lunduniversity.lu.se

Digit@LTH

Faculty of Engineering, LTH

Denna sida på svenska This page in English

IBM öppnar skånskt utvecklingscentrum

2015-08-26

IBM öppnar utvecklingscenter i Skåne - tack vare närheten till LTH. Foto: IBM

Närheten till Lunds tekniska Högskola var en viktig faktor när IBM övervägde var bolagets nya utvecklingscentrum skulle etableras. Valet föll på Skåne och Malmö/Lund-regionen och här kommer minst 300 IT-ingenjörer att anställas fram till 2017.

– Detta visar på vikten av ett starkt lärosäte med tung och industrirelevant forskning och utbildning. Vi träffade IBM i våras och diskuterade då på vilket sätt som LTH skulle kunna vara intressant för IBM:s framtida etablering. Jag är glad över att IBM nu öppnar utvecklingscenter i regionen och ser fram emot samarbeten på flera plan, säger Viktor Öwall, rektor vid LTH.

Utvecklingen på IBM:s Client Innovation Center i Malmö ska kretsa kring molntjänster, analys, mobila lösningar, sociala medier och säkerhet.

– Det nya centret kommer att kunna erbjuda nya arbetstillfällen både för IT-intresserade direkt från högskolan, då vi också erbjuder utbildning under anställningen, och för personer med erfarenhet inom IT-området. Vi kommer även att öppna upp för både praktik- och lärlingstjänster, så att vi kan ta tillvara på de främsta talangerna här lokalt, säger Johan Forssander, VD IBM Client Innovation Center Sweden AB.

IT-jätten har idag redan 150 personer i Skåne, varav 130 vid det nuvarande kontoret i Malmö. Enligt nyhetstjänsten Rapidus är det dock oklart var inom Malmös gränser som det nya centret ska placeras. Helt klart är dock att IBM genom detta kommer att öka sitt fokus på forskningsområden som ligger LTH och forskningsinstitutet MAPCI nära.

– Genom MAPCI och LTH har vi etablerat regionen som attraktiv när det gäller forskningsområden mot mobila lösningar, molntjänster och liknande. Att IBM etablerar sig här är ett kvitto på vårt långsiktiga forskningsfokus, säger Björn Landfeldt, föreståndare för MAPCI.

Läs mer på IBM.com

Anders Frick