Väg- och vattenbyggnad

300 högskolepoäng  •  5 år  •  Civilingenjörsexamen

Angelica Grönvall, student

Sedan är det ett plus att utbildningen har funnits så länge, vilket bidrar till att kurserna har utvecklas i många år och optimerats.

Angelica Grönvall

Angelica Grönvall studerar just nu sitt sista år på LTH:s civilingenjörsutbildning i Väg- och vattenbyggnad. Under gymnasiet läste hon Naturvetenskap, men visste inte alls vad hon ville göra efteråt.

– Ett år senare kom jag fram till att jag ville läsa något tekniskt och något där jag skulle kunna känna att jag kan bidra och skapa något fysiskt. Tanken på att jag hade kunnat vara med och bygga Öresundsbron eller Turning Torso fick mig att välja Väg- och vattenbyggnad.

Det bästa med utbildningen tycker Angelica är att den innehåller en bred bas och har en bra kvalitet.

– Med sex olika inriktningar kan man under sina år inspireras och komma fram till vad som lockar mest. Sedan är det ett plus att utbildningen har funnits så länge, vilket bidrar till att kurserna har utvecklas i många år och optimerats. Jag älskar LTH och Lund som studentstad!

På LTH finns det en rad olika sätt att engagera sig och känner man sig inte nöjd där, kan man engagera sig i någon av alla de andra sakerna som finns via universitetet.

– I princip hela Lund drivs av att studenterna engagerar sig och anledningen till att det finns så mycket att välja på är för att det är så kul. För att orka plugga kan man ibland behöva en paus, och bara ha skoj och tänka på något helt annat.

Gällande framtiden så vet Angelica inte riktigt vad hon vill göra, men det är ingenting hon är rädd för, då hon vet att det finns en mängd olika vägar att gå.

– Jag är fortfarande intresserad av att skapa något fysisk och är intresserad av att jobba för ett byggföretag. Men är jag inte helt säker på exakt vad jag vill göra men då branschen är så bred är jag säker på att jag kommer komma fram till det till slut.

Läs hela berättelsen 
Göm berättelsen 

Gary Lai, konstruktör, Sweco

Jag var utbytesstudent under en termin på The University of Western Australia i Perth, där jag läste kurser inom konstruktionsteknik, ledarskap och visualiseringsteknik. Det var kort sagt väldigt, väldigt roligt och lärorikt.

Gary Lai

Jag var utbytesstudent under en termin på The University of Western Australia i Perth, där jag läste kurser inom konstruktionsteknik, ledarskap och visualiseringsteknik. Det var kort sagt väldigt, väldigt roligt och lärorikt.

På det personliga planet är det utvecklande att lära känna ett helt nytt samhälle och använda engelska på daglig basis. Du mognar som person, eftersom du utmanas och tvingas att vara utanför din komfortzon. På det yrkesmässiga planet är det en stor fördel att ha använt engelska byggtermer i mitt vardagliga och talade språk, inte bara som ord i kurslitteraturen.

En stor del av hela upplevelsen är alla småskillnader i vardagslivet. En litet exempel är kollektivtrafiken. I Perth ropar du alltid tack till busschauffören när du går av bussen, oavsett hur långt bak du sitter. Det tyckte jag var väldigt trevligt.

En häftig upplevelse var när jag och tre andra studenter hyrde en bil och åkte på en veckolång roadtrip. Bara 20 minuter utanför Perth var det bara vi, ensamma på en väg, helt utan mobiltäckning. Australiens storlek och enorma avstånd blev helt plötsligt väldigt verkliga. Vi kunde avverka timmar på vägen och bara se vägar, vildmark, samt en och annan känguru. Du stannade alltid och tankade fulltank när en mack dök upp, då nästa chans kom visste man inte.

 

 

Läs hela berättelsen 
Göm berättelsen 

Adam Lunderup, Trainee Swedavia Koncern Teknik, Arlanda

Frågor som jag främst jobbar med är hur befintlig infrastruktur i staden kopplas ihop med flygplatsen. Hur skulle exempelvis en smidig cykelangöring se ut på Bromma Stockholm Airport?

Adam Lunderup

Vilken inriktning hade du på din V-utbildning?

Jag valde att inrikta mig mot byggproduktion och förvaltning, men mitt examensarbete var vinklat mot väg och trafik. Detta för att knyta ihop mitt intresse för infrastruktur.

Vad gör du idag på jobbet?

Idag jobbar jag som trainee hos Swedavia, vilket är ett företag som äger, driver och utvecklar Sveriges 10 största flygplatser. Jag ingår i koncern Teknik på Swedavia med arbetsplats Stockholm Arlanda Airport, där jag arbetar med olika uppdrag kring infrastruktur hos flygplatser.

Som trainee ingår både praktiska och teoretiska arbetsuppgifter för att få en bra inblick i verksamheten. Studiebesök och arbeten hos andra flygplatser och avdelningar varvas med egna uppdrag ur ett tekniskt perspektiv. Projekt som jag bland annat arbetar med är hur Bromma Stockholm Airport kan utvecklas för att smidigare och mer effektivt kan kopplas ihop med en ständigt växande storstad.

Frågor som jag främst jobbar med är hur befintlig infrastruktur i staden kopplas ihop med flygplatsen. Hur skulle exempelvis en smidig cykelangöring se ut på Bromma Stockholm Airport?

På Stockholm Arlanda Airport utvecklas flygplatsen ständigt och där kan uppdrag behandla allt ifrån nya hotell till förberedande av nya större flygplanstyper.

Har du haft nytta av din utbildning?

Givetvis har jag det. Föst och främst blir man en duktig problemlösare vilket utbildningen i sin helhet har genererat. Specifika kurser som jag främst använder mig utav nu är byggprocessrelaterade, men här och där kommer andra kurser in och kompletterar. För min del har jag haft nytta av akustik, energieffektivisering, miljökurser samt en del fysik/mekanik. Detta då det pågår ständiga förbättringar kring miljön, flygbuller och teknik på Swedavias flygplatser. Om jag ska välja en kurs borde det bli ”Stadsförnyelse”, den kittlade lite mer än alla andra.

Hur fick du ditt första jobb?

När jag letade examensarbete fick jag en spontan tanke att inrikta mig hos en flygplats och tog telefonen och ringde Malmö Airport. Efter en rad mail och samtal hamnade jag i ett projekt som undersöktes just då, vilket även stämde med mina intressen. Under mitt examensarbete fick jag sedan reda på att Swedavia sökte traineer. Skickade in en ansökan och resten är historia. Var nyfiken och intresserad, så brukar det gå bra.

Vad trivs du mest med i ditt jobb?

Utan tvekan är det atmosfären på en flygplats! Att jag har möjlighet att träffa folk från alla världens hörn är spännande. På Stockholm Arlanda Airport är ingen dag den andra lik. Självklart bra kollegor och arbetsuppgifter som jag brinner för, det är ju därför jag sökte mig hit.

Vad gör du om fem år?

Förhoppningsvis jobbar jag fortfarande med infrastruktur och samhällsutveckling inom flygbranschen. Kanske är jag projektledare för något byggprojekt i framtiden?

Har du något tips till studenterna om hur de ska förbereda sig för arbetslivet?

Det första och viktigaste tipset när man söker jobb är att hitta något man verkligen tycker är kul. Ofta märker företag vid anställning om du är intresserad eller inte. Någon form utav arbetslivserfarenhet är alltid positivt för att känna på arbetslivet innan det är dags på riktigt. Examensarbetet kan vara början till ett jobb, så mitt tips är att där förbereda intressanta idéer innan man söker sig ett exjobb.

Läs hela berättelsen 
Göm berättelsen