lunduniversity.lu.se

Digit@LTH

Faculty of Engineering, LTH

Denna sida på svenska This page in English

Den uppkopplade framtiden - trender från mobilmässan

2015-03-25

Det uppkopplade kylskåpet har diskuterats i snart 20 år – men nu är det äntligen på gång. Allting som kan kopplas upp kommer att kopplas upp – det är bara en tidsfråga. Nu handlar det inte bara om kylskåp, utan allt från klockor till lastbilar kopplas upp på nätet. Internet of things, sakernas internet, var en av årets absoluta snackisar på mobilmässan Mobile World Congress, MWC, i Barcelona.

Från svenskt håll riktades en hel del fokus på ”5G for Sweden”, en gemensam satsning på forskning och samarbete kring framtidens 5G-system. Bakom satsningen står Ericsson, Scania, Volvo Construction Equipment, KTH, LTH, LiU och Chalmers.

– Vi ligger långt fram i Sverige, många svenska företag är världsledande och det gör att 5G for Sweden är viktigt. För att veta vad krävs av 5G-näten i framtiden behöver vi inte bara arbeta med konsumenter utan också tillsammans inom industrin, sa Hans Vestberg.

Just 5G är ännu inte globalt standardiserat och många av de nätbolag och utrustningstillverkare som arbetar inom området vill istället framhålla möjligheterna med tekniken, snarare än att lyfta fram specifika tekniska lösningar. Standardiseringsorgan som ETSI och 3GPP har dock 5G-standardisering på kartan.

Telekomveteranen och LTH-alumnen Mats Lindoff var med på den allra första mobilmässan 1994, då man diskuterade hur 3G skulle standardiseras.

– 3G skulle ge mer av allt och snabbare skulle det gå. Det är precis samma snack som man idag pratar om 5G, säger Mats Lindoff och skrattar när han intervjuas i den monter där ett 20-tal svenska bolag och organisationer gemensamt ställer ut.

Mats Lindoff sitter i styrelsen för Enea och Precise Biometrics, men på MWC representerade han främst positioneringsbolaget Combain, som precis fått avtal med Mozilla om att förbättra positioneringsdata i webbläsaren Firefox.

En annan kändis på plats på MWC var Carl Bildt, internetprofil och tidigare utrikesminister. Idag är han bland annat är ordförande för Global Commission on Internet Governance, en kommission som ska undersöka och ta fram en strategi för hur öppenhet säkras i framtidens internet. En sak som bekymrar honom är risken för att olika aktörer skapar sina egna nät i nätet.

– Det gäller att vi har ett system för internet så att det inte delas upp i olika delar och att man har en tilltro till hur systemen sköts så att man inte börjar bygga upp murar, för då förlorar vi en del av kraften, säger Carl Bildt.

Telekombolaget Ericsson hade en av mässans största montrar där allt från mobila betalsystem och virtualiserad videobearbetning till iptv-lösningar och telefoni över wifi visades upp. Men också där var 5G allra mest i fokus.

Två av världens allra hetaste mobiltelefonirelaterade bolag, kinesiska Xiaomi och Apple från USA, fanns dock inte på plats med någon egen monter. En av de mest populära keynotepresentationerna stod Mark Zuckerberg för, vilket är ganska talande: Mobilindustrin handlar allt mindre om telekom och alltmer om innehåll – tekniken blir sekundär och kundernas krav ökar; ”tekniken ska bara funka”.

Några mobilsnackisar från Barcelona:

  • 5G – ska ge mer data, snabbare och billigare. En utmaning är standardiseringen.
  • IoT – Internet of Things. Allt som kan kopplas upp mot nätet kommer att kopplas upp, det är bara en tidsfråga.
  • Google – vill bli virtuell mobiloperatör och använda ballonger för att erbjuda internet i glesbygden.
  • Facebook – utmanar Google, och vill erbjuda internet via drönare och satelliter. Mark Zuckerberg höll mobilmässans mest populära föredrag.
  • Kina – många utrustningstillverkare, från nät till telefon, var på plats. Kinesiska mobilbolag är verkligen på hugget.
  • Mobila betalningar – Samsung Pay och Google Pay tar upp kampen mot Apple Pay. Samtidigt slåss befintliga kortjättar som Visa och Mastercard för behålla sitt försprång.
  • Wearables – i år lanserade var och varannan tillverkare armbandsur med inbyggd uppkoppling mot internet.
  • VR – olika lösningar av virtuell verklighet demonstrerades. Tekniken går från att inte bara användas inom spelbranschen.

 

Läs mer:

Liverapportering från MWC 2015

Ericsson + LTH i "5G for Sweden"

 

Hör några andra röster från vimlet och minglet i Barcelona:

Bert Nordberg, tidigare VD för Sony Mobile och grundare för Sigma Connectivity. Här berättar han bland annat om bilar med wifi, talande kylskåp och robotdammsugare med webbkameror: Hans Vestberg, vd för Ericsson. Här berättar han om Ericssons 5G-satsning “5G for Sweden”, som bland annat ska placera Sverige i framkant när det exempelvis gäller uppkopplade fordon: Håkan Eriksson, tidigare teknisk direktör för Ericsson, nuvarande vd för Ericsson Australien. Här berättar han om förändrade kravbilder när fler prylar än människor kopplas upp på nätet: Carl Tönsgård från startupföretaget Crunchfish. Här berättar han om att företagets teknik för geststyrning precis lanserats i en ny telefon från den kinesiska mobiltelefontillverkaren Gionee: Mats Lindoff från startupföretaget Combain Mobile, som i samband med MWC presenterade en nyhet om att bolaget börjar samarbeta med Mozilla. Här berättar om ett par historiska anekdoter från tidigare mobilmässor: Magnus Frodigh från Ericsson berättar initierade detaljer om 5G for Sweden, och hur satsningen är tänkt att fungera: Daniel Kipowski från Invest in Skåne berättar om jakten på investerare till Skåne: Patrik Sahlsten och Jerker Lindsten från HiQ om vilka trender de har sett på mobilmässan, nämligen det uppkopplade samhället och allting runtomkring det: Fredrik Hedlund, VD för Sigma Connectivity, om varför han besöker mobilmässan samt en del om årets trender: Andreas Rodman, vd för skånska GWS, berättar om den nya tjänst som företaget precis lanserat för privatpersoner: Patrik Boccara, Kombridge, om Internet of Things: Yohann Perron from Alp ICT: Tamotsu Kamata from Japan: Carl Bildt, som är på mobilmässan för att titta på globala trender och hur mobilteknologin utvecklas:

Anders Frick