Silver i internationell studenttävling

Nu i sommar pågår det som ibland brukar benämnas som världens största tävling för ingenjörsstudenter: Formula Student, en tävling som går ut på att bygga en så bra, energisnål och säker bil som möjligt och ställer prov på alla möjliga ingenjörsområden. Det gick mycket bra för de 33 LTH-studenter som tävlade i sommarens första tävling i Nederländerna: de hamnade de tvåa i sin kategori och trea av totalt 49 deltagande lag. Deras bil mottog också det prestigefyllda designpriset för bästa konstruktion.

– Publicerad den 12 juli 2019

Glada LTH-studenter.

Tävlingen var indelade i två kategorier, förbränningsmotorer och elbilar. Lundastudenterna deltog med sin egenbyggda etanolbil och tillhörde därför i första kategorin tillsammans med knappt 30 andra lag. Där fick de näst högst poäng i kategorin uthållighet (endurance) och tredje i effektivitet.

Med sina totalpoäng på 856,49 placerade de sig före alla tävlande elbilar utom en och alla förbränningsbilar utom en: en bronsplats, alltså. Högst totalpoäng fick PT Milano och vinnare i elbilskategorin blev studenter från TU Delft.  

- Inför prisceremonin visste vi att det hade gått bra, men vi var också mycket osäkra så vi försökte hålla nere våra förhoppningar. Det var såklart en enorm glädje när vi fick springa upp på scenen hela fyra gånger för att motta priser för design, efficiency, endurance och slutligen andra plats för förbränningsbilar. Det var en tävling som bjöd på både fram- och motgångar och jag är så otroligt stolt över alla i det här laget som kämpade hela vägen in till slutet och alla som verkligen lagt ner sin själ i detta projektet i ett års tid, säger gruppens tekniska projektledare Fritiof Hegardt.

Senare i sommar äger ett större event rum i Tyskland där Lundastudenterna också kommer att tävla. Parallellt håller studenterna på att utveckla en elbil. Den är dock ännu inte färdigbyggd utan blir tävlingsklar till nästa sommar Formula Student-tävling.

lundformulastudent.se
https://www.formula-student.nl/