lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Porträtt

Angelica Grönvall

Angelica Grönvall studerar just nu sitt sista år på LTH:s civilingenjörsutbildning i Väg- och vattenbyggnad. Under gymnasiet läste hon Naturvetenskap, men visste inte alls vad hon ville göra efteråt. 

Ett år senare kom jag fram till att jag ville läsa något tekniskt och något där jag skulle kunna känna att jag kan bidra och skapa något fysiskt. Tanken på att jag hade kunnat vara med och bygga Öresundsbron eller Turning Torso fick mig att välja Väg- och vattenbyggnad. 

Det bästa med utbildningen tycker Angelica är att den innehåller en bred bas och har en bra kvalitet. 

– Med sex olika inriktningar kan man under sina år inspireras och komma fram till vad som lockar mest. Sedan är det ett plus att utbildningen har funnits så länge, vilket bidrar till att kurserna har utvecklas i många år och optimerats.

Jag älskar LTH och Lund som studentstad! På LTH finns det en rad olika sätt att engagera sig och känner man sig inte nöjd där, kan man engagera sig i någon av alla de andra sakerna som finns via universitetet. I princip hela Lund drivs av att studenterna engagerar sig och anledningen till att det finns så mycket att välja på är för att det är så kul. För att orka plugga kan man ibland behöva en paus, och bara ha skoj och tänka på något helt annat. 

Gällande framtiden så vet Angelica inte riktigt vad hon vill göra, men det är ingenting hon är rädd för, då hon vet att det finns en mängd olika vägar att gå. 

– Jag är fortfarande intresserad av att skapa något fysisk och är intresserad av att jobba för ett byggföretag. Men är jag inte helt säker på exakt vad jag vill göra men då branschen är så bred är jag säker på att jag kommer komma fram till det till slut. 

Gary Lai - "Lund var ett enkelt val"

Varför LTH, Lund och Väg- och vattenteknik?
Jag är ursprungligen från Göteborg och har länge tänkt läsa en teknisk utbildning efter gymnasiet. Då jag var trött på att bo hemma och inte ville vara kvar i Göteborg, så bestämde jag mig för att flytta hemifrån.

Sedan tidigare hade jag hört gott om studentstaden Lund – så det var ett enkelt val. När det kommer till utbildningen på LTH i väg- och vattenbyggnad var jag inte helt säker på att det var det jag ville plugga och jobba med. Men när jag läste om kurserna på hemsidan tyckte jag det lät intressant och gav det en chans. Jag är väldigt glad att jag gjorde så eftersom jag har trivts väldigt bra med både utbildningen och studiekamraterna. 

 

Vilka förväntningar hade du på utbildningen och dessa uppfyllts?
Jag hade egentligen inga som helst förväntningar på hur utbildningen skulle vara när jag började. Men efter nästan fyra år av studier här har jag blivit överraskad på många sätt av utbildningen. Den mest positiva har varit när en föreläsare gör en kurs intressant och rolig genom sin passion till ämnet.   

 

Berätta lite om dina tankar kring utbytesstudier?
Under mitt tredje år fick jag höra att LTH hade samarbeten med skolor runt om i världen och erbjuder utbytesstudier. Det fångade mitt intresse och jag blev snabbt väldigt taggad på att söka.

Jag skickade in en ansökan och trodde aldrig att jag skulle få något, eftersom jag visste att konkurrensen var hög.

Antagningsbesked kom och jag trodde inte det var sant! Jag fick en plats på The University of Western Australia i Perth under andra terminen i årskurs fyra. Jag blev väldigt glad att jag fick chansen att få åka på utbyte. Det är något jag rekommenderar alla att söka. En chans att åka på utbyte vill man verkligen inte missa under sin korta studietid. 

 

Vad gör du förutom att studera?
Jag har varit aktiv i V-sektionen, vilket är en ideell organisation för civilingenjörer som läser antingen väg- och vatten, lantmäteri eller brandingenjör. På sektionen har jag engagerat mig i V-sektionens sexmästeri, som anordnar bland annat middagar och pubkvällar. Jag har även tillsammans med en grupp på sex personer planerat och anordnat en nollning. Och förra året satt jag som informationschef i sektionsstyrelsen.

Att engagera sig har varit väldigt lärorikt men framför allt roligt att göra vid sidan av sina studier. Jag har fått chans att lära känna så många fantastiska människor och vi har haft fantastiskt roligt tillsammans. Flera av mina nära vänner som jag har idag har jag fått lära känna genom sektionsengagemanget. 

Utanför studierna och engagemanget har jag också fått en möjlighet att praktisera på konsultföretaget Sweco en gång i veckan under terminen. Jag fick chansen efter att ha sommarjobbat hos dem efter mitt tredje år på LTH.

 

Har du några tips till den som vill söka till LTH?
Att skaffa boende i Lund kan vara en utmaning i början av studietiden, så se till att försöka börja tidigt med letandet. Men få inte panik om du inte hittar något direkt, för det löser sig alltid. 

I början kan det vara svårt at hänga med den intensiva studietakten och det gäller att försöka vänja sig och hitta sin egen studieteknik som kommer med tiden. 

Avslutningsvis rekommenderar jag att man ska vara med på allt man känner att man hinner och engagera sig om man får chansen! Vare sig det är sektion eller studentnation så får man ut mycket mer av sin studietid i Lund. Man utvecklas mycket som person och man får lära känna mycket människor och bilda ett socialt nätverk som är ovärderligt. Och framför allt för att det är fantastiskt kul!