Väg- och vattenbyggnad

300 högskolepoäng  •  5 år  •  Civilingenjörsexamen

Möt Angelica Grönvall

Sedan är det ett plus att utbildningen har funnits så länge, vilket bidrar till att kurserna har utvecklas i många år och optimerats.

Angelica Grönvall

Angelica Grönvall studerar just nu sitt sista år på LTH:s civilingenjörsutbildning i Väg- och vattenbyggnad. Under gymnasiet läste hon Naturvetenskap, men visste inte alls vad hon ville göra efteråt.

– Ett år senare kom jag fram till att jag ville läsa något tekniskt och något där jag skulle kunna känna att jag kan bidra och skapa något fysiskt. Tanken på att jag hade kunnat vara med och bygga Öresundsbron eller Turning Torso fick mig att välja Väg- och vattenbyggnad.

Det bästa med utbildningen tycker Angelica är att den innehåller en bred bas och har en bra kvalitet.

– Med sex olika inriktningar kan man under sina år inspireras och komma fram till vad som lockar mest. Sedan är det ett plus att utbildningen har funnits så länge, vilket bidrar till att kurserna har utvecklas i många år och optimerats. Jag älskar LTH och Lund som studentstad!

På LTH finns det en rad olika sätt att engagera sig och känner man sig inte nöjd där, kan man engagera sig i någon av alla de andra sakerna som finns via universitetet.

– I princip hela Lund drivs av att studenterna engagerar sig och anledningen till att det finns så mycket att välja på är för att det är så kul. För att orka plugga kan man ibland behöva en paus, och bara ha skoj och tänka på något helt annat.

Gällande framtiden så vet Angelica inte riktigt vad hon vill göra, men det är ingenting hon är rädd för, då hon vet att det finns en mängd olika vägar att gå.

– Jag är fortfarande intresserad av att skapa något fysisk och är intresserad av att jobba för ett byggföretag. Men är jag inte helt säker på exakt vad jag vill göra men då branschen är så bred är jag säker på att jag kommer komma fram till det till slut.

Läs hela berättelsen 
Göm berättelsen 

Möt Gary Lai

Jag fick en plats på The University of Western Australia i Perth under andra terminen i årskurs fyra. Jag blev väldigt glad att jag fick chansen att få åka på utbyte.

Gary Lai
Varför LTH, Lund och Väg- och vattenteknik?

 

Jag är ursprungligen från Göteborg och har länge tänkt läsa en teknisk utbildning efter gymnasiet. Då jag var trött på att bo hemma och inte ville vara kvar i Göteborg, så bestämde jag mig för att flytta hemifrån. Sedan tidigare hade jag hört gott om studentstaden Lund – så det var ett enkelt val.

När det kommer till utbildningen på LTH i väg- och vattenbyggnad var jag inte helt säker på att det var det jag ville plugga och jobba med. Men när jag läste om kurserna på hemsidan tyckte jag det lät intressant och gav det en chans. Jag är väldigt glad att jag gjorde så eftersom jag har trivts väldigt bra med både utbildningen och studiekamraterna.

 

Vilka förväntningar hade du på utbildningen och dessa uppfyllts?

 

Jag hade egentligen inga som helst förväntningar på hur utbildningen skulle vara när jag började. Men efter nästan fyra år av studier här har jag blivit överraskad på många sätt av utbildningen. Den mest positiva har varit när en föreläsare gör en kurs intressant och rolig genom sin passion till ämnet.

 

Berätta lite om dina tankar kring utbytesstudier.

 

Under mitt tredje år fick jag höra att LTH hade samarbeten med skolor runt om i världen och erbjuder utbytesstudier. Det fångade mitt intresse och jag blev snabbt väldigt taggad på att söka. Jag skickade in en ansökan och trodde aldrig att jag skulle få något, eftersom jag visste att konkurrensen var hög. Antagningsbeskedet kom och jag trodde inte det var sant! Jag fick en plats på The University of Western Australia i Perth under andra terminen i årskurs fyra. Jag blev väldigt glad att jag fick chansen att få åka på utbyte. Det är något jag rekommenderar alla att söka. En chans att åka på utbyte vill man verkligen inte missa under sin korta studietid.

 

Vad gör du förutom att studera?

 

Jag har varit aktiv i V-sektionen, vilket är en ideell organisation för civilingenjörer som läser antingen väg- och vatten, lantmäteri eller brandingenjör. På sektionen har jag anordnat bland annat middagar och pubkvällar. Jag har även tillsammans med en grupp på sex personer planerat och anordnat en nollning. Och förra året satt jag som informationschef i sektionsstyrelsen.

Att engagera sig har varit väldigt lärorikt men framför allt roligt att göra vid sidan av sina studier. Jag har fått chans att lära känna så många fantastiska människor och vi har haft fantastiskt roligt tillsammans. Flera av mina nära vänner som jag har idag har jag fått lära känna genom sektionsengagemanget. Utanför studierna och engagemanget har jag också fått en möjlighet att praktisera på konsultföretaget Sweco en gång i veckan under terminen. Jag fick chansen efter att ha sommarjobbat hos dem efter mitt tredje år på LTH.

 

Har du några tips till den som vill söka till LTH?

 

Att skaffa boende i Lund kan vara en utmaning i början av studietiden, så se till att försöka börja tidigt med letandet. Men få inte panik om du inte hittar något direkt, för det löser sig alltid. I början kan det vara svårt att hänga med den intensiva studietakten och det gäller att försöka vänja sig och hitta sin egen studieteknik som kommer med tiden.

Avslutningsvis rekommenderar jag att man ska vara med på allt man känner att man hinner och engagera sig om man får chansen! Vare sig det är sektion eller studentnation så får man ut mycket mer av sin studietid i Lund. Man utvecklas mycket som person och man får lära känna mycket människor och bilda ett socialt nätverk som är ovärderligt. Och framför allt för att det är fantastiskt kul!

Läs hela berättelsen 
Göm berättelsen 

Möt Adam Lunderup

Frågor som jag främst jobbar med är hur befintlig infrastruktur i staden kopplas ihop med flygplatsen. Hur skulle exempelvis en smidig cykelangöring se ut på Bromma Stockholm Airport?

Adam Lunderup

Adam Lunderup, Trainee Swedavia koncern teknik, Arlanda Stockholm

Vilken inriktning hade du på din V-utbildning?

Jag valde att inrikta mig mot byggproduktion och förvaltning, men mitt examensarbete var vinklat mot väg och trafik. Detta för att knyta ihop mitt intresse för infrastruktur.

Vad gör du idag på jobbet?

Idag jobbar jag som trainee hos Swedavia, vilket är ett företag som äger, driver och utvecklar Sveriges 10 största flygplatser. Jag ingår i koncern Teknik på Swedavia med arbetsplats Stockholm Arlanda Airport, där jag arbetar med olika uppdrag kring infrastruktur hos flygplatser.

Som trainee ingår både praktiska och teoretiska arbetsuppgifter för att få en bra inblick i verksamheten. Studiebesök och arbeten hos andra flygplatser och avdelningar varvas med egna uppdrag ur ett tekniskt perspektiv. Projekt som jag bland annat arbetar med är hur Bromma Stockholm Airport kan utvecklas för att smidigare och mer effektivt kan kopplas ihop med en ständigt växande storstad.

Frågor som jag främst jobbar med är hur befintlig infrastruktur i staden kopplas ihop med flygplatsen. Hur skulle exempelvis en smidig cykelangöring se ut på Bromma Stockholm Airport?

På Stockholm Arlanda Airport utvecklas flygplatsen ständigt och där kan uppdrag behandla allt ifrån nya hotell till förberedande av nya större flygplanstyper.

Har du haft nytta av din utbildning?

Givetvis har jag det. Föst och främst blir man en duktig problemlösare vilket utbildningen i sin helhet har genererat. Specifika kurser som jag främst använder mig utav nu är byggprocessrelaterade, men här och där kommer andra kurser in och kompletterar. För min del har jag haft nytta av akustik, energieffektivisering, miljökurser samt en del fysik/mekanik. Detta då det pågår ständiga förbättringar kring miljön, flygbuller och teknik på Swedavias flygplatser. Om jag ska välja en kurs borde det bli ”Stadsförnyelse”, den kittlade lite mer än alla andra.

Hur fick du ditt första jobb?

När jag letade examensarbete fick jag en spontan tanke att inrikta mig hos en flygplats och tog telefonen och ringde Malmö Airport. Efter en rad mail och samtal hamnade jag i ett projekt som undersöktes just då, vilket även stämde med mina intressen. Under mitt examensarbete fick jag sedan reda på att Swedavia sökte traineer. Skickade in en ansökan och resten är historia. Var nyfiken och intresserad, så brukar det gå bra.

Vad trivs du mest med i ditt jobb?

Utan tvekan är det atmosfären på en flygplats! Att jag har möjlighet att träffa folk från alla världens hörn är spännande. På Stockholm Arlanda Airport är ingen dag den andra lik. Självklart bra kollegor och arbetsuppgifter som jag brinner för, det är ju därför jag sökte mig hit.

Vad gör du om fem år?

Förhoppningsvis jobbar jag fortfarande med infrastruktur och samhällsutveckling inom flygbranschen. Kanske är jag projektledare för något byggprojekt i framtiden?

Har du något tips till studenterna om hur de ska förbereda sig för arbetslivet?

Det första och viktigaste tipset när man söker jobb är att hitta något man verkligen tycker är kul. Ofta märker företag vid anställning om du är intresserad eller inte. Någon form utav arbetslivserfarenhet är alltid positivt för att känna på arbetslivet innan det är dags på riktigt. Examensarbetet kan vara början till ett jobb, så mitt tips är att där förbereda intressanta idéer innan man söker sig ett exjobb.

Läs hela berättelsen 
Göm berättelsen