Elektroteknik

300 högskolepoäng  •  5 år  •  Civilingenjörsexamen

William Marnfeldt, student

Utbildningen är väldigt bred, vi lär oss att bygga kretsar, programmera och att räkna på alla möjliga typer av problem.

William Marnfeldt

E-huset känns idag som ett andra hem för William Marnfeldt. Han är samhällsvetaren som valde att byta bana och läste tekniskt basår. Idag studerar han till civilingenjör i elektroteknik. 

- Som en tidigare samhällsvetare, var det väldigt annorlunda att börja läsa naturvetenskapliga ämnen. Stundvis upplevde jag det som väldigt svårt, men vi fick oerhört mycket stöd. Lärarna var väldigt engagerade och stannade kvar och besvarade frågor. Det är måna om att se till att vi förstod det vi gjorde. När ett ämne väl satt sig så kunde jag nästan skratta över hur enkelt det kändes i efterhand. 

Efter tekniskt basår var det väldigt många alternativ som frestade honom, men tillslut föll valet på Elektroteknik.  

- Utbildningen verkade bred och användarbar. Allting tycks bestå av elektronik idag och det har alltid fascinerat mig att jag kan skriva ett e-mail genom att bara slå på en massa tangenter och klicka lite med musen. 

E-huset känns idag som ett andra hem, berättar William.

- Goda vänner, bra föreläsare och varierade kurser. Utbildningen är väldigt bred, vi lär oss att bygga kretsar, programmera och att räkna på alla möjliga typer av problem. Det roligaste är att se nya studenter kämpa med ett problem och inse hur enkelt det har blivit i efterhand. Det blir en omedelbar feedback på att man faktiskt har lärt sig någonting.

Vid sidan om studierna arbetar han som labbhandledare i programmering. Arbetet går ut på att hjälpa 
studenter med laborationerna och examinerar dem på momenten. 

- Det är en kombination av att hjälpa till och avgöra om uppgiften är avklarad. Vi får själva välja vilka tider vi kan tänka oss att jobba. På så sätt ser jag till att det aldrig krockar med föreläsningar eller övningstillfällen. Det fungerar utmärkt att kombinera med studierna och jag upplever det som väldigt värdefullt för att hålla mina kunskaper i ämnet färska.  

I framtiden övervägen William att stanna kvar på LTH och forska, i vad återstår att se. 

- Inom vad vet jag inte, jag har fortfarande så mycket mer att lära mig före det egentligen kommer på tal. Jag älskar dock miljön och det verkar roligt att få kombinera forskning, studier och att få lära ut. 

Läs hela berättelsen 
Göm berättelsen 

Johanna Bengtsson, student

Kurserna är givande och sammanhängande, samtidigt som de är roliga. Jag känner att jag utvecklas hela tiden.

Johanna Bengtsson

Johanna Bengtsson sökte Elektroteknik då hon tyckte det verkade vara en bred utbildning med många intressanta kurser på̊ schemat.

– Inte för teoretiskt, inte för praktiskt och inte begränsande. Vi kan i princip säga att det blev uteslutningsmetoden, och det är jag otroligt tacksam för idag.

Johanna känner att hon verkligen hittat rätt, både akademiskt och socialt.

– Akademiskt känns det väldigt roligt att bygga en så stabil grund och se hur det man lär sig används runtomkring en. Kurserna är givande och sammanhängande, samtidigt som de är roliga. Jag känner att jag utvecklas hela tiden.

Hon berättar att det finns många engagerade människor på LTH, vilket resulterar i en mängd roliga evenemang.

– Jag har varit aktiv som sekreterare i Elektra, som är en förening för tjejer som läser elektroteknik. Vi jobbar för att stärka sammanhållningen mellan tjejerna på̊ programmet, samt inspirera och motivera fler tjejer att söka till elektroteknik. Jag tror helt enkelt inte på̊ att det låga söktrycket från tjejer på programmet beror på̊ enbart intressebrist! Jag har också varit aktiv i Källarmästeriet, som anordnar pubar i E-sektionens, som är en del av Teknologkåren, älskade uppehållsrum - Edekvata.

Johanna var på utbytesstudier i Peking under en termin då hon läser på den så kallade Kinainriktningen.

– Här får jag chansen att läsa och inkludera 30 högskolepoäng kinesiska i min examen, vilket känns högaktuellt och som en självklarhet i dagens IT-samhälle, där allt mer kontakt med Kina är nödvändig.

Hon hoppas kunna inkludera Kina och det kinesiska språket i sitt framtida arbetsliv.

Johannas bästa tips till dig som funderar på att söka utbildningen är: gör det.

– Jag själv hade inga extra förkunskaper, något som jag var orolig för att andra skulle ha. Men det har verkligen inte spelat någon stor roll i studierna. LTH är en grymt rolig plats att spendera studietiden på̊ och jag kan lova att E-sektionen har armarna vidöppna för er alla.

Läs hela berättelsen 
Göm berättelsen 

Kristina Hedin, Offer Development Manager, Volvo Cars

Det absolut bästa med utbildningen är att man blir tränad i att lösa problem. Man utbildas i analytiskt tänkande och kan applicera problemlösning på många olika områden.

Kristina Hedin

Valet av utbildningsprogram var inte helt självklar för Kristina Hedin, men miljöintresse och fascinationen av teknik – och allt man kan åstadkomma med hjälp av den – ledde fram till valet att läsa en civilingenjörsutbildning i elektroteknik vid LTH. Idag bor hon i Göteborg och har ett spännande jobb på Volvo Cars.

Vad har du gjort efter din examen?

Direkt efter min examen från LTH började jag ett trainee-program på Volvo Cars. Syftet med programmet är att rekrytera och utveckla talanger som kan bli framtida ledare på företaget. Under 1,5 års tid har jag arbetat på olika avdelningar inom organisationen på Volvo Cars, i Sverige och utomlands, för att lära mig om organisationen. Jag startade på IT-avdelningen och rörde mig till R&D, Research and development, och sedan marknadsföring och affärsutveckling. Jag har även fått prova på att jobba i fabriken med att montera motorer. 

Hur kan en arbetsdag se ut för dig?

Mitt jobb går ut på att driva projekt och utveckla lösningar till olika problem. Det kan innebära att jag gör research, analyserar information och drar slutsatser som blir till rekommendationer. Eller så koordinerar jag ett projekt och ser till att olika involverade personer vet vad de ska göra och att de får den kommunikation de behöver. Var dag är olik den andra. Vissa dagar spenderar jag i workshops med andra för att brainstorma lösningar tillsammans. Andra dagar sitter jag själv vid datorn, djupt försjunken i min research. 

Vad är det bästa med utbildningen från LTH?

Det absolut bästa med utbildningen enligt mig är att man blir tränad i att lösa problem. Man utbildas i analytiskt tänkande och kan applicera problemlösning på många olika områden. Oavsett vilket program du väljer så kommer du att lära dig detta.

Sedan tar jag med mig alla relationer till vänner som jag träffat under utbildningstiden. Möjligheterna för att engagera sig i studentföreningar i Lund kändes oändliga och jag har kvar många nära vänner från studietiden.

Har du några tips till den som vill söka till LTH?

Fundera på vad du tycker är roligt och satsa på det, då kommer det gå bra för dig. Lyssna inte för mycket på vad andra rekommenderar, de vet ju inte vad du innerst inne brinner för.

När du väl kommit in på utbildningen kommer första perioden troligen vara ganska tuff med hög arbetsbelastning. Tänk då på att du kan ta hjälp av lärare och studiekamrater. Kämpa på så blir det lättare efter hand.

Läs hela berättelsen 
Göm berättelsen