lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Porträtt

Catarina Gustafsson

Anledningen till att jag valde tekniskt basår var att jag på gymnasiet studerade samhällsvetenskaplig linje. Istället för att läsa upp alla naturvetenskapliga ämne på Komvux kändes det mycket smidigare att gå ett år på tekniskt basår. Ett stort plus är ju också att man får en garantiplats på valfri högskoleingenjörsutbildning i Helsingborg.

Det bästa med tekniskt basår är att man får en jättebra grund till den högskoleutbildning man sedan går. Jag fick genom tekniskt basår en möjlighet att känna på hur det är att studera på högskolenivå och att lära mig hur viktigt det är att ligga i fas med studierna.

Jag tycker att utbildningen har varit väldigt bra, med väldigt engagerade och duktiga lärare. Det bästa med LTH är dess goda rykte både i Sverige och utomlands, vilket jag tror ger större möjligheter när man kommer ut i arbetslivet. Dessutom är LTH en engagerad skola med bra lärare som tänker på sina studenter.

Theodor Sigmond

Det bästa med LTH är att det är otroligt duktiga och engagerade lärare och hög klass på studierna. Före basåret hade jag inte något särskilt intresse för matematik, men i och med basåret ändrades min inställning till att bli mer positiv. Nu när jag läser till civilingenjör tycker jag att matematik bara blir roligare ju högre upp i nivå man kommer, eftersom man då ser allt mer av dess tillämpningar.

På Tekniskt basår får man en bra sammanfattning av det viktigaste på gymnasienivå inom matematik, fysik och kemi, som är en bra grund för vidare tekniska studier. Det var, i mitt fall, även en ganska brokig sammansättning av studenter i klassen, eftersom folk kom från flera olika program och årskurser, vilket gjorde att det blev bra mångfald och trevlig stämning. 

Tekniskt basår ger kompetens till vidare tekniska studier. Jag har tidigare läst samhällsvetenskapsprogrammet på gymnasiet då jag vid det tillfället fann dessa ämnen mer intressanta. 

Jag är fortfarande intresserad av samhällsvetenskap, men efter basåret har ett mycket starkt intresse väckts även för de tekniska ämnena. Jag har redan haft stor användning av det jag lärde mig på basåret.

Niklas Hugosson

Det bästa med tekniskt basår är att man läser på gymnasienivå, men i högskoletakt. Det gör att man kommer in i högskolestudierna på ett smidigt sätt, och att man sedan har matte och fysik färskt i minnet när man läser vidare.

Jag valde att läsa tekniskt basår eftersom jag fick upp ögonen för högskoleingenjörsutbildningen Byggteknik med arkitektur på LTH. Jag har läst samhällslinje på gymnasiet och saknade därför lite matte och fysik, så det passade extra bra att få en ”mjukstart” med basåret eftersom jag inte pluggat på ett tag. Jag tycker att det bästa med LTH är att det satsas mycket på studenterna här. Både när det gäller studierna och vid sidan av. Fast Campus Helsingborg inte är så stort är det ofta aktiviteter runt utbildningen eller via studentföreningarna. Det gör att det alltid händer något, så man får verkligen chansen att leva som en student.

Darlynna Van

Fördelarna med LTH är många, men det bästa är tveklöst kombinationen av bra utbildningar, universitetets läge och studentliv. Man möter alla möjliga sorters människor med olika bakgrund och olika hobbies, så att hitta vänner med liknande intressen är därför bara givet. Sedan att Campus Helsingborg ligger så centralt med närhet till fika, hav och ja, allt som har med nöje att göra är också något utav det bästa med LTH.

LTH har även ett bra rykte. Om man har en utbildningsexamen härifrån blir man starkt eftertraktad på arbetsmarknaden.

Det bästa med Tekniskt basår är dels lärarna och dels gemenskapen bland kamraterna. Lärarna tar sig tid till att förstå de svårigheter studenterna kan uppleva och de brinner verkligen för sitt ämne. Vad gäller studentlivet händer det alltid någonting nytt vid sidan av studierna. Man blir aldrig uttråkad!