lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Porträtt

Elin Bäcklund

Jag valde teknisk fysik för att det är en väldigt bred utbildning med mycket matte. Du har dessutom 15 olika specialiseringar att välja på vilket är mycket mer än någon annan civilingenjörsutbildning. Utbildningen har varit bra, mycket tack vare valmöjligheterna och chansen att få åka utomlands på utbyte.

Jag tycker dock att det borde vara fler tjejer både bland professorer och studenter. Vi var cirka 10% tjejer när vi började. Jag tror att det beror på att teknisk fysik upplevs som väldigt svårt och tjejer tenderar att ha sämre självförtroende än killar när det kommer till den här typen av utmaningar. IT-branschen är en väldigt viktig bransch som kommer skapa framtidens lösningar och forma en ny värld. Vi tjejer måste ta del av den utvecklingen! Företagen måste också kämpa för fler tjejer om de ska överleva de digitala transformationerna för det kommer vara en stor brist på utvecklare i framtiden.

Du har arbetat som laborationshandledare och extralärare i programmeringsteknik – för att inspirera fler tjejer?
– Ja, eftersom jag själv kände att jag upptäckt programmeringen som något jag verkligen vill hålla på med så var det viktigt för mig att sprida engagemanget vidare, särskilt till andra tjejer. Jag tror absolut att det gör skillnad för dem att se en tjej som laborationshandledare i programmering.

Vad vill du göra när du är färdig med din utbildning?
Jag är taggad på att börja jobba, få lösa riktiga problem och samtidigt fortsätta lära mig nya saker. Jag vill börja jobba med programmering och IT, i ett klimat där inlärningskurvan är brant och jag får utmana mig själv.

Elin utsågs till ”Årets IT-tjej” av Microsoft i mars 2016. IT-branschen lider av en brist på kvinnor. Avsaknaden av förebilder är en av anledningarna till att förändringen mot en jämställd bransch går långsamt, vilket är bakgrunden till att Microsoft instiftat priset Årets IT-tjej. För att vara med i tävlingen ska man ha minst ett år kvar på sin utbildning, brinna för jämställdhet och plugga ett it-relaterat ämne.


Läs mer om Elin Bäcklund och priset Årets IT-tjej här