lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Studentintervjuer

Mattias Larsson Schölin

Anna Fransson

När gymnasiet började lida mot sitt slut stod jag inför ett livsavgörande val. Vad skulle jag bli när jag blir stor? Jag insåg rätt snabbt att jag inte visste svaret på den frågan och sköt på beslutsfattandet. Av en kompis fick jag veta mer om Teknisk Design och började kolla på tekniska högskolor som hade Maskinteknik med Teknisk Design. LTH kändes bra, jag sökte, kom in och har inte ångrat mig än.

Teknisk design är en gedigen civilingenjörsutbildning som varvar en teknisk bas med nya vinklar på produktutveckling och design. Utbildningen ger dig som student en möjlighet att utforma ett koncept som känns rätt för dig med valbara kurser eller kanske en termin på ett universitet utomlands.

Teknologkåren anordnar årligen ARKAD, en arbetsmarknadsmässa där massor av teknikföretag ställer ut i skolans lokaler. Där man kan prata direkt med företag om deras verksamhet och det är ett utmärkt tillfälle att skapa kontakt med yrkesverksamma personer som kan leda till ett spännande jobb!

Magdalena Bosson

LTH är en del av ett väletablerat universitet som erbjuder ett stort kursutbud, möjligheter till utlandsstudier, många extra aktiviteter inom kår och sektion samt ett fantastiskt nätverk. Möjligheterna finns för den som är villig att satsa. Teknisk design ger en blandning av det teoretiska och det praktiska t ex lära sig utvecklingsprocesser och bygga egna prototyper. Strukturen på utbildningen är bra då den börjar med att ge en solid bas i maskintekniska ämnen för att sedan gå in mer på design. Designprojekten som ingår i utbildningen är väldigt lärorika och roliga då man får möjligheten att ta fram en produkt från idé till färdig prototyp.

Jag har alltid varit intresserad av hur saker och ting fungerar men kunde inte bestämma mig för vad jag ville bli. Det föll sig naturlig att välja en bred utbildning med många möjligheter inför framtiden. Som civilingenjör öppnar man många dörrar både nationellt och internationellt och kan se fram emot en spännande och trygg arbetsmarknad.

Erica Backe

Det bästa med LTH är välkomnandet man får när man börjar. Den första tiden var riktigt rolig och man träffar många nya människor. De personer jag lärt känna under min studietid kommer att vara mina vänner för livet. Och så självklart det att LTH ligger i Lund som har så mycket att erbjuda till studenter, både genom nationer och kårer.

Det bästa med utbildningen är mixen av teknik och design. Man blir stimulerad på både det tekniska och estetiska planet. Det är väldigt skönt efter en tung föreläsning att få sätta sig och skissa eller gå till verkstaden och vara kreativ.

Eftersom jag inte var säker på vad jag ville arbeta med, så valde jag civilingenjörsutbildningen för att den öppnar upp många dörrar. Jag tänkte att det var ett bra val för framtiden som kommer att ge mig många roliga jobbmöjligheter.

Johannes Håkansson

Efter gymnasiet och lumpen påbörjade jag min utbildning och träffade då några av mina absolut bästa vänner. Jag läste inledningsvis ett och ett halvt år och tog därefter ett sabbatsår, då jag arbetade som instruktör för Försvarsmakten. När jag återvände till LTH var jag så sugen på att studera som någon kan vara.

Teknisk Design upplever jag som anpassat till samtiden med mycket nytänkande. Projektarbetena känns realistiska och bedömningen av dessa är ofta knutna delvis till ambitionsnivå. Enligt min uppfattning handlar teknisk design om att hitta den bästa gränsdragningen mellan estetisk utformning och teknisk funktion. Min utbildning är ett steg till vad jag hoppas kommer att bli ett spännande och givande arbetsliv.

Miriam Friberg

Det var kombinationen teknik och design som lockade mig till utbildningen eftersom den ger utlopp för min kreativitet.  För mig är detta ett lyckat val eftersom jag i en seriös teknikutbildning även får utveckla mina kreativa förmågor. Här finns det utmärkta möjligheter att engagera sig, både i skol- och fritidsaktiviteter. Att engagera sig är något jag starkt rekommenderar eftersom man får arbeta med frågor eller aktiviteter man är intresserad av samtidigt som man träffar nya trevliga människor. Det är en fin sammanhållning på skolan och jag har faktiskt aldrig haft så många tjejkompisar som nu. Sen ligger ju LTH i den helt underbara studentstaden Lund...

Maria Sperlingsson

Det bästa med LTH är att det ligger i Lund som är en väldigt trevlig studentstad att studera i. Det finns ett bra kursutbud på LTH och man kan även ta kurser på Lunds universitet i andra ämnen som språk eller ekonomi om man är intresserad av det. Det finns även mycket roligt att engagera sig i på fritiden som spex och nationer.

Det bästa med Teknisk design är alla de intressanta inriktningskurserna. Man jobbar bland annat mycket i projekt de sista åren där man lär sig hur produktutvecklingsprocessen går till. Det är väldigt roligt att få prova på både mer designinriktad och konstruktionsinriktad utveckling. Eftersom klasserna är så små är det väldigt trevlig stämning och man lär känna folk bättre än i de stora klasserna som är vanliga på LTH. Jag valde att läsa till civilingenjör eftersom jag tror att det ger mig stora möjligheter att få ett intressant och utvecklande jobb.