lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Studentintervjuer

Sara Malmström

Jag heter Sara Malmström och läser till högskoleingenjör i elektroteknik med automation i Helsingborg. Min utbildning handlar om att göra elektriska kretsar och automatiska system, allt från mobiler till robotar. I sin helhet kan man tänka att det är vi som gör hårdvaran och dataingenjörerna som gör mjukvaran.

Allt mer automatiseras idag och automationen går mot en spännande framtid, just därför valde jag min utbildning. Jag vill vara en del av framtiden och få chansen att påverka den. Just nu vet jag inte vad jag vill arbeta med i framtiden, men eftersom att utbildningen är bred finns det många olika vägar att gå.

Kan du berätta om ditt engagemang utanför studierna?

Jag är engagerad i flera saker utanför studierna, bland annat sitter jag med i studierådet. Jag tycker att det är otroligt viktigt att studierna fungerar för oss och för dem som kommer efter oss och jag är därför väldigt mån om att utbildningen håller en hög nivå. I studierådet har man möjlighet att påverka utbildningens innehåll genom att diskutera vad som är positivt och negativt med kurserna och lyfta upp det till lärare och programledningen.

Jag har dessutom varit huvudansvarig för ett nollningsevenemang som vi kallar för ”Flying”. Det var jätteroligt och jag lärde mig bland annat att hålla i en större budget, planera och genomföra ett evenemang samt att inta en ledaroll. Jag känner att jag har växt som person i och med mina engagemang och fått massvis av erfarenheter som jag tar med mig in i arbetslivet.

Från Lundastudenter berättar om livet i Lund, Malmö och Helsingborg

Marcus Andersson

Jag var redan som barn väldigt intresserad utav teknik och det blev inte helt otippat teknikprogrammet på gymnasiet. Efter gymnasiet var jag ganska trött på skolan och valde att läsa till elektriker istället. Under mina knappa 3 år som larmtekniker började hungern efter matten och tekniken komma smygandes igen och valet föll då på att läsa elektroteknik med automation. Inriktningen mot automation intresserade mig då det var just styrningar jag tyckte var roligast under min tid som larmtekniker. 

Utbildningen passar mig som är lite mer praktiskt lagd då vi har en bra blandning av praktiska och teoretiska moment. Vi har mycket laborationer som gör att vi får använda föreläsningarnas teori ganska omgående i verkliga sammanhang. På så sätt fastnar kunskaperna lättare, i alla fall för mig. Många lärarledda lektioner och att lärarna ofta är tillgängliga gör att man får den hjälp man behöver för att klara studierna.

Isabelle Zilling

Efter att ha gått den naturvetenskapliga linjen på gymnasiet var jag osäker på vad jag ville bli. Samtidigt vet jag att Sverige behöver fler ingenjörer för att kunna hänga med i internationell konkurrens. Elektroteknik med automation öppnar många framtida jobberbjudanden. Att programmet ges i Helsingborg var för mig ingen nackdel. En liten filial till en stor fakultet ger en god familjär stämning som jag trivs med.

Om man skall söka in till det här programmet bör man ha goda förkunskaper i matematik och programmering. Just förkunskaperna i programmering saknade jag från den naturvetenskapliga linjen på gymnasiet. Efter snart avslutade studier skulle jag valt det här programmet om jag fått chansen att välja igen.

Flamur Breznica

Jag valde elektronik för att jag älskar teknik helt allmänt och har lätt för matte. Jag visste tidigt att jag ville bli en ingenjör, jag läste teknik i gymnasiet med inriktning ingenjör. Det är ett växande yrke där det skapades massor av jobb, sedan är elektroteknik en väldigt viktig del av den tekniska utvecklingen, något jag ser fram emot att jobba med.  

Utbildningen har hittills varit bred och välplanerad. Man ser hur LTH finjusterar programmet till det bättre och lyssnar på studenternas rekommendationer om hur det kan förändras. Det är väldigt mycket matte och ellära i utbildningen. Man lär sig från grunderna i elektronik till det mer avancerade. Det finns även en del programmering, man måste givetvis kunna grunderna.