lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Porträtt

Sandy Koleszar

Sandy Koleszars stora intresse för mat var det som lockade henne till att söka sig till LTH:s högskoleutbildning i Livsmedelsteknik. Hon har sedan tidigare en bakgrund inom hotell- och restaurang skolan i Köpenhamn, där hon gjorde en fyraårig lärlingsutbildning.

– Utbildningen i Köpenhamn var väldigt hektiskt och gav mig sedan ett ännu mer hektiskt liv. Att jobba på restaurang tog nästan all min vakna tid och jag kände att jag nästan aldrig hade tid att umgås med familjen. Det fick mig att söka till Malmö Skolrestauranger där jag arbetade i några år, men kände ganska snabbt att jag kunde göra så mycket mer än att bara ”laga mat varje dag”. Mitt mål var att jobba med mat, men på något annat sätt som kan förändra världen, om än bara lite grann, men utanför köket!

Det var Sandys Chef på Malmö skolresturanger som själv gått utbildningen som uppmuntrade henne till att söka.

– Hon såg på mig att jag ville göra något mer än att bara vara kvar i köket. Hon rådde mig att söka och jag kom in. Utbildningen är väldigt bred och jag lär mig något nytt varje dag. Att gå tillsammans med likasinnade och utbyta erfarenheter och kunskaper är väldigt givande. Vi gör även väldigt många studiebesök hos företag vilket är superkul. 

Du som vill ha en förändring i arbetslivet inom livsmedelssektorn eller känner att ”wow, tänk vad coolt det hade varit att jobba som produktutvecklare och få fram nya produkter som sen går att köpa i affären” – go for it! Livet är för kort för att vela. Ålder är inget som borde hålla dig tillbaka, åldersspannet i vår klass är mellan cirka 21–55 år. Dessutom så behövs det fler som jobbar inom sektorn och denna utbildning finns enbart här, vilket ger dig en fördel på arbetsmarknaden.

Jimmy Lodel

Jimmy Lodel läser just nu LTH:s Livsmedelsteknisk högskoleutbildning och har sedan tidigare en bakgrund inom livsmedelsbranschen.

– Jag arbetade tre år inom livsmedelsbranschen innan jag började studera på LTH. I början arbetade jag heltid i produktionen på HAFI, som tillverkar saft och sylt. Efter ett tag fick jag möjligheten att arbeta med kvalitetsfrågor på halvtid, vilket jag tyckte var väldigt roligt och inspirerande. Det var också det som var den stora anledningen till varför jag sökte utbildningen.

I dagsläget ser Jimmys framtidsplaner lite annorlunda ut jämfört med innan, utbildningen har nämligen väckt intressen för andra potentiella yrken inom branschen. 

– Innan jag började utbildningen ville jag jobba mer med kvalitetsfrågor, men har nu börjat tänka om lite. Att arbeta som inspektör tror jag skulle kunna vara väldigt givande och lärorikt då man hela tiden får lära sig att bemöta människor i både med och motgång.

Det bästa med utbildningen är att den är väldigt stimulerande och att jag får möjligheten att träffa nya människor med liknande bakgrund, inom klassen har vi även en väldigt bra sammanhållning, vilket är väldigt roligt.

Sandy Koleszar och Jimmy Lodel

Fråga en student

Studenter på utbildningen besvarar dina frågor - skicka ett mail till livsmedelsteknik@kansli.lth.se