Hoppa till huvudinnehåll

Studenter bakom världspatent på miljövänligare konstgödsel

– Publicerad den 18 November 2011

Frida Ojala

Tidigare i höst publicerade en av världens största producenter av konstgödsel, holländska StamiCarbon, ett nytt världspatent på en miljövänligare och effektivare tillverkningsteknik. Det hela är extra uppseendeväckande eftersom det är fem studenter vid LTH som ligger bakom uppfinningen.

Det började våren 2009 då Frida Ojala (bilden), Johanna Eliasson, Ylva Eriksson, David Holmström och Filip Nilsson, studenter i kemiteknik respektive ekosystemteknik, hamnade i samma projektgrupp inom ramen för en kurs i projektering. Deras handledare var Hans Karlsson, professor i kemiteknik och kursansvarig, och forskaren Christian Hultenberg från samma avdelning.

Året dessförinnan hade Hans Karlsson sett till att just detta projekt fick en lite annorlunda utformning. Genom att koppla in Sigvald Harryson, entreprenör, Robinson-deltagare (i år) och docent i ekonomisk forskning på Ekonomi­högskolan, hade pedagogiken stöpts om enligt Harrysons metodik om "Collaborative University Competitions", enligt vilken studenter får ge sig i kast med riktiga företagsproblem.

Läs hela artikeln i senaste LUM.