Skip to main content

Framtidens hållbara studentboenden ska undersökas

Lund University Living Lab är en testbädd för forskning om boende och social hållbarhet. Forskningen kommer att ske som en integrerad del i de nya studentbostäder som Akademiska Hus planerar att bygga i Lund i samarbete med forskare vid LTH.

– Published 28 September 2021

En arkitektbild av hur bostadsomrdået ska se ut

Det är forskarnätverket Urban Arena och Akademiska hus som tillsammans ska jobba med frågor kring framtidens studentboende i staden. Testbädden Lund University Living Lab och är en del av det planerade bygget av studentbostäder kallat Cassiopeia, som ska byggas mellan LTH och Ideon i Lund. Projektet planeras att starta 2025, i samband med att Cassiopeia förväntas vara inflyttningsklart.

Projektet fokuserar på social hållbarhet, gemenskap och hälsa med frågor som:

  • Den byggda miljöns påverkan och effekter för välmående och hälsa
  • Relationen mellan boende- och studiemiljöer inklusive lägenheter och gemensamma lokaler
  • Relation mellan ut- och innemiljöer, samt mellan privata och offentliga ytor
  • Bostäder och lärandemiljöer i samspel med den omkringliggande staden

– Fokus på social hållbarhet, gemenskap och hälsa ligger rätt i tiden. Från forskningens sida finns ett stort behov av ny kunskap kring dessa frågor. Det är därför mycket positivt att tillsammans med Akademiska Hus vara drivande i utvecklingen mot mer hållbara sätt att leva och studera i staden, säger Ivette Arroyo, forskare vid institutionen för arkitektur och byggd miljö och projektkoordinator från Urban Arena.

Läs mer på Urban Arena hemsida

Läs pressmeddelande från Akademiska Hus