lunduniversity.lu.se

Digit@LTH

Faculty of Engineering, LTH

Denna sida på svenska This page in English

”En chans att luska i vad som driver intresset för programmering hos kvinnor”

2016-07-05

Förhoppningsvis väljer fler kvinnor att utbilda sig inom programmering vid LTH, säger Sandra Nilsson som i sommar undervisar vid ett av Pink Programmings läger. FOTO: Mikael Risedal

Pink Programming, som startades av LTH-alumnerna Vanja Tufvesson och Tone Pedersen, ordnar i sommar två programmeringsläger för tjejer. En av lärarna blir Sandra Nilsson, universitetsadjunkt i datavetenskap vid LTH. Skälet att hon bidrar som lärare under en intensivkurs för nybörjare i Java är att hon vill öka andelen kvinnor som utbildar sig till civilingenjörer med inriktning på datateknik.

I sommar ger Pink Programming två kurser i programmering – en i Trelleborgsområdet den 18—22 juli, och en i Göteborgstrakten den 18-22 augusti. Från Lunds Tekniska Högskola kommer ett bidrag:

- I år är jag lärare på deras intensivkurs i Java för nybörjare, ett läger som äger rum norr om Göteborg. Det känns som en god sak och något att verka för eftersom könsfördelningen på ingenjörsutbildningen i datateknik är bedrövlig, säger Sandra Nilsson, universitetsadjunkt i datavetenskap vid LTH.

Att LTH bidrar till Pink Programmings kurser för flera bra saker med sig, menar Sandra Nilson. Dels får Pink Programming en välbehövlig resurs på lärarfronten, dels får de hjälp med att bygga upp sitt kursmaterial.

- Jag har mycket att ösa ur när det gäller kursmaterial.

För egen del får Sandra Nilsson ett tillfälle att stilla sin nyfikenhet.

- Jag får chans att luska lite i vad som driver intresset för programmering hos kvinnor. Deltagarna är intresserade av programmering men har ändå inte tidigare valt någon datavetenskaplig utbildning. Varför har de inte det? Vissa deltagare kan vara gymnasietjejer, vad avgör deras utbildningsval? Det är frågor som jag ställer mig.

En annan fördel, menar Sandra Nilsson, är att LTH kan locka som ett alternativ för dem som kommer i kontakt med Pink Programming eller ingår i organisationens nätverk.

- Vissa som deltog under förra lägret har redan bytt bana. Det är ju trevligt om deltagarna tänker på LTH när de väljer programmeringsutbildning, säger Sandra Nilsson.

Tiina Meri

Läs mer

http://8till5.se/2016/05/30/pink-programming-slutsalt-pa-nagra-minuter/


Pink Programmings sommarläger

http://www.pinkprogramming.se/sv/camp