Industriell ekonomi

300 högskolepoäng  •  5 år  •  Civilingenjörsexamen

Martina Kylebäck Wennerlöf, student

Utbildningen håller alla karriärsdörrar öppna, vilket är viktigt för mig, då jag har breda intresseområden.

Martina Kylebäck Wennerlöf

“Jag valde industriell ekonomi för att jag vill plugga något som jag inte tröttnar på, och som inte tvingar mig att begränsa mig i mina intressen.

På gymnasiet gick jag natur. Jag gillade matte och teknik - men också ekonomi. När jag började leta universitetsutbildning tittade jag efter en utbildning som kombinerade de många områden jag är intresserad av.

Eftersom jag inte riktigt visste vilken väg jag skulle ta, tog jag efter gymnasiet ett sabbatsår från studier, och skaffade en praktikplats via Tekniksprånget. Jag fick möjlighet att spendera fyra månader på Volvo cars, och följde företagets ingenjörer i deras jobb. Där insåg jag att det finns en enorm bredd i vilket slags jobb en ingenjör kan få. En ingenjör kan i princip göra vad som helst.

Med en ingenjörsutbildning får jag bredden, och på industriell ekonomi får jag dessutom ekonomi – vilket gör mig ännu bredare. Vill jag jobba med ren teknik, så kan jag göra det. Om jag något år senare vill fokusera mer på ekonomi, så kan jag göra det. Utbildningen håller alla karriärsdörrar öppna, vilket är viktigt för mig, då jag har breda intresseområden.

Utbildningen har en variation i studierna som gör att det aldrig blir tråkigt. Det är inte ofta vi läser bara ett ämne. Har vi exempelvis en matematikkurs byts det sedan av mot mer samhällsvetenskapliga ämnen som ekonomi och marknadsföring.

Jag uppskattar också att vi får själva tidigt får anpassa utbildningen efter våra egna intressen. Redan tredje året väljer vi en teknikprofil, och år fyra väljer vi specialisering. Att som student veta att utbildningen inte fastnar i ett och samma läge, utan du får göra val och anpassningar allt eftersom, känns väldigt bra.

Jag kommer från Göteborg, och att Lund är en studentstad gjorde det extra lockande att flytta hit. Min bild av studentlivet var att det mesta kretsade kring engagemang i nationer. Så det var en stor överraskning när jag insåg hur stor och sammansvetsad sektionen är. En sektion är studentkårens avdelning för en särskild utbildning. På Industriell ekonomi heter den I-sektionen.

I-sektionen har en stor och mångsidig verksamhet. Vi driver allt från näringslivs- och entreprenörskapsprojekt, till mer interna sociala event som sittningar. Jag är själv aktiv i sektionens PR-utskott, där vi jobbar aktivt mot ungdomar för att de ska få upp ögonen för industriell ekonomi.”

Läs hela berättelsen 
Göm berättelsen 

Gustav Christensen, student

Utbildningen kombinerar matematik och teknik med ekonomi och management, med andra ord en väldigt bred utbildning.

Gustav Christensen

Gustav läser sitt fjärde år på civilingenjörsutbildningen i industriell ekonomi. Efter gymnasiet ville han läsa en utbildning som kombinerade hans intresse för de naturvetenskapliga ämnena med ekonomi och management. Industriell ekonomi kom tidigt upp som ett alternativ eftersom att utbildningen innehöll matematik och teknik kombinerat med ekonomi. Gustav hade även hört mycket gott om utbildningen. 

– Man får förståelse för ekonomiska begrepp och teorier, samtidigt som man utvecklar en problemlösningsförmåga från all matematik och teknik.

Dagarna på utbildningen beskriver Gustav som ganska fullspäckade med mycket schemalagd tid, både i form av föreläsningar, övningar och laborationer. Det är dock bara vissa moment som är obligatoriska att närvara på, medan andra är frivilliga. 

– Jag brukar själv föredra att delta på så mycket moment som möjligt för att det underlättar vid självstudier. Gemensamt för samtliga civilingenjörsprogram på LTH är att många kurser innehåller matematik, så studierna består ganska ofta av uträkningar i någon form.

Det bästa med utbildningen beskriver Gustav är möjligheterna efteråt. Tack vare utbildningens bredd finns det möjlighet att arbeta inom de flesta branscher.

– Jag är intresserad av många olika branscher, men jag gillar att jobba med andra människor. Så i framtiden ser jag mig själv jobba med olika typer av problemlösningar tillsammans med mina kollegor, gärna i Stockholm eller utomlands.

Läs hela berättelsen 
Göm berättelsen 

Emma Ekström, teknisk projektledare, Lime Technologies

Till vardags blandar jag kundkontakt med programmeringsutmaningar. Det är en spännande balans och jag tänker inte så ofta på mig själv som en ingenjör i den klassiska bemärkelsen utan ser mig snarare som en projektledare.

Emma Ekström

Emma Ekström ville inte bli ingenjör när hon var yngre, men idag är hon uppskattad teknisk projektledare på Lime Technologies och jobbar med projektledning och programmering varje dag. Vad hände egentligen?

Emma kom till Skåne från Täby inför gymnasiet och läste Naturvetenskaplig linje med hästprofil men tyckte att de tekniska ämnena var mest intressanta.

- Min pappa jobbar som ingenjör och jag visste att jag ville göra mer än att rita maskiner. Men under gymnasiet så drogs jag åt det mer tekniska ämnena, särskilt matematik, och tänkte att “Äsch, jag provar”!

Hon började på civilingenjörsprogrammet i Industriell ekonomi och märkte snabbt att ingenjörsyrket var betydligt mer varierat än hon först hade trott.

- Under den första tiden läste vi grundkurser i flera olika ämnen och det var då jag hittade programmeringen. Det var nytt och roligt och ju mer jag utmanade mig själv, desto mer gillade jag det. Så pass att jag under mina sista två år valde att specialisera mig inom just data.

Idag jobbar hon som teknisk projektledare på Lime Technologies som säljer och anpassar tekniska system för att förenkla företags vardag. Arbetet är både socialt och tekniskt samtidigt.

- Till vardags blandar jag kundkontakt med programmeringsutmaningar. Det är en spännande balans och jag tänker inte så ofta på mig själv som en ingenjör i den klassiska bemärkelsen utan ser mig snarare som en projektledare.

Emma uppmuntrar den som är nyfiken på teknik och människor att läsa industriell ekonomi.

- Du får många chanser att hitta just det som passar dig, och en kraftfull examen med stora möjligheter.

Läs hela berättelsen 
Göm berättelsen