lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Karriär

Efter examen har civilingenjörer i Teknisk fysik en oerhört bred arbetsmarknad. En gemensam nämnare är den allmänna förmågan att snabbt skaffa sig god överblick över och sätta sig in i nya, ofta tvärvetenskapliga, problemställningar vars lösning kräver kunskaper och metoder från flera olika områden.

Tekniska fysiker arbetar ofta i ledande roller i forsknings- och utvecklingsarbete, både inom företag och inom universitet, eller som entreprenörer i egna företag. Exempel på arbetsuppgifter kan vara utveckling av styrsystem för industrirobotar, matematiska modeller för en stads energikonsumtion eller forskning kring solceller.

Tekniska fysiker från Lund jobbar t ex vid ABB Robotics, Analytic Investors, Anoto, Astra Zeneca, AWA Patent, Bofors, EON, Ericsson, Exportrådet, Gambro, Handelsbanken, Hewlett Packard, IBM, IKEA, Karolinska institutet, Kockums, McKinsey, Procter&Gamble, Saab, Scania, Skånes universitetssjukhus, Softhouse Consulting AB, Tetra Pak, Totalförsvarets forskningsinstitut, Vattenfall och såklart vid många fler arbetsplatser.

  Vad arbetar före detta studenter med idag?

  Maj Stenmark, doktorand, LTH

  Maj Stenmark doktorerar på LTH. Hennes avhandling handlar om intelligenta robotsystem.

  Hur blev du doktorand?

  Jag utförde mitt examensarbete inom ramen för ett samarbetsprojekt mellan LTH och ABB och efter att ha jobbat några månader som projektanställd inom samma projekt så tipsade en av forskarna på LTH om en doktorandtjänst inom robotik som lät spännande. Många går den vägen, med exjobb eller en kort anställning på institutionen för det tar lite tid att få forskningsbidragen beviljade.  

  Varför valde du att läsa teknisk fysik på LTH?

  När jag sökte till högskolan visste jag inte vad jag ville bli men var duktig i skolan, så jag valde den bredaste utbildningen jag hittade.  Jag funderade också på teknisk matematik, men teknisk fysik verkade ha mer praktiska tillämpningar.

  Det jag uppskattade med Teknisk Fysik är att obligatoriet är brett så att det fanns möjlighet att hitta nåt som var roligt att specialisera sig inom. För min del blev det programvara.

  Om du skulle ge ett råd till någon som går på gymnasiet och funderar på att läsa vidare, vad skulle det vara?

  Läs teknik och framförallt programmering! Det är roliga ämnen och speciellt inom data och mjukvara finns det mängder av spännande jobb, allt från digital underhållningsindustri till självkörande bilar. 

  Teresia Olsson, doktorand i acceleratorfysik, MAX IV-laboratoriet

  Teresia Olsson

  Jag doktorerar i Acceleratorfysik vid MAX IV-laboratoriet, där vi forskar och utvecklar partikelacceleratorer. En partikelaccelerator är en maskin där laddade partiklar accelereras och styrs av elektromagnetiska fält. Mitt jobb är, förenklat beskrivet, att forma elektronstrålar för att producera ljus med specifika egenskaper.

  Det jag trivs bäst med är att jag bestämmer så mycket själv. Mina dagar ser väldigt olika ut, och formas av mig själv och mina initiativ. Jag har oftast inga fasta tider utan styr själv både när och hur jag vill jobba. Jag gillar fritt arbete, där jag får driva idéer. Jag trivs även bra med att kunna kombinera undervisning och forskning. De kurser vi ger har inte så många studenter och då får jag en nära kontakt med studenterna.

  När jag började plugga visste jag inte exakt vad jag ville jobba med. Det var därför jag valde teknisk fysik, som är en bred utbildning. Det började klarna för mig när jag hade börjat läsa en specialisering. Då kom jag i kontakt med kärnfysik, och en kurs som hade laborationer på en partikelaccelerator.

  Jag har med mig väldigt mycket från utbildningen, eftersom jag arbetar med forskning. Jag tror att jag är en av få som använder nästan allting jag har lärt mig under utbildningen i mitt arbete, men kanske framförallt programmeringen.

  Mitt bästa karriärtips till nuvarande studenter är att de ska engagera sig i något utanför själva utbildningen. Jag jobbade bland annat aktivt med utbildningsbevakning på Teknologkåren. Det gav mig ett större perspektiv och kunskap om vad som händer bakom kulisserna. Sedan tycker viktigt att försöka vända sig inåt mot sig själv, och svara på frågor som: Vilken typ av jobb vill jag ha? Vilka arbetsvillkor vill jag arbeta under? Roliga arbetsuppgifter kan vara tråkiga om arbetsvillkoren inte är bra, och tvärtom.

  Mohamed Hamid, finans- och it-konsult, VPD Financial software construction

  Jag trivs jättebra med mitt jobb. Att vara konsult innebär mycket kundkontakt och att man oftast sitter på plats hos kunden. Det kan vara allt från månader långa projekt man jobbar med till ett enklare ärende man löser under dagen. Detta resulterar i att man har en rörlig arbetsplats och att man träffar många nya intressanta människor.

  Jag arbetar främst med att ta fram tekniska lösningar till banker för deras rapporteringssystem. Detta för att deras kunder enklare ska kunna se hur deras kapital förvaltats genom diverse investeringar/placeringar i fonder samt olika aktier. Mycket av mitt jobb blir därför att jag arbetar med databaser, typ SQL, och bygger script som gör beräkningar på de data vi fått.

  Jag har också med två andra vänner börjat med en startup (bygger en ny webtjänst), vilket innebär att jag gått ner i tjänst och arbetar halvtid på VPD. 
   
  Vi arbetar med IT-utveckling, marknadsföring, sälj, säkerhet, Scrum (projektbaserad arbetsmetodik) och mycket mer. Om någon har en idé som är lönsam så tycker jag absolut att man ska satsa och testa av - även om man skulle misslyckas så utvecklas man väldigt mycket som person och det är väldigt lärorikt.

  Det var två anledningar att jag sökte till teknisk fysik i Lund. Jag bodde i Helsingborg, vilket var nära till LTH. Och framför allt hade LTH gott rykte. Mina vänner ute i världen hade hört att LTH i Sverige var bra så det var ett lätt val att söka dit.

  Utbildningen kräver att man är helt dedikerad - men det var intressant hela vägen igenom, och kul. Och när man har pluggat komplicerade saker så kan man lösa vilket problem som helst som man sedan ställs inför.

  Julia Mannesson, Partner & Team Manager, Awapatent AB

  När jag skulle välja utbildning visste jag inte riktigt vad jag ville göra i framtiden så därför valde jag det bredaste – Teknisk Fysik. Dessutom har jag har alltid tyckt om matte och tyckt att fysik varit spännande. Att det blev LTH berodde på att skolan har ett gott rykte och att Lund är en väldigt mysig stad.

  Sedan ett antal år tillbaka arbetar jag som patentkonsult på Awapatent AB. När jag började här gick jag vårt förberedande traineeprogram. Som patentkonsult hjälper jag våra kunder att göra affärer av sina idéer och innovationer. Det innebär bland annat att jag bistår med råd om hur de på bästa sätt kan skydda sina uppfinningar, utarbetar patentansökningar och utformar patentstrategier. Arbetet är varierande och det är mycket spännande att lära sig om uppfinningar som ännu inte finns ute på marknaden. Förutom att arbetet kombinerar mina två stora intressen – språk och teknik får jag även en stor dos juridik samt en inblick i det allra senaste i de branscher som mina kunder verkar inom. Att våra kunder och samarbetspartners finns över hela världen och är också ett stort plus. Som partner har jag även stor del i försäljning samt i att driva och utveckla företaget.

  Tomasz Wysocki, Director of Delivery & Market Manager, Syncorder

  Mitt första jobb var som international management trainee på danska FOSS, som utvecklar analysinstrument för livsmedelsindustrin. Jag fick jobbet eftersom jag var väldigt motiverad men också för att jag hade kombinerat en krävande teknisk utbildning med internationella studier och språk. Hos FOSS arbetade jag inom IT och verksamhetsutveckling i flera länder som Danmark, Spanien, USA och Australien. Tack vare min utbildning kunde jag komma med idéer för utveckling av IT-verktyg som sedan blev ett viktigt stöd för företagets affärsprocesser.

  Jag  har också arbetat med implementering av affärssystem och processer hos två andra danska bolag, Vestas och Oticon.

  Efter drygt tio år på stora företag bestämde jag mig för att satsa på en roll i en startup, Syncorder som skall förändra sättet som företag beställer varor från varandra. På företaget har jag ansvaret för att bygga upp den globala leveransorganisationen samt för försäljning och leverans i Skandinavien. Jag är också involverad i utformningen av företagets produkter. 

  På Syncorder kommer erfarenheterna från bredden och komplexiteten min utbildning till användning, genom att snabbt kunna sätta sig in i en teknisk problemställning, dess lösning samt affärsnyttan. Vi är få anställda på företaget vilket innebär att vardagen är väldigt varierande, mycket handlar om att driva och utveckla hela företaget. Jag ser verkligen fram emot fortsättningen på denna resa!