lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Studentintervjuer

Daniel Alavei

Det finns två saker som särskilt utmärker LTH, det ligger i nära anslutning till Sveriges ledande teknikkluster och det är en del av Lunds universitet. Det är en fantastisk möjlighet att ha Ideon med såväl stora som små världsledande företag precis vid LTH. Det är när akademin och näringslivet möts som det blir som bäst och jag har redan fått möta några av företagen genom gästföreläsningar och studiebesök.

Det bästa med Industriell ekonomi är att ingenjörsvetenskap och näringsliv möts på ett unikt och slagkraftigt sätt. Matematik och teknik å enda sidan möter ekonomi och management å andra sidan. Personligen har jag alltid varit förtjust i matematik samt ekonomi och här får man verkligen en möjlighet att utveckla sin kompetens inom båda områden. Man får inte heller glömma att Industriell ekonomi på LTH är såväl nationellt som internationellt ansett och etablerat, du är alltså eftertraktad redan innan arbetsgivaren vet vem du är.

Jag har alltid varit intresserad av teknik och naturvetenskap men samtidigt har jag också varit intresserad av tillämpningar och kommersialisering av det som forskas fram. Ingenjörerna har en av de enskilt viktigaste uppgifterna för samhällets utveckling och att någon dag få vara en del av den kapplöpning som pågår mellan företagen är det som tilltalar.

Viktor Karlsson

Att välja studieort är inget lätt beslut, och inte sällan tvingas man som blivande student kompromissa mellan en bra utbildning och ett roligt studentliv. Jag kom fram till att jag inte ville välja bort något, därför valde jag Lund. Det absolut bästa med LTH är kombinationen av en välrenommerad utbildning och en underbar studentstad. Min examen från Lund väger mycket tungt ute i näringslivet, och samtidigt bär jag med mig att mina år i Lund är de roligaste jag har upplevt hittills! Det spännande kursutbudet fick mig att välja Industriell Ekonomi.

Jag hade inte läst ekonomi tidigare och var nyfiken på att lära mig. Framtidens ledare förväntas ha kunskap inom flera områden, kombinationen mellan teknik och ekonomi skapar en bredd som är svår att toppa. En civilingenjörsexamen väger tungt i näringslivet i Sverige såväl som utrikes. Arbetsmarknaden är trygg och jag väljer själv om jag vill arbeta på ett storföretag, som konsult eller starta eget. Det öppnar dörrar för en väldigt spännande karriär och det är bara jag själv som sätter gränserna för hur långt jag vill gå.

Madeleine Larsson

Det bästa med LTH är att man möter massor med olika människor med olika intressen och bakgrund. Jag blir också väldigt inspirerad vid tanken på vilken expertis och kunskap LTH:s byggnader rymmer.

Jag tvekade länge mellan att läsa kemiteknik eller industriell ekonomi men valde till sist industriell ekonomi på grund av bredden som utbildningen ger. Denna bredd gör att man efter examen kan arbeta inom en mängd olika branscher samtidigt som jag tror att man kommer få ett väldigt roligt jobb då man har en bas som ingenjör men en god förståelse för ekonomi.

Jag har alltid varit väldigt intresserad av de naturvetenskapliga ämnena, speciellt matematik, och tyckte bredden som ingenjörsutbildningen ger var tilltalade. Valet att utbilda mig till ingenjör var egentligen lätt, det var valet av vilken sorts ingenjör som var det svåra.

Viggo Wedborn

För mig är I-programmet i Lund en utmärkt och välansedd utbildning som verkligen öppnar många dörrar nu när jag står inför min examen. Som I:are är jag inte begränsad av en specifik bransch eller nationella gränser, i princip kan jag hitta en relevant roll för mig i alla typer av företag, både i Sverige och internationellt. Idag är jag mycket nöjd med mitt val av Industriell Ekonomi och att jag valde just Lund, här kryllar det av studenter från hela Sverige och det är lätt att hitta nya vänner. Vid sidan av skolan finns det något för alla, även för de som ser lite skeptiskt på alla studentupptåg, Malmö och Köpenhamn är bara en kvart respektive 45 minuter bort.

Nina Åxman

För mig var I-programmet först och främst en möjlighet att kombinera mina ganska breda intresseområden (data/automation och företagsledning) i en sammanhängande utbildning. Det är ett krävande utbildningsprogram, men det ger också väldigt mycket tillbaka! Nu under mitt fjärde år har nästan alla kurser moment som innebär projektarbeten i anslutning till företag i regionen. På så vis kommer utbildningen väldigt nära den verklighet som väntar efter examen - något som jag tycker är väldigt viktigt.