lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Studentintervjuer

Gary Lai - "Lund var ett enkelt val"

Varför LTH, Lund och Väg- och vattenteknik?
Jag är ursprungligen från Göteborg och har länge tänkt läsa en teknisk utbildning efter gymnasiet. Då jag var trött på att bo hemma och inte ville vara kvar i Göteborg, så bestämde jag mig för att flytta hemifrån.

Sedan tidigare hade jag hört gott om studentstaden Lund – så det var ett enkelt val. När det kommer till utbildningen på LTH i väg- och vattenbyggnad var jag inte helt säker på att det var det jag ville plugga och jobba med. Men när jag läste om kurserna på hemsidan tyckte jag det lät intressant och gav det en chans. Jag är väldigt glad att jag gjorde så eftersom jag har trivts väldigt bra med både utbildningen och studiekamraterna. 

 

Vilka förväntningar hade du på utbildningen och dessa uppfyllts?
Jag hade egentligen inga som helst förväntningar på hur utbildningen skulle vara när jag började. Men efter nästan fyra år av studier här har jag blivit överraskad på många sätt av utbildningen. Den mest positiva har varit när en föreläsare gör en kurs intressant och rolig genom sin passion till ämnet.   

 

Berätta lite om dina tankar kring utbytesstudier?
Under mitt tredje år fick jag höra att LTH hade samarbeten med skolor runt om i världen och erbjuder utbytesstudier. Det fångade mitt intresse och jag blev snabbt väldigt taggad på att söka.

Jag skickade in en ansökan och trodde aldrig att jag skulle få något, eftersom jag visste att konkurrensen var hög.

Antagningsbesked kom och jag trodde inte det var sant! Jag fick en plats på The University of Western Australia i Perth under andra terminen i årskurs fyra. Jag blev väldigt glad att jag fick chansen att få åka på utbyte. Det är något jag rekommenderar alla att söka. En chans att åka på utbyte vill man verkligen inte missa under sin korta studietid. 

 

Vad gör du förutom att studera?
Jag har varit aktiv i V-sektionen, vilket är en ideell organisation för civilingenjörer som läser antingen väg- och vatten, lantmäteri eller brandingenjör. På sektionen har jag engagerat mig i V-sektionens sexmästeri, som anordnar bland annat middagar och pubkvällar. Jag har även tillsammans med en grupp på sex personer planerat och anordnat en nollning. Och förra året satt jag som informationschef i sektionsstyrelsen.

Att engagera sig har varit väldigt lärorikt men framför allt roligt att göra vid sidan av sina studier. Jag har fått chans att lära känna så många fantastiska människor och vi har haft fantastiskt roligt tillsammans. Flera av mina nära vänner som jag har idag har jag fått lära känna genom sektionsengagemanget. 

Utanför studierna och engagemanget har jag också fått en möjlighet att praktisera på konsultföretaget Sweco en gång i veckan under terminen. Jag fick chansen efter att ha sommarjobbat hos dem efter mitt tredje år på LTH.

 

Har du några tips till den som vill söka till LTH?
Att skaffa boende i Lund kan vara en utmaning i början av studietiden, så se till att försöka börja tidigt med letandet. Men få inte panik om du inte hittar något direkt, för det löser sig alltid. 

I början kan det vara svårt at hänga med den intensiva studietakten och det gäller att försöka vänja sig och hitta sin egen studieteknik som kommer med tiden. 

Avslutningsvis rekommenderar jag att man ska vara med på allt man känner att man hinner och engagera sig om man får chansen! Vare sig det är sektion eller studentnation så får man ut mycket mer av sin studietid i Lund. Man utvecklas mycket som person och man får lära känna mycket människor och bilda ett socialt nätverk som är ovärderligt. Och framför allt för att det är fantastiskt kul!

 

 

Tim Larsson

Utbildningen i väg- och vattenbyggnad ger en bredd för att kunna jobba med nästan alla frågor inom samhällsbyggnad. Samtidigt som det finns kompetens för att ge studenterna spetskunskap inom flera olika områden. De två sista åren har man stor valfrihet att inrikta sig mot det område man vill och även läsa in kurser från angränsande områden. Det finns många spännande roller att prova i arbetslivet och jag känner att jag har en bra grund att stå på för att klara av de uppgifterna.

Jag valde att läsa till civilingenjör för att jag hade ett stort intresse för matte och teknik, men inte enbart ville sitta på ett kontor. Innan jag började på väg- och vatten trodde jag det handlade mycket om räkna på avancerade konstruktioner och att bygga olika saker. Under utbildningen har jag insett hur mycket fler spännande jobb och möjligheter som finns och mitt intresse har skiftat till att jag är mer intresserad av människor och hur vi ser på våra städer.

Malin Ingemarson

Med mitt intresse för samhällsplanering, arkitektur, trafik och miljö blev Väg och vatten ett givet val. Utbildningen finns på flera tekniska högskolor i landet men LTH och Lund lockade mig mest. Jag som kommer från Stockholm tycker att Lund är en liten stad men närheten till allt inom staden gör det enkelt att bo här. Det korta avståndet till Malmö och Köpenhamn gör dessutom att storstadsfenomen lätt kan upplevas.

Jag läser de sista kurserna på inriktningen stads- och trafikplanering och tycker att utbildningen har varit toppenbra. Under fjärde årets hösttermin var jag på utbytesstudier i Lyon, Frankrike vilket var otroligt kul och givande. Där läste jag motsvarade kurser som på LTH men ur fransk synvinkel och med franska studiemetoder. Lite annorlunda men mycket intressant.

Till hösten skriver jag examensarbetet och efter min examen hoppas jag få ett jobb där jag kan vara med och förändra de brister, tekniska, sociala, ekonomiska och ekologiska, som idag finns i våra städer.