Teknisk fysik

300 högskolepoäng  •  5 år  •  Civilingenjörsexamen

Möt Ingrid Odlén

Vi vet så otroligt lite om fertilitet och menstruation idag och därför tror jag att med hjälp av matematik och data kan använda till exempel AI för att bredda vår kunskap inom området.

Ingrid Odlén
Se filmen 
Göm filmen 

Möt Maj Stenmark

När jag sökte till högskolan visste jag inte vad jag ville bli men var duktig i skolan, så jag valde den bredaste utbildningen jag hittade.  
Maj Stenmark

Maj Stenmark doktorerar på LTH. Hennes avhandling handlar om intelligenta robotsystem.

Hur blev du doktorand?

Jag utförde mitt examensarbete inom ramen för ett samarbetsprojekt mellan LTH och ABB och efter att ha jobbat några månader som projektanställd inom samma projekt så tipsade en av forskarna på LTH om en doktorandtjänst inom robotik som lät spännande. Många går den vägen, med exjobb eller en kort anställning på institutionen för det tar lite tid att få forskningsbidragen beviljade.

Varför valde du att läsa teknisk fysik på LTH?

När jag sökte till högskolan visste jag inte vad jag ville bli men var duktig i skolan, så jag valde den bredaste utbildningen jag hittade. Jag funderade också på teknisk matematik, men teknisk fysik verkade ha mer praktiska tillämpningar. Det jag uppskattade med Teknisk Fysik är att obligatoriet är brett så att det fanns möjlighet att hitta nåt som var roligt att specialisera sig inom. För min del blev det programvara.

Om du skulle ge ett råd till någon som går på gymnasiet och funderar på att läsa vidare, vad skulle det vara?

Läs teknik och framförallt programmering! Det är roliga ämnen och speciellt inom data och mjukvara finns det mängder av spännande jobb, allt från digital underhållningsindustri till självkörande bilar.

Läs hela berättelsen 
Göm berättelsen 

Möt Teresia Olsson

Det jag trivs bäst med är att jag bestämmer så mycket själv. Mina dagar ser väldigt olika ut, och formas av mig själv och mina initiativ. Jag har oftast inga fasta tider utan styr själv både när och hur jag vill jobba.  
Theresia Olsson

Jag doktorerar i Acceleratorfysik vid MAX IV-laboratoriet, där vi forskar och utvecklar partikelacceleratorer. En partikelaccelerator är en maskin där laddade partiklar accelereras och styrs av elektromagnetiska fält. Mitt jobb är, förenklat beskrivet, att forma elektronstrålar för att producera ljus med specifika egenskaper.

Det jag trivs bäst med är att jag bestämmer så mycket själv. Mina dagar ser väldigt olika ut, och formas av mig själv och mina initiativ. Jag har oftast inga fasta tider utan styr själv både när och hur jag vill jobba. Jag gillar fritt arbete, där jag får driva idéer. Jag trivs även bra med att kunna kombinera undervisning och forskning. De kurser vi ger har inte så många studenter och då får jag en nära kontakt med studenterna.

När jag började plugga visste jag inte exakt vad jag ville jobba med. Det var därför jag valde teknisk fysik, som är en bred utbildning. Det började klarna för mig när jag hade börjat läsa en specialisering. Då kom jag i kontakt med kärnfysik, och en kurs som hade laborationer på en partikelaccelerator.

Jag har med mig väldigt mycket från utbildningen, eftersom jag arbetar med forskning. Jag tror att jag är en av få som använder nästan allting jag har lärt mig under utbildningen i mitt arbete, men kanske framförallt programmeringen.

Mitt bästa karriärtips till nuvarande studenter är att de ska engagera sig i något utanför själva utbildningen. Jag jobbade bland annat aktivt med utbildningsbevakning på Teknologkåren. Det gav mig ett större perspektiv och kunskap om vad som händer bakom kulisserna. Sedan tycker viktigt att försöka vända sig inåt mot sig själv, och svara på frågor som: Vilken typ av jobb vill jag ha? Vilka arbetsvillkor vill jag arbeta under? Roliga arbetsuppgifter kan vara tråkiga om arbetsvillkoren inte är bra, och tvärtom.

Läs hela berättelsen 
Göm berättelsen 

Möt Elin Bäcklund

Jag valde teknisk fysik för att det är en väldigt bred utbildning med mycket matte. Du har dessutom 15 olika specialiseringar att välja på vilket är mycket mer än någon annan civilingenjörsutbildning. Utbildningen har varit bra, mycket tack vare valmöjligheterna och chansen att få åka utomlands på utbyte.

Elin Bäcklund

Du har arbetat som laborationshandledare och extralärare i programmeringsteknik – för att inspirera fler tjejer?
– Ja, eftersom jag själv kände att jag upptäckt programmeringen som något jag verkligen vill hålla på med så var det viktigt för mig att sprida engagemanget vidare, särskilt till andra tjejer. Jag tror absolut att det gör skillnad för dem att se en tjej som laborationshandledare i programmering.

Vad vill du göra när du är färdig med din utbildning?
Jag är taggad på att börja jobba, få lösa riktiga problem och samtidigt fortsätta lära mig nya saker. Jag vill börja jobba med programmering och IT, i ett klimat där inlärningskurvan är brant och jag får utmana mig själv.


Elin utsågs till ”Årets IT-tjej” av Microsoft i mars 2016. 

Läs mer om Elin Bäcklund och priset Årets IT-tjej här

Läs hela berättelsen 
Göm berättelsen