lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Porträtt

Johanna Bengtsson

Johanna Bengtsson läser sitt tredje år på civilingenjörsutbildningen Elektroteknik på LTH. Hon är uppvuxen i en mindre ort utanför Lund och spenderar gärna sin fritid i stallet. Just nu är hon i Kina på utbytesstudier under en termin. 

– Jag sökte till Elektroteknik då jag tyckte att det verkade vara en bred utbildning med många intressanta kurser på̊ schemat. Inte för teoretiskt, inte för praktiskt och inte begränsande. Vi kan i princip säga att det blev uteslutningsmetoden; och det är jag otroligt tacksam för idag.

Johanna känner att hon verkligen hittat rätt, både akademiskt och socialt.

– Akademiskt känns det väldigt roligt att bygga en så stabil grund och se hur det man lär sig används runtomkring en. Kurserna är givande och sammanhängande samtidigt som de är roliga och jag känner att jag utvecklas hela tiden. 

Det finns många härliga och engagerade människor här, vilket resulterar i en mängd roliga evenemang. Jag har själv varit aktiv i KM, källarmästeriet, som anordnar pubar i E-sektionens älskade uppehållsrum - Edekvata. Jag har också̊ varit aktiv som sekreterare i Elektra. Elektra är en förening för tjejer som läser elektroteknik och jobbar för att stärka sammanhållningen mellan tjejerna på̊ programmet, samt inspirera och motivera fler tjejer att söka till elektroteknik. Jag tror helt enkelt inte på̊ att det låga söktrycket från tjejer på programmet beror på̊ enbart intressebrist!

Johanna är för tillfället på utbytesstudier i Peking under en termin då hon läser LTH:s så kallade Kinainriktning.

– Här får jag chansen att läsa och inkludera 30 högskolepoäng kinesiska i min examen, vilket känns högaktuellt och som en självklarhet i dagens IT-samhälle, där allt mer kontakt med Kina blir nödvändig. Med det sagt vet jag inte vad jag vill göra i framtiden. Jag vet att jag vill arbeta inom IT och förhoppningsvis inkludera Kina och det kinesiska språket i mitt framtida arbetsliv. Men mer än så har jag inte kommit fram till.

Johannas bästa tips till dig som funderar på att söka utbildningen är, gör det!! 

– Jag själv hade inga extra förkunskaper, något som jag var orolig för att andra skulle ha, men det har verkligen inte spelat någon stor roll i studierna. LTH är en grymt rolig plats att spendera studietiden på̊ och jag kan lova att E-sektionen har armarna vidöppna för er alla.

 

Anna Almér

Det bästa med LTH tycker jag är att man får en utbildning i världsklass. Det är väldigt skönt att veta att när man väl är färdigutbildad så är ens utbildning eftertraktad på marknaden. Föreläsarna är engagerade och duktiga och gör sitt yttersta för att väcka intresse och hjälpa dig när du inte förstår något. Stämningen mellan studenterna är fantastisk och Lund är ju dessutom en fantastisk studentstad.

Det bästa med utbildningen är att den ger en många valmöjligheter. Den är internationellt gångbar vilket gör att man kan välja vart i världen man vill arbeta, men dessutom kan man välja mellan många specialiteter och välja att arbeta med så många olika saker.

Sead Smailagic

Jag tycker att det bästa med utbildningen är att man äntligen får nytta av ”den där” matten. Där matematik används för att formulera och lösa problem i verkligheten. Sen finns det en hel del praktiska tillfällen, i form av labbar och olika projekt, som jag finner otroligt nyttiga. Dessutom så har Elektroteknik ett brett kursutbud vilket gör att valet av inriktning och profilering är i det närmaste obegränsat, alltifrån ren programmering till analog IC-design.

Jag kände en stark vilja att plugga något tekniskt och förhoppningsvis kunna kombinera det med min största hobby som är musik och ljuddesign i allmänhet, så Elektroteknik lät lockande.

Nu när det väl närmar sig slutet hoppas jag att utbildningen i första hand skall leda till ett bra och stimulerande jobb, sen att civilingenjörer i regel är välbetalda
gör inte saken sämre.