lunduniversity.lu.se

Digit@LTH

Faculty of Engineering, LTH

Denna sida på svenska This page in English

Dubbelkonferens för LTH:s excellenscenter

2015-09-21

Boris Magnusson fångad på bild på förra årets LUCAS-dagen

Programbladet för årets Lund Circuit Design Workshop

I veckan står Lunds Tekniska Högskola med samarbetspartners som värd för två tunga konferenser med teknikinriktning. Det handlar om LUCAS-dagen som fokuserar på mjukvara samt Lund Circuit Design Workshop som fokuserar på hårdvara.

Först ut på tisdagen är LUCAS-dagen. Konferensen arrangeras av det Vinnovasponsrade excellenscentrat EASE och forskargrupper inom LTH:s mjukvaruforskning, tillsammans med forskningsinstitutet MAPCI. Årets tema är öppenhet och handlar om allt från öppen källkod till öppna data. Robert Sandell från CloudBees, Fredrik Hugosson från Axis, Robert Fekete från Intel och Jonas Ledendal från Ekonomihögskolan är några av talarna.

– Mjukvara som produkt och inbyggd i andra produkter står för en allt större del av innovationsvärdet i industrin. LUCAS-dagen erbjuder en öppning till kunskapsfronten inom teknik och affärer kring mjukvara, säger Per Runeson, som håller i trådarna för LUCAS-dagen.

LUCAS-dagen arrangeras på MAPCI i Mobile Heights Center, och intresset var så stort att arrangörerna tvingades stänga anmälningsmöjligheterna långt innan planerat.

Veckan fortsätter med Lund Circuit Design, som arrangeras av SoS – System Design on Silicon – som är ett annat av LTH:s Vinnovasponsrade excellenscenter. Under två dagar kommer forskare från hela världen att diskutera allt från kretsdesign och antenner för Massive MIMO till 5G, vilket bidrar till att sätta LTH på världskartan när det gäller forskning inom allt från mikroelektronik till stora mobilsystem. 

Energieffektivitet är en kritisk parameter för att minska energiförbrukningen i framtidens mobila nät och det kommer Ylva Jading från Ericsson att berätta mer om. Henne fokus är på hur man tänker sig möta detta med hjälp av nya konstruktionsprinciper och teknologier i kommande 5G-nät.

Thomas Marzetta från Bell Labs är en av upphovsmännen bakom den lovande Massive MIMO-teknologin och han kommer tala om hur man, istället för att använda ett fåtal antenner och ganska hög effekt, låter en stor mängd mindre antenner med väldigt små effekter samverka för att uppnå allt bättre totalprestanda i nätet.

Ytterligare personer på talarlistan är bland annat Farhana Sheikh från Intel, Chris Clifton från Sony och Eric Klumperink från University of Twente. Totalt väntas 150 personer till konferensen som ena dagen hålls på Grand Hotel och andra dagen på LTH.

Läs mer:

LUCAS-dagen 2015

EASE - Embedded Applications Software Engineering

Lund Circuit Design Workshop

SOS - System Design on Silicon

Miljardsatsning på autonoma system

Referat från LUCAS-dagen 2014