Informations- och kommunikationsteknik

300 högskolepoäng  •  5 år  •  Civilingenjörsexamen

Möt Stina Andreason

Att Lund blev mitt förstahandsval var en blandning av att jag verkligen ville till en typisk studentstad och för att InfoCom i Lund erbjuder ämnet människa-teknik redan från år ett.

Stina Andreason

Under gymnasiet hade Stina aldrig något direkt favoritämne och tyckte därför att det var svårt att välja universitetsutbildning. Men efter att ha praktiserat på nätverksföretaget Cygate, insåg hon: ”om man har det logiska tänkandet, så är IT ett perfekt område”. Nu läser Stina Andreason LTH:s civilingenjörsutbildning informations- och kommunikationsteknik (InfoCom).

Varför InfoCom och Lund?

Efter att ha insett att IT var ett perfekt område för mig, tillsammans med att jag läste på lite om ämnet interaktionsdesign, fastnade jag för den här utbildningen. Att Lund blev mitt förstahandsval var en blandning av att jag verkligen ville till en typisk studentstad och för att InfoCom i Lund erbjuder ämnet människa-teknik redan från år ett, vilket skiljer sig från andra liknande utbildningar.

Vad är det bästa med utbildningen?

Det jag gillar med InfoCom är att det finns överallt. Du ser det överallt i din vardag och nästintill vartenda företag erbjuder något jobb inom IT. Möjligheterna är enorma för både ens framtida arbetsplats och arbetsområde. Det är även mycket mer kreativt än vad jag tror de flesta förstår och jag tycker det är väldigt roligt att få blanda de tekniska bitarna med kreativitet. 

Hur är det att studera på LTH?

Att plugga på LTH är fantastiskt! Det är så mycket mer än att bara plugga, det finns så otroligt mycket att göra och saker att engagera sig inom. Jag har suttit i styrelsen för datasektionens tjejförening D-Chip, som är en del av teknologkåren, som bland annat främjar tjejers trivsel på sektionen. Jag har hunnit med två terminer som förman på en av Lunds studentnationer, där jag haft ansvar för att hålla i bruncher och anordna olika event med mera. Alla dessa engagemang har varit otroligt kul, jag har lärt mig massor och det har gett mig så många nya, fantastiska vänner!

Vad vill du arbeta med i framtiden?

Jag har ingen exakt bild av vad jag vill jobba med i framtiden. Jag vill främst testa på olika saker för att hitta något som jag verkligen tycker är kul. Min tanke är att börja jobba med programmering och utveckling, och eventuellt senare börja jobba mer med människor. Det finns så mycket möjligheter med utbildningen!

Har du några tips?

Mina tips till framtida studenter är att ha tålamod! Till en början tycker många att plugget är väldigt svårt, man har ingen riktig pluggteknik och det kan gå otroligt trögt. Men det kommer bli lättare med tiden.

Ha kul och njut!! Ta tillvara på tiden och gör saker som inte bara är relaterat till att plugga, engagera dig i något du tycker är kul! Man lär sig så otroligt mycket av att ha olika ansvar, och man träffar fantastiska människor längs med vägen. Ta tillvara på den chansen.

Läs hela berättelsen 
Göm berättelsen 

Möt Axel Holmqvist

Det roligaste med LTH just nu är alla studentengagemang.

Axel Holmqvist
Lyssna och titta på hela berättelsen 
Göm berättelsen 

Möt Olle Landin, medgrundare av FEO Media och utvecklare av appen Quizkampen

Med en bra utbildning i botten har du mycket lättare att ta dig fram.

Olle Landin

Jag valde InfoCom på grund av mitt intresse för media och kreativt skapande. Utbildningen innehåller en hel del kurser i kommunikation under de första tre åren, men genom att välja inriktning mot användbarhet och design i min master kunde jag fokusera på det jag tycker är mest spännande. 

Med en bra utbildning i botten har du mycket lättare att ta dig fram. Matte och den typen av kunskap hade till exempel varit jobbigt att lära sig i efterhand. Och användbarhetskurserna var verkliga ögonöppnare – du måste anpassa världen efter hur folk använder tekniken, och inte låta tekniken i sig styra. Som student har du även möjlighet att gå på olika typer av inspirationsföreläsningar utanför din utbildning. På det sättet fick jag inspiration av andra, bland annat när det gällde att starta eget.

Du och dina kollegor utvecklade appen Quizkampen under studietiden? Berätta!

Jag och tre kompisar började göra appar tillsammans under 2010. Vi träffades en helg i månaden och försökte göra klart en app varje gång. Det blev inte jättebra kvalitet, men var ett bra sätt att komma igång. Jag tror att du behöver slutföra projekt för att komma framåt. Vissa månader blev det inte mycket annat än jobb och plugg, men du får vara beredd på uppoffringar. Du har alla möjligheter när du är student, det blir svårare att hinna med sen.

Året efter föddes idén till Quizkampen och vi fokuserade på den under flera helger och kvällar istället. Appen släpptes 2012, och blev en succé i Sverige direkt. Vi startade företaget i samma veva. 

Hur går det för Quizkampen och företaget idag?

Vi har vuxit otroligt mycket som bolag och har fortsatt expandera Quizkampen löpande. Idag har appen laddats ner 84 miljoner gånger (februari 2016). Pengarna har investerats i nya översättningar för över 20 länder. Under året släpper vi appen i Afrika, och vi har precis släppt en ny pilotversion för företag, med fokus på internutbildning. Samtidigt har vi nya spel på gång inom området ”addictive learning”, som handlar om hur vi kan använda spel för att folk ska lära sig saker. 

Har du några tips till den som vill jobba med spelutveckling?

Självklart är det viktigt med en utbildning, men det räcker inte hela vägen. Du måste också ha tillämpat det du lärt dig, så passa på att göra det medan du pluggar. Jag kan varmt rekommendera lokala arrangemang av Game jams, där utvecklare träffas under en hel helg och gör spel och tävlar mot varandra i grupper. Se också till att arbeta med människor som kan annat än det du kan. Att ta fram en app eller ett spel kräver inte bara tekniskt kunnande, du behöver ta in många olika kompetenser, så som duktiga grafiker, någon som är bra på att skriva och så vidare.

Läs hela berättelsen 
Göm berättelsen