Teknisk nanovetenskap

300 högskolepoäng  •  5 år  •  Civilingenjörsexamen

Möt Fanny Baumann som kombinerar studier och elitidrott

– När tålamodet för studierna tryter så går jag direkt och tränar utan att dra ut på det. Efter träningen så träffar jag gärna någon vän och äter middag, kanske spelar lite musik och sedan läser jag lite till precis innan jag går och lägger mig. På så sätt får jag otroligt mycket gjort under tiden jag är i Lund

Fanny Baumann

Fanny som tävlar på elitnivå i vindsurfing och får ofta frågan om hon hinner med mer än en vanlig människa på en dag. Hon är övertygad om att kombinationen idrott och studier gör henne till en bättre student och vice versa.

Inför OS-i Rio 2016 blev Sverige för första gången kvalificerade till RS:X windsurfing- en av grenarna i Windsurfing. Detta tack vare LTH-studenten Fanny Baumann.  Men tyvärr räckte hennes VM- prestationer tidigare år inte till för att bli hon skulle uttagen till den svenska OS-truppen.

– Jag missade precis att få åka till OS i Rio men jag var mycket nära. För mig är det en stor framgång; att ha skrivit historia och jag satsar nu på OS i Tokyo 2020. Där jag har chans att ta en medalj, säger Fanny.

Intresset för segelsporter började redan vid sex år då Fanny seglade optimistjolle. Hon är uppvuxen på Sandhamn i Stockholms skärgård och hela hennes familj har alltid varit väldigt idrottsintresserade. I tonåren började hon vindsurfa, efter gymnasiet tog hon ett sabbatsår för att hösten 2012 börja läsa till civilingenjör i teknisk nanovetenskap.

Ungefär 10 gånger per år är Fanny iväg på tävlingar. Hon behöver spendera minst en vecka på plats innan tävlingen börjar för träna inför tävlingen. Inför VM i Israel var Fanny på plats en hel månad innan tävlingen.

Det kostar ju förstås en hel del och det är en stor utmaning för Fanny att få finansieringen att gå ihop.

  – Första året på min satsning finansierade jag faktisk min segling med hjälp av mitt studiemedel, säger hon.

Som tur är har hon har många goda vänner runt om i världen och en familj som ställer upp och hjälper till när det behövs – med allt från att billigt boende till att sponsring av hennes resor. Hemmaklubben KSSS och Svenska Seglarförbundet har också haft stor betydelse för Fannys framgångar.

När hennes satsning inför OS i Rio började ta fart var hon lite spänd över hur det skulle gå att kombinera idrott och studier.

– Jag funderade om jag kanske borde studera något ”mindre ambitiöst” eller söka mig till ett universitet som satsar mer på elitidrottare, säger Fanny.

Men med ett bra stöd från studievägledare och lärare får Fanny den hjälp hon behöver för att klara sina kurser. Hon ser fram emot att bli en färdig civilingenjör precis som sina kurskamrater även om kommer att ta längre tid för henne att bli klar.

En vanlig dag i Lund börjar ungefär halvåtta på morgonen med träning eller en tidig föreläsning. Det gäller att äta mycket mat och ta många pauser under dagen för att orka med ytterligare ett träningspass på gymmet efter studierna.

Fanny försöker planera tiden effektivt. För att hinna med allt, läser hon gärna lite extra under rasterna men tror inte att hon lägger mer tid på studierna jämfört med sina studiekamrater.

– När tålamodet för studierna tryter så går jag direkt och tränar utan att dra ut på det. Efter träningen så träffar jag gärna någon vän och äter middag, kanske spelar lite musik och sedan läser jag lite till precis innan jag går och lägger mig. På så sätt får jag otroligt mycket gjort under tiden jag är i Lund, säger Fanny.

Ett av de viktigaste tipsen som Fanny har fått under sin studietid var från hennes studievägledare, Maria.

– Hon märkte att det var tufft för mig att få ihop alla timmarna på dygnet så vi gjorde en mat- och sovklocka, en sådan som Skalman har, säger Fanny.

Det fick Fanny att inse att sömn och mat är nyckeln till att kunna göra allt som hon vill och samtidigt känna sig nöjd och glad. Och klockan är fortfarande till stor hjälp. 

läs hela berättelsen 
Göm berättelsen 

Möt Paulina Westerlind

Nanovetenskap handlar om väldigt små saker och att få verktyg för att verkligen kunna flytta atomer och titta på atomer.

Paulina Westerlind

* Paulina Westerlind arbetar idag som Ink Engineer vid Sol Voltaics AB.

se filmen 
Göm filmen 

Möt Cezar Zota

Jag skrev mitt exjobb på University of Tokyo i Japan och fick där en första och väldigt positiv erfarenhet av forskning. Efter examen kändes det naturligt att fortsätta som doktorand, vilket jag gjorde i Lund.

Cezar Zota

Cezar Zota är doktorand på Lunds Tekniska Högskola

Jag skrev mitt exjobb på University of Tokyo i Japan och fick där en första och väldigt positiv erfarenhet av forskning. Efter examen kändes det naturligt att fortsätta som doktorand, vilket jag gjorde i Lund.


 I vår grupp jobbar vi med nanoelektronik. Vi tillverkar elektriska komponenter på nanometer-skalan från grunden i ett renrumslaboratorium. Vi forskar om transistorer som datorns minsta beståndsdel. Utvecklingen av transistorn har drivit den moderna tidens teknologiska utveckling, från den första datorn, ENIAC, som vägde 30 ton, till en modern mobiltelefon som väger ett par hundra gram och är tusen gånger snabbare.

Det har nu gått fyra år sedan jag började doktorera och under den tiden har jag spenderat många timmar i labbet. Många sena kvällar framför datorn. Skrivit artiklar, undervisat andra och själv varit student. I min forskning har jag designat och tillverkat de snabbaste transistorerna som någonsin tillverkats. Som doktorand får jag utrymme till att helt ge mig hän åt mitt projekt, men utmanas också utifrån från olika håll, vilket ger en stark känsla av personlig tillväxt och dagar som sällan är varandra lika.

Inom det närmaste halvåret ska jag disputera och därefter fortsätta på den akademiska banan med en post-doc utomlands.

läs hela berättelsen 
Göm berättelsen