lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Karriär

Efter utbildningen kan du arbeta både i Sverige och utomlands. Du kan tillämpa hela kedjan från idéformulering, modellering, konstruktion, tillverkning, kvalitetssäkring, drift och underhåll till produktion och distribution av produkter och tjänster. Du arbetar t ex som affärsutvecklare, produktionsledare, systemutvecklare, kvalitetsingenjör, marknadsförare, managementkonsult inom investment banking, riskanalytiker, logistikchef eller företagsledare.

Det är stor efterfrågan såväl nationellt som internationellt på civilingenjörer med goda ledaregenskaper som kan verka i gränsområdet mellan teknik och ekonomi. 

Vad arbetar före detta studenter med idag?

Carolin He, Trainee, Unibail-Rodamco, Stockholm

Carolin He är 23-åringen som ville bli läkare men som kom på att hon var rädd för blod. Istället började hon plugga till civilingenjör i Industriell ekonomi på Lunds Tekniska Högskola och startade en lokalförening för Ingenjörer utan gränser – en organisation som med ingenjörskonst vill förbättra världen. Idag är hon trainee på Unibail-Rodamco, ett fransk-nederländskt fastighetsbolag med huvudkontor i Paris.

Traineetjänsten fick hon genom talangnätverket Nova 100 och Carolin är den första person från LTH som bolaget har tagit in. Unibail-Rodamco är störst i Europa och tredje störst i världen inom sin nisch; att utveckla, förvalta och investera i shoppingcenter. Carolin genomgår bolagets European Graduate Program, som innebär tre olika positioner i två olika länder under ett och samma år.

Carolin är van att resa runt i världen. Redan innan hon började studera på LTH hade hon ett mål: Hon ville bli utbytesstudent i Kina och lära sig kinesiska. Sagt och gjort – efter tre år på I-linjen åkte hon på utbyte till topprankade Zhejianguniversitetet i Hangzhou, som ligger strax utanför Shanghai.

Den första terminen läste hon mycket kinesiska, parallellt med kurser såsom cross culture management, innovation management, international marketing och liknande. Dessutom lärde hon sig en del fraser på en hel del andra språk – bland annat tack vare att hon delade studentrum med en person från Ryssland och umgicks med andra utbytesstudenter från hela världen, inte minst Sydamerika.

– Det allra bästa med tiden som utbytesstudent var att träffa så många människor. Nu har jag vänner från hela världen, och dessutom har jag lärt mig massor om andra kulturer, säger Carolin He.

 Efter ett år som utbytesstudent i den kinesiska staden Hangzhou och nu som trainee brinner hon för multikultur och hoppas att hon framöver kommer fortsätta att röra sig i gränslandet mellan Asien och Europa.

Magnus Fransson, Supply chain project manager, Tetra pak

De första åren av utbildningen innehöll många översiktskurser som gav en mycket bra baskunskap inom olika områden som teknik, matematik och ekonomi. Från årskurs 3 blir utbildningen mycket mer fokuserad på problemlösning och grupparbeten där man förväntas använda all kunskap som man tidigare lärt sig. Detta påminner väldigt mycket om arbetssättet idag ute i näringslivet.

Idag arbetar jag som Supply Chain Project Manager på Tetra Pak i Lund. Jobbet innebär att jag i samband med nyutveckling av nya produkter leder ett projektteam som bygger upp och utvecklar produktionen av dessa nya produkter. När produktionen fungerar som den ska lämnar projektteamet över till organisationen för löpande produktion.

Mitt jobb går i korthet ut på att planera teamets arbete och se till att alla i teamet har den support de behöver för att lösa sina uppgifter. Jag spenderar en stor del av min arbetstid i olika möten och behöver ofta snabbt sätta mig in i vitt skilda områden för att lösa uppkomna problem. Det kan röra sig om allt mellan tullregler till Argentina, internationella elsäkerthetstandarder, prisförhandlingar och frågor kring marknaden för smaksatt mjölk i Nordamerika. Det är sällan en dag är den andra lik och det finns alltid nya problem att lösa.

Mattias Tyrberg, VD och grundare av Saplo

Lund är en fantastisk studentstad och för mig fanns det helt enkelt inga andra alternativ som var lika bra. Härlig skånska blandat med en massa galna studenter det kan inte gå fel!

Jag har alltid gillat kombination av matematik och ekonomi och därför passade Industriell ekonomi perfekt. Att redan från starten träffa andra som hade samma inställning har hjälpt till att ta mig dit där jag är idag.

För fyra år sedan grundade jag Saplo tillsammans med Sverker Sikström, professor i kognitiv psykolog som jag gjorde mitt examensarbete hos. Företaget hjälper personer och företag att automatisk hitta värdefull information i texter. Ett exempel kan vara att ta fram vilken mobiltelefon som personer som använder social media tycker mest om. Vi fick tidigt intresse från internationellt håll och idag jobbar jag som VD och spenderar mycket tid i Silicon Valley.