lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Karriär

Maj Stenmark, doktorand, LTH

Maj Stenmark doktorerar på LTH. Hennes avhandling handlar om intelligenta robotsystem.

Hur blev du doktorand?

Jag utförde mitt examensarbete inom ramen för ett samarbetsprojekt mellan LTH och ABB och efter att ha jobbat några månader som projektanställd inom samma projekt så tipsade en av forskarna på LTH om en doktorandtjänst inom robotik som lät spännande. Många går den vägen, med exjobb eller en kort anställning på institutionen för det tar lite tid att få forskningsbidragen beviljade.  

Varför valde du att läsa teknisk fysik på LTH?

När jag sökte till högskolan visste jag inte vad jag ville bli men var duktig i skolan, så jag valde den bredaste utbildningen jag hittade.  Jag funderade också på teknisk matematik, men teknisk fysik verkade ha mer praktiska tillämpningar.

Det jag uppskattade med Teknisk Fysik är att obligatoriet är brett så att det fanns möjlighet att hitta nåt som var roligt att specialisera sig inom. För min del blev det programvara.

Om du skulle ge ett råd till någon som går på gymnasiet och funderar på att läsa vidare, vad skulle det vara?

Läs teknik och framförallt programmering! Det är roliga ämnen och speciellt inom data och mjukvara finns det mängder av spännande jobb, allt från digital underhållningsindustri till självkörande bilar. 

Teresia Olsson, doktorand i acceleratorfysik, MAX IV-laboratoriet

Jag doktorerar i Acceleratorfysik vid MAX IV-laboratoriet, där vi forskar och utvecklar partikelacceleratorer. En partikelaccelerator är en maskin där laddade partiklar accelereras och styrs av elektromagnetiska fält. Mitt jobb är, förenklat beskrivet, att forma elektronstrålar för att producera ljus med specifika egenskaper.

Det jag trivs bäst med är att jag bestämmer så mycket själv. Mina dagar ser väldigt olika ut, och formas av mig själv och mina initiativ. Jag har oftast inga fasta tider utan styr själv både när och hur jag vill jobba. Jag gillar fritt arbete, där jag får driva idéer. Jag trivs även bra med att kunna kombinera undervisning och forskning. De kurser vi ger har inte så många studenter och då får jag en nära kontakt med studenterna.

När jag började plugga visste jag inte exakt vad jag ville jobba med. Det var därför jag valde teknisk fysik, som är en bred utbildning. Det började klarna för mig när jag hade börjat läsa en specialisering. Då kom jag i kontakt med kärnfysik, och en kurs som hade laborationer på en partikelaccelerator.

Jag har med mig väldigt mycket från utbildningen, eftersom jag arbetar med forskning. Jag tror att jag är en av få som använder nästan allting jag har lärt mig under utbildningen i mitt arbete, men kanske framförallt programmeringen.

Mitt bästa karriärtips till nuvarande studenter är att de ska engagera sig i något utanför själva utbildningen. Jag jobbade bland annat aktivt med utbildningsbevakning på Teknologkåren. Det gav mig ett större perspektiv och kunskap om vad som händer bakom kulisserna. Sedan tycker viktigt att försöka vända sig inåt mot sig själv, och svara på frågor som: Vilken typ av jobb vill jag ha? Vilka arbetsvillkor vill jag arbeta under? Roliga arbetsuppgifter kan vara tråkiga om arbetsvillkoren inte är bra, och tvärtom.