt på matematikcentrum vid LTH. Dessutom är han medgrundare av många startupföretag inom bildanalysområdet.

Tomas Akenine-Möller är professor i datavetenskap med inriktning mot datorgrafik. Han är medgrundare av Swiftfoot Graphics som 2008 köptes upp av Intel, där han idag arbetar.

De tre är dock inte ensamma på LTH om att med internets hjälp vilja föra ut kunskap i världen. LTH-nytt har tidigare skrivit om kollegan Jonas Månsson som skapar videoföreläsningar. Läs mer här

Succé för matematik på Youtube

Här finns den interaktiva läroboken i linjär algebra. Se även filmen med Kalle Åström här nedanför:

http://immersivemath.com/

Anders Frick