lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Studentintervjuer

Paulina Westerlind

Julia Alsved

Julia Alsved 23 år och från Lomma läser just nu fjärde året på programmet och är på utbyte i Edinburgh under hösten 2016.

Vet du varför du valde att läsa teknisk nanovetenskap på LTH?

Mina favoritämnen i gymnasiet var biologi och fysik och den enda utbildningen med den ämneskombinationen jag kunde hitta var nanoteknik. Jag gick dessutom en introduktionskurs i nanoteknik som fanns på mitt gymnasium för att få en bättre bild av vad det innebar. 

Funderade du på några andra utbildningar?

Jag funderade på biomedicinsk teknik ett tag men bestämde mig till slut för nanoteknik. Det visade sig dock att de programmen har väldigt liknande upplägg de första åren så det var inte så konstigt att det var svårt att välja. 

Vad är bäst med utbildningen?

Att det är så tvärvetenskapligt. Jag tycker att det är superintressant när olika ämnesområden växer ihop till nya tekniker. Det kan kännas förvirrande att hoppa mellan olika områden i början men när det sätts i ett sammanhang och får en tillämning är det väldigt intressant.

Vad gör du på fritiden?

Allt möjligt. Tränar, syr kläder, åker på utflykter och äter glass. Jag har också engagerat mig en hel del i studentlivet, bland annat genom att planera nollningsveckorna och ansvarat för ett event som heter Flickor på Teknis.

Var bor du?

Jag har bott i studentkorridor hela tiden. Jag tycker om att vara omkring mycket folk och korridorslivet är en trevlig kompromiss mellan att bo själv och tillsammans med andra.

Om du skulle ge ett råd till någon som går på gymnasiet och funderar på att läsa vidare, vad skulle det vara?

Jag vill rekommendera att ta ett års uppehåll för att jobba och resa lite. Det var jätteviktigt för mig och hjälpte mig att utvecklas som person och även bestämma mig för vad jag ville läsa efteråt. 

Sofia Sjölander

Sofia Sjölander läser sitt sista år på Teknisk Nanovetenskap och befinner sig på Queen Mary University of London i England där hon gör mitt examensarbete. 

Vet du varför du valde att läsa teknisk nanovetenskap på LTH?
Jag älskar matte, men jag gillar att förstå världen runt omkring mig och kunna förklara den för andra. Jag ville läsa en bred ingenjörsinriktning med just ett allmänt tänk på hur allt fungerar. Redan då fanns det en liten civilingenjör i mig så jag satte ihop ett dokument med alla kurser från de program jag tycker verkade intressanta. Sedan valde jag det program vars kurser jag tyckte verkade roligast, då blev det Teknisk Nanovetenskap.

Om du skulle ge ett råd till någon som går på gymnasiet och funderar på att läsa vidare, vad skulle det vara?
Mitt bästa råd är att välja det som du tycker verkar kul snarare än att välja det som verkar bra för framtiden. Civilingenjörsutbildningar är tuffa så det gäller att man väljer något som man tycker om. Men det är såklart svårt att veta i förväg vad en utbildning innebär, flera av mina kurskamrater bytte program under första året. Jag tycker det är någonting som är bra med LTH, det är relativt lätt att byta program särskilt under första året. Det gör att man kan känna sig tryggare med sitt val, om det inte skulle vara precis som man tänkt sig.

Markus Snellman

Markus läser fjärde året på programmet och har valt en specialisering inom nanofysik. Han är 23 år och kommer ursprungligen från Gävle

Vet du varför du valde att läsa teknisk nanovetenskap på LTH?

 - Jag fastnade start för bredden på programmet kombinerat med spetsinriktningen mot nanoteknik. På gymnasiet läste jag natur, och jag kände att jag ville bibehålla den bredd som fanns där när jag studerade vidare. Därför blev teknisk nanovetenskap det bästa alternativet då man verkligen får en tvärvetenskaplig utbildning, samtidigt som nanoteknik är något av det häftigaste som sker inom den tekniska världen just nu, enligt mig. 

Funderade du på andra utbildningar?

- Ja, jag var inne på bioteknik, kemiteknik, teknisk fysik och liknande. I efterhand är jag väldigt glad att jag valde teknisk nanovetenskap då jag inte är särskilt intresserad av enbart bioteknik eller kemiteknik samtidigt som jag upplever att teknisk fysik saknar den tvärvetenskapliga biten. På teknisk nanovetenskap får man däremot en kombination av de kvaliteter som andra inriktningar har vilket är spännande.

Vad gör du på fritiden?

- Innan jag påbörjade min specialisering var jag tidvis väldigt engagerad inom sektionen, särskilt inom studerandefrågor och studierådet. Nu har jag minskat detta engagemang, men lyckas alltid hitta något som tar upp min tid utöver skolan. Jag har vikarierat en del och sysslat med läxhjälp, och varit SI-övningsledare ett par gånger för förstaårsstudenterna. Nu sitter jag i programledningen och jobbar lite extra som kontorshjälp. Utöver det gillar jag att lägga tid på att läsa, laga mat och umgås med kompisar hemma eller på nation.

Hur bor du?

- Jag har under tiden i Lund bott inneboende och i kollektiv, för närvarande bor jag i korridor. Korridorsboendet har sina för- och nackdelar, men jag kan verkligen rekommendera det om man vill träffa nya människor från alla möjliga delar av universitetet och världen.