Industridesign

180+120 högskolepoäng  •  3+2 år  •  Kandidat och Masterexamen

Isabelle Olsson, industridesigner, Google

Studierna på LTH och industridesignutbildningen har hittills varit ovärderliga för min karriär.

Isabelle Olsson

Google X tillhör Google och är en av Kaliforniens mest mytomspunna organisationer. Avdelningen ligger ett stenkast från Googles huvudkontor Googleplex i Silicon Valley, och det är också här som industridesignern Isabelle Olsson arbetar. På Google X utvecklas de flesta av Googles spännande och futuristiska projekt, såsom självkörande bilar och internet via ballonger.

Ett rykte, som dock ihärdigt förnekats av Google, är att Google X även utvecklar en rymdhiss som skulle kunna flytta saker från jorden ut i rymden.

– Google X väjer inte för det omöjliga. Om det inte är ett riktigt rejält utmanande projekt så skulle vi inte arbeta med det. Som designer är det en enorm utmaning att skapa sådant som normalt kanske skulle ligga fem–tio år framåt i tiden, säger Isabelle Olsson.

Ett superhemligt projekt på en superhemlig avdelning på ett av världens mest inflytelserika företag. Vardagarna för Isabelle innehåller många spännande upplevelser.

– Jag kommer ihåg när jag för första gången insåg vad jag höll på att jobba med och flippade då ut lite. Men så fort jag förstod vad det hela handlade om så var jag med på spåret och fick det övergripande målet i sikte, säger hon.

Ryktet om Google som en arbetsgivare som noga utvärderar sina potentiella anställda är sant. För Isabelle började banan på Google genom att en rekryterare kontaktade henne via LinkedIn.

– Jag arbetade för det högprofilerade designföretaget Fuseproject, lett av industrientreprenören Yves Béhar i San Francisco, med allt från armbandsur och glasögon till möbler och utställningar. Efter den första kontakten med Google genomgick jag fler än tio intervjuer med olika människor i företagets kärnteam. Därefter fick jag till slut ett jobberbjudande, säger hon.

Hur stor nytta har du av dina LTH-studier i jobbet?

– Studierna på LTH och industridesignutbildningen har hittills varit ovärderliga för min karriär. Genom mina studier fick jag en hel del god grundkunskap. Kanske ännu viktigare är att jag även utvecklade en självsäkerhet och problemlösningskapacitet.

Under studietiden uppmuntrades vi att presentera på engelska, vilket har visat sig vara extremt värdefullt. Hon lyfter även fram det positiva i att arbeta i team med projekt från den ”riktiga världen”, eftersom det ger en god inblick i hur tiden efter studierna kommer att bli.

– Att bo och studera i Lund är väldigt roligt, och närheten till Europa är definitivt ett plus. LTH erbjuder såväl teknisk som konstnärlig kompetens.

Hur är det att bo och arbeta i USA?

– Att bo och arbeta i USA är annorlunda. Ditt öde baseras inte på varifrån du kommer eller hur många års erfarenhet du har – det baseras på vad du åstadkommer. Det är både nervpåfrestande och befriande på samma gång. Amerikaner är väldigt välkomnande och det är lätt att leva här, samtidigt som det är utmanande att skapa en miljö där du känner dig hemma.

Läs hela berättelsen 
Göm berättelsen 

Maria O'Brian, student

Du får en mix av specialisering och bredd, konstnärligt och praktiskt tänkande.

Maria O'Brian

Sättet att se på design på både ett rent konstnärligt men även praktiskt sätt har verkligen utvecklat mig, och närheten till ingenjörer och forskare är en stor tillgång.

Industridesignutbildningen utvecklar ditt sätt att ta dig an problem, tänka kreativt och att utföra konkreta saker. Du får en mix av specialisering och bredd, konstnärligt och praktiskt tänkande.

Jag har varit på utbytesstudier i Vancouver och i framtiden vet jag att man utbildning ger mig möjlighet att jobba vart jag vill i världen.

Läs hela berättelsen 
Göm berättelsen