Elektroteknik

300 högskolepoäng  •  5 år  •  Civilingenjörsexamen

Möt Johanna Bengtsson

Akademiskt känns det väldigt roligt att bygga en så stabil grund och se hur det man lär sig används runtomkring en.

Johanna Bengtsson

Johanna Bengtsson läser sitt tredje år på civilingenjörsutbildningen Elektroteknik på LTH. Hon är uppvuxen i en mindre ort utanför Lund och spenderar gärna sin fritid i stallet. Just nu är hon i Kina på utbytesstudier under en termin.

– Jag sökte till Elektroteknik då jag tyckte att det verkade vara en bred utbildning med många intressanta kurser på̊ schemat. Inte för teoretiskt, inte för praktiskt och inte begränsande. Vi kan i princip säga att det blev uteslutningsmetoden; och det är jag otroligt tacksam för idag.

Johanna känner att hon verkligen hittat rätt, både akademiskt och socialt.

– Akademiskt känns det väldigt roligt att bygga en så stabil grund och se hur det man lär sig används runtomkring en. Kurserna är givande och sammanhängande samtidigt som de är roliga och jag känner att jag utvecklas hela tiden.

Det finns många härliga och engagerade människor här, vilket resulterar i en mängd roliga evenemang. Jag har själv varit aktiv i KM, källarmästeriet, som anordnar pubar i E-sektionens älskade uppehållsrum - Edekvata. Jag har också̊ varit aktiv som sekreterare i Elektra. Elektra är en förening för tjejer som läser elektroteknik och jobbar för att stärka sammanhållningen mellan tjejerna på̊ programmet, samt inspirera och motivera fler tjejer att söka till elektroteknik. Jag tror helt enkelt inte på̊ att det låga söktrycket från tjejer på programmet beror på̊ enbart intressebrist!

Johanna är för tillfället på utbytesstudier i Peking under en termin då hon läser LTH:s så kallade Kinainriktning.

– Här får jag chansen att läsa och inkludera 30 högskolepoäng kinesiska i min examen, vilket känns högaktuellt och som en självklarhet i dagens IT-samhälle, där allt mer kontakt med Kina blir nödvändig. Med det sagt vet jag inte vad jag vill göra i framtiden. Jag vet att jag vill arbeta inom IT och förhoppningsvis inkludera Kina och det kinesiska språket i mitt framtida arbetsliv. Men mer än så har jag inte kommit fram till.

Johannas bästa tips till dig som funderar på att söka utbildningen är, gör det!! 

– Jag själv hade inga extra förkunskaper, något som jag var orolig för att andra skulle ha, men det har verkligen inte spelat någon stor roll i studierna. LTH är en grymt rolig plats att spendera studietiden på̊ och jag kan lova att E-sektionen har armarna vidöppna för er alla.

Läs hela berättelsen 
Göm berättelsen 

Möt Kristina Hedin

Det absolut bästa med utbildningen enligt mig är att man blir tränad i att lösa problem. Man utbildas i analytiskt tänkande och kan applicera problemlösning på många olika områden.

Kristina Hedin

Valet av utbildningsprogram var inte helt självklar för Kristina Hedin, men miljöintresse och fascinationen av teknik – och allt man kan åstadkomma med hjälp av den – ledde fram till valet att läsa en civilingenjörsutbildning i elektroteknik vid LTH. Idag bor hon i Göteborg och har ett spännande jobb på Volvo Cars.

 

Vad har du gjort efter din examen?

Direkt efter min examen från LTH började jag ett trainee-program på Volvo Cars. Syftet med programmet är att rekrytera och utveckla talanger som kan bli framtida ledare på företaget. Under 1,5 års tid har jag arbetat på olika avdelningar inom organisationen på Volvo Cars, i Sverige och utomlands, för att lära mig om organisationen. Jag startade på IT-avdelningen och rörde mig till R&D (Research and development) och sedan marknadsföring och affärsutveckling. Jag har även fått prova på att jobba i fabriken med att montera motorer.

 

Hur kan en arbetsdag se ut för dig?

Mitt jobb går ut på att driva projekt och utveckla lösningar till olika problem. Det kan innebära att jag gör research, analyserar information och drar slutsatser som blir till rekommendationer. Eller så koordinerar jag ett projekt och ser till att olika involverade personer vet vad de ska göra och att de får den kommunikation de behöver. Var dag är olik den andra. Vissa dagar spenderar jag i workshops med andra för att brainstorma lösningar tillsammans. Andra dagar sitter jag själv vid datorn, djupt försjunken i min research.

 

Vad är det bästa med utbildningen från LTH?

Det absolut bästa med utbildningen enligt mig är att man blir tränad i att lösa problem. Man utbildas i analytiskt tänkande och kan applicera problemlösning på många olika områden. Oavsett vilket program du väljer så kommer du att lära dig detta.

Sedan tar jag med mig alla relationer till vänner som jag träffat under utbildningstiden. Möjligheterna för att engagera sig i studentföreningar i Lund kändes oändliga och jag har kvar många nära vänner från studietiden.

 

Har du några tips till den som vill söka till LTH?

Fundera på vad du tycker är roligt och satsa på det, då kommer det gå bra för dig. Lyssna inte på vad andra rekommenderar, de vet ju inte vad du innerst inne brinner för.

När du väl kommit in på utbildningen kommer första perioden troligen vara ganska tuff med hög arbetsbelastning. Tänk då på att du kan ta hjälp av lärare och studiekamrater. Kämpa på så blir det lättare efter hand!

Läs hela berättelsen 
Göm berättelsen 

Charlotte Kippel, selektivplaneingenjör, E.ON Elnät

Utbildningen har förberett mig mycket bra inför arbetslivet. Under själva utbildningen gav grundkurserna mig en varierad och bra bredd så att jag sedan kunde välja det djup som jag var mest intresserad av. Jag valde att läsa industriella styrsystem (automation och elkraft) som djup och i mina valfria poäng valde jag att läsa ett par ekonomikurser.

Efter min examen började jag arbeta på E.ON Elnät. Där arbetar jag huvudsakligen med att se till att fel i elnätet kopplas bort på ett korrekt sätt utan att människor blir skadade och att så få kunder som möjligt blir strömlösa. Det innebär bland annat att jag gör en hel del beräkningar och utredningar. I nuläget görs mycket nybyggnationer och förändringar i elnätet dels på grund av att vi kablar mycket som en följd efter stormen Gudrun och dels för att regeringen har bestämt att det ska satsas på vindkraft. Så det finns många nya intressanta utmaningar framför oss.

Vanja Samuelsson, Senior Research Engineer, Sony Ericsson Mobile Communications AB

Jag valde Elektroteknik på grund av mitt tekniska intresse och är otroligt nöjd med både den bredd och de specialiseringar som utbildningen gav. Själv valde jag att inrikta mig på Teoretisk elektroteknik men gavs också möjligheten att parallellt gå inriktningen Technology Management. På det sättet fick jag en gedigen ingenjörsbakgrund med en bred introduktion inom strategi, företags- och projektledning.

Idag jobbar jag som forskningsingenjör inom forskningsgruppen på Sony Ericsson som har som huvudsaklig uppgift att ta fram och utvärdera nya kommunikationsteknologier och tekniker för  tillämpning i mobiltelefoner. Personligen jobbar jag med forskning och implementering av multipla antennsystem för nya kommunikationssystemet LTE. Karaktären på jobbet och företaget som jag jobbar för gav mig möjligheten att under de senaste fem åren fördjupa mig inom ämnet som industriell doktorand på LTH. Att forska på ett företag och universitet samtidigt har resulterat i en perfekt balans mellan teori och dess tillämpning i verkliga produkter och visar på ett bra samarbete mellan industrin och akademin.