lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

Språkkrav

Språkkrav

Dina språkkunskaper i värdlandets språk ska vara goda. 

I listan över sökbara universitet står ibland två språk. Tänk då på att kontrollera vilket språk de kurser du vill läsa ges på.

Vissa universitet kräver ett språktest för att man ska bli antagen och för andra räcker det med intyg som visar att man har studerat språket t ex på gymnasiet eller motsvarande skola. 

Universiteten i Europa anger ofta sin kravnivå med hjälp av CEFR-nivåerna B1, B2 eller C1. Kravnivåerna kan uppfyllas genom de språkkurser du läst på gymnasiet. I tabellen till höger kan du se hur gymnasiets kursnivåer motsvarar CEFR-nivåerna. Internationella avdelningen utfärdar intyg för B2-nivå i engelska för alla studenter som behöver detta i ansökan till värduniversitetet.

Om ditt värduniversitet kräver ett språkintyg i ett annat språk än engelska kan internationella avdelningen utfärda ett språkintyg med ditt gymnasiebetyg som underlag.

Flera universitet utanför Europa, framförallt i Nordamerika, kräver ett språktest, t ex TOEFL eller IELTS. Du ansvarar själv för att bekosta och göra språktestet i tid för ansökan till värduniversitetet.

Om ditt värduniversitet kräver ett specifikt språktest, framgår det i listan över sökbara universitet. 

 

Språkkurser för tekniker innan du åker

Som utbytesstudent är det inte möjligt att enbart läsa språk utomlands, men det finns andra vägar att fördjupa sig i landets språk.

LTH erbjuder ett flertal språkkurser för tekniker som kan vara  en bra förberedelse innan man åker på utbytesstudier. Kurser i franska, engelska, tyska, kinesiska och japanska erbjuds. 

Läs mer om språkkurser för tekniker

Privata språkskolor

Ibland ges intensivspråkkurser i anslutning till terminsstart av värduniversitetet eller privata språkskolor till en avgift. Undersök vilka möjligheter som ges där du ska studera. Var beredd på att själv bekosta den.

Tillgodoräkna språkstudier

Språkkurser kan endast tillgodoräknas inom de 15 hp externt valfria kurserna.

Användbara länkar

Gymnasiets kursnivå jämfört med CEFR-nivåer

Nivå  CEFR 

1  -  A1-A2
2  -  A2  
3  -  A2-B1  
4  -  B1         

Skolverkets tabell (GERS=CEFR)