lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English This page in English

Datateknik

”Idag arbetar vi åt fem av de sex största mobiltelefontillverkarna”

Namn Mikael Tellhed, född 1978
Bor Lägenhet i Malmö
Familj Hustru och barn
Yrke Technical business developer
Arbetar på TAT
Utbildning Civilingenjör i
Datateknik 1998–2003
Fritidsintressen Surfar och umgås
med Max (sonen)

För Mikael Tellhed har vägen gått från lekar med Amiga-datorer på landsbygden till starten av ett världsföretag i mobilbranschen med kontor i både Kalifornien och Korea. Han är nämligen en av grundarna av företaget TAT, som på sju år vuxit från 6 till 150 anställda.

– Vi är ett gäng på tre killar som var aktiva på demoscenen redan i gymnasiet i Landskrona. Vi tävlade till exempel om att göra grafikpresentationer på våra Amiga-datorer. Vi träffade tre likasinnade killar från Varberg och med dem gjorde vi specialtjänst under lumpen. I stället för att ligga i tält så systemutvecklade vi Ericssons radarstationer på uppdrag av en kapten som hittat oss.

1998 började de alla på LTH, Mikael och en kompis läste datateknik och en annan läste elektroteknik. Oavsett vilket fick de jobba med saker som de tyckte var kul och fortsatte att tävla.
– När vi hade ett år kvar av studierna höll vi på att dra åt olika håll men bestämde vi oss för att prova att driva ett företag, som vi döpte till The Astonishing Tribe, TAT. Vi gjorde konsultuppdrag och filmanimationer.
– När vi upptäckte att telefontillverkarna saknade kunskap om grafiska användargränssnitt började vi växa med hjälp från Scalado och Tactel, som också bildats av LTH-studenter. Sony Ericsson och Samsung blev kunder, senare också Motorola.

– Idag arbetar vi åt fem av de sex största mobiltelefontillverkarna. Vi har 150 anställda och kontor i Korea och USA förutom huvudkontoret i Malmö. Genom att licensiera tekniken tjänar TAT en slant för varje telefon som säljs med deras teknik.
Mikael arbetar idag som technical business developer med ansvar för framtidsvisionerna.
– Två av mina kamrater med samma utbildning som jag blev sedan vd eller säljare och har inte skrivit en rad kod på många år. Tydligen duger utbildningen på LTH till mycket.

Studierna och nollningen på LTH för drygt tio år sedan minns Mikael som den roligaste tiden i sitt liv. Tack vare att lärarna var ”ett slags nördar på datateknik” gick det lätt diskutera intressanta frågor.
En bra erfarenhet var också den termin han läste som utbytesstudent i Waterloo, Kanada. Där fick han ta större eget ansvar.
– Mycket i skolan kommer annars serverat. Som entreprenör får man inget serverat. Det hade jag velat lära mer om i utbildningen.
2003 blev Mikael klar med studierna, lite senare flyttade han till USA. Där startade och ledde han kontor i San Fransisco och Chicago. På fritiden surfade han gärna i Stilla havet. Sommaren 2008 flyttade han och flickvännen, numera hustrun, hem och på hösten kom första barnet. Då var det skönt att bo i Sverige igen.
Han har nu också råd att arbeta mer normalt, förr har det blivit väldigt mycket arbetstid.
– Att säga nej är den största lyxen. Visst har jag bra betalt men arbetsuppgifterna är faktiskt viktigare än pengarna, säger Mikael Tellhed.