LTH-student utsedd till Året tech-tjej

Matilda Andersson som läser till civilingenjör i datateknik på LTH har av Microsoft utsetts till Årets tech-tjej. Det följande året vill hon använda till att visa att programmering är ett kreativt verktyg – som kan användas för att lösa många olika samhällsproblem.

– Publicerad den 19 March 2021

Matilda Andersson menar att programmering är ett kreativt medel för att skapa innovation och påverka. Foto: André de Loisted

I syfte att lyfta fram kvinnliga förebilder och inspirera fler unga kvinnor att söka sig till teknikrelaterade utbildningar delar Microsoft ut utmärkelsen Årets tech-tjej. För 2021 utsågs två LTH-studenter, Matilda Andersson och Phiphi Tran, bland de tio nominerade, och under torsdagen utsågs Matilda Andersson som läser datateknik med specialisering inom maskinintelligens och AI.

Teknik är för oss alla och det är aldrig för sent att lära sig, är ett av LTH-studentens budskap när hon det närmaste året får en "megafon" för att driva frågor om hur fler flickor och kvinnor kan lockas till både teknikutbildningar och -yrken. 

Hur arbetar du för att vara en förebild och inspirera andra tjejer till att intressera sig för teknik?

– För mig är en förebild en person som agerar och visar att något är möjligt. Jag vill visa att teknik kan vara för alla, det finns så många områden och nivåer. Genom att vara en drivande röst i debatten försöker jag sprida insikt i hur vi alla vinner på en jämställd IT-bransch och vad vi kan göra för att nå dit. Dessutom engagerar jag mig i Pink Programming för att få fler tech-nyfikna kvinnor att skriva sin första rad kod och hitta ett nätverk med andra IT-entusiaster.

Varför valde du att plugga till civilingenjör i datateknik med specialisering inom maskinintelligens och AI vid LTH?

– Jag fick upp ögonen för programmering för fem år sedan när jag besökte ett programmeringsevent och upptäckte hur kreativt och värdeskapande tech kan vara. Att läsa till civilingenjör inom datateknik har gett mig både teoretisk och praktisk kunskap för att kunna bryta ner problem och sedan använda teknik som lösningsmetod.

Läs vidare i intervjun:

Microsofts pressmeddelande om att Matilda Andersson är Årets tech-tjej 2021

Se även:

Matilda Andersson intervjuas i TV4

Intervju med Matilda Andersson på LTH:s webbplats