Publicera/Open access

Det finns många anledningar att publicera open access, så att dina publikationer blir fritt tillgängliga. Exempelvis innebär det att även forskare vid mindre välbemedlade universitet och yrkesverksamma utanför akademin kan läsa och citera dina publikationer. Många forskningsfinansiärer har också krav på open access-publicering. 

Det finns olika vägar för att göra dina publikationer fritt tillgängliga:

Publicering i tidskrifter som täcks av förslagsavtal

Lunds universitet har publiceringsavtal med de flesta större vetenskapliga förlagen. Vanligen innebär avtalen att forskare och doktorander vid universitet fritt kan publicera open access i förlagens tidskrifter utan att själv behöva stå för kostnaden. 

Information om förlag och tidskrifter med subventionerad publicering på Universitetsbibliotekets webbplats

Publicera i open access-tidskrift - stöd till publiceringsavgifter

Lunds universitet står för hela publiceringskostnaden då du publicerar i en ren open acccess-tidskrift. Du kan även få stöd för open access-publicering av böcker och bokkapitel.

Information om hur man ansöker om stöd till avgifter vid publicering på Universitetsbibliotekets webbplats

Parallellpublicera din artikel

Om du publicerat i en tidskrift som inte täcks av publiceringsavtal kan du ofta göra din artikel tillgänglig genom parallellpublicering. Det betyder att du laddar upp en fritt tillgänglig kopia av din artikel i ett arkiv, exempelvis LUCRIS.

De flesta vetenskapliga förlag tillåter parallellpublicering, men villkoren kan skilja sig åt. Oftast är det författarversionen (samma text som i den publicerade versionen, men utan förlagets layout och paginering) som får laddas upp och ofta med en fördröjning ett så kallat embargo.

Information om förlag- och tidskriftspolicys på Sherpa Romeo

 

Två forskare i labb. Foto.

Sidansvarig: webbredaktion@lth.lu.se | 2022-04-08