lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Karriär

Livsmedelsinspektör – med passion för mat

Jonny Stridsbergs stora intresse för mat och dryck var det som lockade honom till att söka sig till - Livsmedelsteknisk högskoleutbildning på LTH. Idag arbetar han som livsmedelsinspektör på miljöförvaltningen. 

Jonny Stridsberg är bosatt i en villa på Sankt Olof ute på Österlen tillsammans med sin sambo och son på drygt ett år. På fritiden tillbringar han gärna mycket tid med att fixa i hus och trädgård och har alltid något projekt igång. Att mat är ett stor intresse råder det inga tvivel om, när tiden räcker till så bryggs egen öl, gjuts praliner, bakas, syltas och saftas det hemma i villan på Sankt Olof. Efter gymnasietiden fick Jonny ett sommarjobb inom slakteri och styckning som övergick till en 12 års anställning.

– Jag har hela tiden haft som mål att studera men aldrig varit motiverad, till slut fick jag tummarna loss och gjorde allvar i saken. Jag pratade med en studievägledare som tipsade om livmedelsutbildningen och jag nappade direkt då detta kändes helt rätt för mig.

– Jag har ett stort intresse för mat och dryck. Att få läsa mer och få ännu djupare kunskaper inom detta område var något som tilltalade mig samt att utbildningen gav mig en möjlighet att få arbeta inom livsmedelsbranschen.

Idag arbetar Jonny som livsmedelsinspektör, något som han egentligen inte trodde var något för honom.

– Under den sista terminen såg jag en platsannons där miljöförvaltningen i Malmö sökte en livsmedelsinspektör, jag sökte tjänsten trots att jag inte var så intresserad. Min uppfattning var att inspektörer endast letar fel och var ovänner med alla de träffade på. Jag fick tjänsten och som tur var tackade jag ja. Mina farhågor visade sig helt felaktiga, jag trivs kanon med jobbet. Jag får träffa mycket folk, de flesta är trevliga och vänliga när vi är ute på inspektion och man utvecklas i sin roll hela tiden. 

Utbildningens upplägg med både teoretiska och praktiska moment såg Johnny som en stor fördel.

– Att variera föreläsning med laborationer, experiment och eget arbete tyckte jag var ett bra sätt för att lära sig. När man som jag och många andra på utbildningen jobbat praktiskt under flera år hade det nog varit tungt att hoppa på en helt teoretisk utbildning.