lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Studentintervjuer

Foto: Juanma Morena Vega

Fanny Baumann – kombinerar elitidrott med studier

Fanny som tävlar på elitnivå i vindsurfing och får ofta frågan om hon hinner med mer än en vanlig människa på en dag. Hon är övertygad om att kombinationen idrott och studier gör henne till en bättre student och vice versa.

Inför OS-i Rio 2016 blev Sverige för första gången kvalificerade till RS:X windsurfing- en av grenarna i Windsurfing. Detta tack vare LTH-studenten Fanny Baumann.  Men tyvärr räckte hennes VM- prestationer tidigare år inte till för att bli hon skulle uttagen till den svenska OS-truppen.

– Jag missade precis att få åka till OS i Rio men jag var mycket nära. För mig är det en stor framgång; att ha skrivit historia och jag satsar nu på OS i Tokyo 2020. Där jag har chans att ta en medalj, säger Fanny.

Intresset för segelsporter började redan vid sex år då Fanny seglade optimistjolle. Hon är uppvuxen på Sandhamn i Stockholms skärgård och hela hennes familj har alltid varit väldigt idrottsintresserade. I tonåren började hon vindsurfa, efter gymnasiet tog hon ett sabbatsår för att hösten 2012 börja läsa till civilingenjör i teknisk nanovetenskap.

Ungefär 10 gånger per år är Fanny iväg på tävlingar. Hon behöver spendera minst en vecka på plats innan tävlingen börjar för träna inför tävlingen. Inför VM i Israel var Fanny på plats en hel månad innan tävlingen.

Det kostar ju förstås en hel del och det är en stor utmaning för Fanny att få finansieringen att gå ihop.

  – Första året på min satsning finansierade jag faktisk min segling med hjälp av mitt studiemedel, säger hon.

Som tur är har hon har många goda vänner runt om i världen och en familj som ställer upp och hjälper till när det behövs – med allt från att billigt boende till att sponsring av hennes resor. Hemmaklubben KSSS och Svenska Seglarförbundet har också haft stor betydelse för Fannys framgångar.

När hennes satsning inför OS i Rio började ta fart var hon lite spänd över hur det skulle gå att kombinera idrott och studier.

– Jag funderade om jag kanske borde studera något ”mindre ambitiöst” eller söka mig till ett universitet som satsar mer på elitidrottare, säger Fanny.

Men med ett bra stöd från studievägledare och lärare får Fanny den hjälp hon behöver för att klara sina kurser. Hon ser fram emot att bli en färdig civilingenjör precis som sina kurskamrater även om kommer att ta längre tid för henne att bli klar.

En vanlig dag i Lund börjar ungefär halvåtta på morgonen med träning eller en tidig föreläsning. Det gäller att äta mycket mat och ta många pauser under dagen för att orka med ytterligare ett träningspass på gymmet efter studierna.

Fanny försöker planera tiden effektivt. För att hinna med allt, läser hon gärna lite extra under rasterna men tror inte att hon lägger mer tid på studierna jämfört med sina studiekamrater.

– När tålamodet för studierna tryter så går jag direkt och tränar utan att dra ut på det. Efter träningen så träffar jag gärna någon vän och äter middag, kanske spelar lite musik och sedan läser jag lite till precis innan jag går och lägger mig. På så sätt får jag otroligt mycket gjort under tiden jag är i Lund, säger Fanny.

Ett av de viktigaste tipsen som Fanny har fått under sin studietid var från hennes studievägledare, Maria.

– Hon märkte att det var tufft för mig att få ihop alla timmarna på dygnet så vi gjorde en mat- och sovklocka, en sådan som Skalman har, säger Fanny.

Det fick Fanny att inse att sömn och mat är nyckeln till att kunna göra allt som hon vill och samtidigt känna sig nöjd och glad. Och klockan är fortfarande till stor hjälp. 

Paulina Westerlind*

* Paulina Westerling arbetar idag som Ink Engineer vid Sol Voltaics AB.

Sofia Sjölander

Sofia Sjölander läser sitt sista år på Teknisk Nanovetenskap och befinner sig på Queen Mary University of London i England där hon gör mitt examensarbete. 

Vet du varför du valde att läsa teknisk nanovetenskap på LTH?
Jag älskar matte, men jag gillar att förstå världen runt omkring mig och kunna förklara den för andra. Jag ville läsa en bred ingenjörsinriktning med just ett allmänt tänk på hur allt fungerar. Redan då fanns det en liten civilingenjör i mig så jag satte ihop ett dokument med alla kurser från de program jag tycker verkade intressanta. Sedan valde jag det program vars kurser jag tyckte verkade roligast, då blev det Teknisk Nanovetenskap.

Om du skulle ge ett råd till någon som går på gymnasiet och funderar på att läsa vidare, vad skulle det vara?
Mitt bästa råd är att välja det som du tycker verkar kul snarare än att välja det som verkar bra för framtiden. Civilingenjörsutbildningar är tuffa så det gäller att man väljer något som man tycker om. Men det är såklart svårt att veta i förväg vad en utbildning innebär, flera av mina kurskamrater bytte program under första året. Jag tycker det är någonting som är bra med LTH, det är relativt lätt att byta program särskilt under första året. Det gör att man kan känna sig tryggare med sitt val, om det inte skulle vara precis som man tänkt sig.

Markus Snellman

Markus läser fjärde året på programmet och har valt en specialisering inom nanofysik. Han är 23 år och kommer ursprungligen från Gävle

Vet du varför du valde att läsa teknisk nanovetenskap på LTH?

 - Jag fastnade start för bredden på programmet kombinerat med spetsinriktningen mot nanoteknik. På gymnasiet läste jag natur, och jag kände att jag ville bibehålla den bredd som fanns där när jag studerade vidare. Därför blev teknisk nanovetenskap det bästa alternativet då man verkligen får en tvärvetenskaplig utbildning, samtidigt som nanoteknik är något av det häftigaste som sker inom den tekniska världen just nu, enligt mig. 

Funderade du på andra utbildningar?

- Ja, jag var inne på bioteknik, kemiteknik, teknisk fysik och liknande. I efterhand är jag väldigt glad att jag valde teknisk nanovetenskap då jag inte är särskilt intresserad av enbart bioteknik eller kemiteknik samtidigt som jag upplever att teknisk fysik saknar den tvärvetenskapliga biten. På teknisk nanovetenskap får man däremot en kombination av de kvaliteter som andra inriktningar har vilket är spännande.

Vad gör du på fritiden?

- Innan jag påbörjade min specialisering var jag tidvis väldigt engagerad inom sektionen, särskilt inom studerandefrågor och studierådet. Nu har jag minskat detta engagemang, men lyckas alltid hitta något som tar upp min tid utöver skolan. Jag har vikarierat en del och sysslat med läxhjälp, och varit SI-övningsledare ett par gånger för förstaårsstudenterna. Nu sitter jag i programledningen och jobbar lite extra som kontorshjälp. Utöver det gillar jag att lägga tid på att läsa, laga mat och umgås med kompisar hemma eller på nation.

Hur bor du?

- Jag har under tiden i Lund bott inneboende och i kollektiv, för närvarande bor jag i korridor. Korridorsboendet har sina för- och nackdelar, men jag kan verkligen rekommendera det om man vill träffa nya människor från alla möjliga delar av universitetet och världen.